Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Κροατίας: «Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία για τους χούλιγκανς»

Μητσοτάκης - Πλένκοβιτς

i

© Intime

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Κροατίας: «Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία για τους χούλιγκανς»

Sportal newsroom 18:23 - 21.08.2023 / Ανανεώθηκε: 18:36 - 21.08.2023

Μετά τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και τον θάνατο του Μιχάλη Κατσούρη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Κροάτη ομόλογό του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια το βράδυ της 7ης Αυγούστου, τα οποία οδήγησαν στον ακαριαίο θάνατο τον 29χρονο οπαδό της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσούρη, προκάλεσαν ένα «σοκ» σε ολόκληρη την ποδοσφαιρική κοινότητα κι όχι μόνο. 

Η επιδρομή των χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ έφεραν τις αναμενόμενες έντονες αντιδράσεις και με αφορμή τα όσα γεγονότα έχουν προηγηθεί, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Κροάτη ομόλογό του Αντρέι Πλένκοβιτς, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με το NEWS247, κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο τα Δυτικά Βαλκάνια. Συζητήθηκαν ακόμη θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενώ ο πρωθυπουργός της Κροατίας εξέφρασε στον πρωθυπουργό τα συλλυπητήριά του για τη δολοφονία του φιλάθλου της ΑΕΚ και την εμπιστοσύνη του στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Σε ότι αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει με την κράτηση των χούλιγκανς της Ντιναμό, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε επικοινωνία για σχετική ενημέρωση.

Την ίδια ώρα, στην Κροατία έχει ξεσπάσει ένας «εμφύλιος» σχετικά με τους συλληφθέντες. Από τη μία, αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Κροάτη προέδρου, Ζόραν Μιλανοβιτς σχετικά με τους 101 Κροάτες που κρίθηκαν προφυλακιστέοι, κάνοντας λόγο για «αιχμαλώτους πολέμου»: «Δεν τηρείται ο νόμος. Συμπεριφέρονται σε αυτούς τους ανθρώπους σαν αιχμαλώτους πολέμου. 

Αν ήμουν ο πρωθυπουργός, θα σκεφτόμουν τι θα μπορούσα να κάνω. Δεν είναι απλό. Είναι στο όριο του νόμου του πολέμου. Τους συμπεριφέρονται σαν σε αιχμαλώτους. Μπορώ να αναφέρω τους λόγους, γιατί έγινε και γιατί συγκεκριμένα στην Ελλάδα και τι θα μπορούσε να πάρει η Ελλάδα από την UEFA και γιατί είναι σημαντικό γι’ αυτούς να μεταφέρουν την ευθύνη στους 100 Κροάτες. Πόσοι Έλληνες έχουν συλληφθεί;», τόνισε ο κ. Μιλάνοβιτς.

«Έχεις πέντε μέρες να βρεις τα παράσιτα μέσα από μια ομάδα ανθρώπων, και τους προφυλακίζεις όλους, τους σκορπάς σε όλη την Ελλάδα, ώστε να χτυπηθούν και να βιαστούν. Τέλεια, αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορείς να κρατάς φυλακισμένους 100 ανθρώπους για πέντε μέρες. Αυτές οι πέντε μέρες δίνουν τη δυνατότητα να βρεις τι έγινε και εξάλλου είναι άνθρωποι και οι πολίτες μας έχουν ανθρώπινα δικαιώματα. 

Όμως οι Κροάτες οπαδοί αντιμετωπίζονται σαν παράσιτα στην Ελλάδα. Δεν έχει να κάνει με τη δημοκρατία και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, καλύτερα να μην την έχουμε», συμπλήρωσε στο τέλος.

Θέμα χρόνου οι νέες συλλήψεις για τη δολοφονία του Μιχάλη - Εντάλματα για Έλληνες... σεσημασμένους χούλιγκανς
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

10:55 - 21.08.2023

Θέμα χρόνου οι νέες συλλήψεις για τη δολοφονία του Μιχάλη - Εντάλματα για Έλληνες... σεσημασμένους χούλιγκανς

Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τα επεισόδια που έλαβαν μέρος στην «OPAP Arena» και οδήγησαν στο θάνατο τον Μιχάλη Κατσούρη. Αναμένεται να εκδοθούν σύντομα νέα εντάλματα σύλληψης.

Αμέσως μετά ακολούθησε η απάντηση του πρωθυπουργού, ο οποίος έδωσε τη δικιά του οπτική για το συγκεκριμένο ζήτημα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Λέμε όχι στον χουλιγκανισμό. Λυπούμαστε που συνέβη. Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης, όχι της εκτελεστικής εξουσίας. Δεν πρέπει να την προσβάλουμε. Δεν πήγαν εκδρομή, δεν πήγαν διακοπές, δεν πήγαν για τουρισμό στην Ελλάδα, πήγαν ενώ ήξεραν ότι δεν μπορούν να πάνε στον αγώνα. Και έγινε αυτό που έγινε».