Φόβοι για ενέργειες ακτιβιστών στο γκραν πρι του Σίλβερστοουν

Η πίστα του Σίλβερστοουν

i

©Pirelli

Φόβοι για ενέργειες ακτιβιστών στο γκραν πρι του Σίλβερστοουν

Δημήτρης Μπαλής 12:15 - 07.07.2023

Πέρυσι είχαν εισβάλλει στην πίστα διαδηλωτές από την περιβαλλοντική ακτιβιστική ομάδα Just Stop Oil.

Προειδοποιήσεις ενόψει του γκραν πρι της Κυριακής στο Σίλβερστοουν έχει εκδώσει η αστυνομία του Νορθάμπτονσαϊρ, σε όποιον σχεδιάζει να διαπράξει παράνομη δραστηριότητα.

Ηδη η αστυνομία έχει δημιουργήσει ένα «ατσάλινο δαχτυλίδι» γύρω από το Σίλβερστοουν.

Πέρυσι, πέντε άτομα πήδηξαν τα εμπόδια στον εναρκτήριο γύρο του αγώνα, αλλά η πρώιμη κόκκινη σημαία για την ανατροπή του Ζου στη στροφή 1 μείωσε τις ταχύτητες τη στιγμή που έφταναν οι διαδηλωτές από την περιβαλλοντική ακτιβιστική ομάδα Just Stop Oil στην ευθεία Wellington Straight.

Συνολικά, έξι κρίθηκαν ένοχοι για διάπραξη δημόσιας όχλησης και επιβλήθηκαν διάφορες ποινές από φυλάκιση έως και 12 μήνες έως και εκπλήρωση απλήρωτης εργασίας.

Πρόσφατα, η Just Stop Oil πραγματοποίησε επίσης διαμαρτυρίες στο Γουίμπλετον, στην έκθεση λουλουδιών Τσέλσι και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σνούκερ στο Σέφιλντ.

Ο οδηγός της Mercedes, Τζορτζ Ράσελ, λέει ότι μια πιθανή εισβολή στην πίστα θα ήταν «ανεύθυνη και εξαιρετικά επικίνδυνη» για τους οδηγούς, τους κριτές του μηχανοκίνητου αθλητισμού, τους αγωνοδίκες και τους διαδηλωτές.

«Νιώθω ότι είμαστε όλοι ελεύθεροι να εκφράσουμε τις απόψεις μας, αλλά το να το κάνουμε σε μια πίστα της Formula 1 είναι αρκετά ανεύθυνο και εξαιρετικά επικίνδυνο για όποιον κι αν είναι. Θα ενθαρρύνω τους διαδηλωτές να δουν το καλό που κάνει η Formula 1 με μια προοπτική βιωσιμότητας. Προχωράμε σε 100% βιώσιμα καύσιμα στο μέλλον. Ως άθλημα, ως ομάδες, ως άτομα κάνουμε τεράστια βήματα στο μέτωπο της βιωσιμότητας και νομίζω ότι θα ήταν δίκαιο να ρίξουν μια ματιά και να δουν τι κάνουμε, ακόμη και να ανοίξουν συζητήσεις μαζί μας πριν απερίσκεπτα μπουν στην πίστα όταν τρέχουμε με πάνω από 300 χλμ./ώρα», είπε ο Ράσελ.

Η F1 αναφέρει ότι 480.000 άτομα θα παρακολουθήσουν το τριήμερο του αγώνα. Έχουν διατεθεί επιπλέον πόροι για την αντιμετώπιση της απειλής, συμπεριλαμβανομένων ένστολων αξιωματικών, ντετέκτιβ με πολιτικά ρούχα, ένοπλων αξιωματικών, εθελοντών και άλλων.

«Η αστυνομία του Νορθάμπτονσαϊρ σέβεται το δικαίωμα του κοινού να συμμετέχει σε ειρηνικές διαμαρτυρίες, αλλά όταν τίθενται σε κίνδυνο ζωές και διαπράττονται εγκληματικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένης σημαντικής αναταραχής ή αναστάτωσης στο νομοταγές κοινό, την τοπική κοινότητα και τις επιχειρήσεις, θα να επέμβει και θα προχωρήσει άμεσα σε συλλήψεις», αναφέρει η ανακοίνωση.

Tags: