Ευρωεκλογές 2024: Αυτά είναι τα τελικά αποτελέσματα μετά το 100% της ενσωμάτωσης

Ο Γιώργος Αυτιάς

i

© Intime

Ευρωεκλογές 2024: Αυτά είναι τα τελικά αποτελέσματα μετά το 100% της ενσωμάτωσης

Sportal newsroom 09:23 - 10.06.2024

Με το ξημέρωμα της Δευτέρας (10/9) έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα για τις Ευρωεκλογές του 2024, έπειτα από το 100% της ενσωμάτωσης. Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, ΚΚΕ, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και Φωνή Λογικής θα έχουν εκπροσώπους στην Ευρωβουλή.

Η καταμέτρηση των ψήφων για τις φετινές Ευρωεκλογές έφτασε στο 100%, με το ξημέρωμα της Δευτέρας (10/6) να γίνονται γνωστά τα οριστικά αποτελέσματα. Οκτώ κόμματα θα έχουν τουλάχιστον έναν εκπρόσωπο στο Ευρωκοινοβούλιο, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, ΚΚΕ, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και Φωνή Λογικής ήταν τα κόμματα που προτιμήθηκαν από τους πολίτες, εξασφαλίζοντας συνολικά το 85,38% των ψήφων. Βεβαίως, η αποχή ήταν αρκετά μεγάλη, αφού μόλις το 41,39 % των Ελλήνων πήγε στις κάλπες.

Πρώτο κόμμα ήταν η Νέα Δημοκρατία η οποία πήρε ποσοστό 28,31%, λαμβάνοντας συνολικά 1.125.602 ψήφους. Κάπως έτσι θα έχει συνολικά εκπροσώπους στην Ευρωβουλή και αυτοί θα είναι οι Γιώργος Αυτιάς, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ελίζα Βόζμπεργκ-Βρυωνίδη, Φρέντι Μπελέρης, Ελεονώρα Μελέτη, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Τσιόδρας Δημήτρης.

Δεύτερο κόμμα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας σχεδόν το μισό ποσοστό από τη Νέα Δημοκρατία (14,92%). Η αξιωματική αντιπολίτευση θα εκπροσωπηθεί από τέσσερεις βουλευτές, από τους οποίους ο ένας είναι ο πρώην καλαθοσφαιριστής Νίκος Παππάς. Οι υπόλοιποι τρεις είναι ο Κωνσταντίνος Αρβανίτης, ο Νίκος Φαρντούρης και η Έλενα Κουντουρά.

Τρίτο κόμμα και πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν το ΠΑΣΟΚ, έχοντας ποσοστό 12,79 στις Ευρωεκλογές του 2024. Οι τρεις εκπρόσωποι του κεντροαριστερού κόμματος θα είναι οι Νικόλας Παπανδρέου, Γιάννης Μανιάτης και ο γνωστός μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου.

Τέταρτη και με αρκετά αυξημένο ποσοστό σε σύγκριση με της Εθνικές Εκλογές ήταν η Ελληνική Λύση, η οποία έλαβε ποσοστό 9,3% και έβγαλε δύο εκπροσώπους. Αυτοί θα είναι οι Μανώλης Φράγκος και Γαλατώ Αλεξανδράκη. Με ελάχιστη διαφορά, πέμπτο κόμμα ήταν το ΚΚΕ (9,25%) με επίσης δύο εκπροσώπους, οι οποίοι θα είναι ο Λευτέρης Νικολάου - Αλβανός και ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης

Τέλος, από έναν εκπρόσωπο θα έχουν οι παρατάξεις Νίκη (4,37%), Πλεύση Ελευθερίας (3,4%) και Φωνή Λογικής (3,04%). Η πρώτη θα εκπροσωπηθεί από τον ηθοποιό Νίκο Αναδιώτη, η δεύτερη από τη Μαρία Ζαχαρία και η τρίτη από την Αφροδίτη Λατινοπούλου.

Δείτε τα τελικά αποτελέσματα των Ευρωεκλογών εδώ