Έλληνας μηχανικός είχε το εγχειρίδιο του Καλατράβα και δεν του το ζήτησε ποτέ κανείς (vid)
i

©glomex

Έλληνας μηχανικός είχε το εγχειρίδιο του Καλατράβα και δεν του το ζήτησε ποτέ κανείς (vid)

Μαρία Δαλιάνη • 09:39 - 04.10.2023 / Ανανεώθηκε: 17:56 - 05.12.2023

Ο Φαίδων Καρυδάκης, μηχανικός και συνεργάτης του αρχιτέκτονα Καλατράβα μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και αποκάλυψε πως είχε στα χέρια του το εγχειρίδιο του Καλατράβα αλλά ποτέ κανείς δεν του το ζήτησε.

Πλήθος ερωτημάτων προκύπτει από την απόφαση να μπει προσωρινά το λουκέτο στο ΟΑΚΑ έπειτα από μελέτη που εντόπισε προβλήματα στατικότητας στο στέγαστρο του κεντρικού σταδιού αλλά και σε αυτό του ποδηλατοδρομίου. 

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό αναστέλλεται κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στην Καλογρέζα, καθώς οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου Καλατράβα δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας. 

Αυτό που δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα είναι το πόσο καιρό θα παραμείνει κλειστό το ΟΑΚΑ, με τον αναπληρωτή υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση να επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση «θα επαναλειτουργήσει με ασφαλή τρόπο».

Ο Φαίδων Καρυδάκης πολιτικός μηχανικός και συνεργάτης του Καλατράβα, την περίοδο που κατασκευάστηκε το Ολυμπιακό στάδιο ,σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κάμερα ρου Star αποκάλυψε πως ο ίδιος διέθετε το εγχειρίδιο με αναλυτικές οδηγίες για την συντήρηση των στεγάστρων το οποίο είχε χαθεί λέγοντας χαρακτηριστικά πως θα μπορούσαν πολύ απλά να το ζητήσουν από αυτόν αλλά ποτέ κανείς δεν το έκανε.

 «Μπορούσαν να το ζητήσουν από τον Καλατράβα, μπορούσαν να το ζητήσουν από οποιονδήποτε, από εμένα. Εγώ το είχα».

Σε συνέχεια της συνέντευξης του χαρακτήρισε όσα ακούγονται για το χαμένο εγχειρίδιο του Καλατράβα «αστεία πράγματα» και τόνισε ότι «θα μπορούσαν να το ζητήσουν είτε από εμένα είτε από τον Καλατράβα», τόνισε, ενώ έκανε λόγο για μεγάλο κόστος που δεν διατέθηκε από τη διοίκηση του ΟΑΚΑ για τη συντήρησή του.

«Είδα τη φυσιολογική φθορά του χρόνου, η οποία απαιτούσε κάποια λογική συντήρηση, κάποιον λογικό έλεγχο, όπως προβλέπεται. Για να γίνουν ήθελαν ειδικές τεχνικές και χρειαζόταν ένα μεγάλο κόστος, που δεν είχε διατεθεί από τη διοίκηση του ΟΑΚΑ», είπε ο κ. Καρυδάκης.

«Δεν καλύπτονται από πολεοδομικούς κανονισμούς. Η στατική του επάρκεια είναι κάτι άλλο, καλύπτεται από άλλους κανονισμούς και τηρήθηκαν πλήρως», υπογράμμισε.

Δείτε όσα είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star , ο συνεργάτης του Καλατράβα Φαίδων Καρυδάκης: