Η μάχη των αιθέρων για την F1: Η Qatar Airways κέρδισε την Emirates και με ποσό - μαμούθ έγινε η νέα χορηγός

Formula 1

i

Formula 1 / © Intime

Η μάχη των αιθέρων για την F1: Η Qatar Airways κέρδισε την Emirates και με ποσό - μαμούθ έγινε η νέα χορηγός

Δημήτρης Μπαλής 19:40 - 23.02.2023 / Ανανεώθηκε: 19:56 - 23.02.2023

Η Emirates δεν διπλασίασε το ποσό της χορηγίας και το έπραξαν ακροθιγώς οι Καταριανοί της Qatar Airways, που είναι η νέα χορηγός της F1 με ένα ιλιγγιώδες ποσό.

Το χρήμα κυριαρχεί στη Formula 1, ως γνωστόν. Το καθετί πωλείται και μάλιστα με πολύ υψηλό αντίτιμο. Από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, έως τις χορηγίες, τα χρήματα είναι τόσα πολλά που ζαλίζουν τον μέσο εργαζόμενο.

Ως προς τις χορηγίες, το νέο που προέκυψε αφορά τον επίσημο αερομεταφορέα της Formula 1, ο οποίος άλλαξε.

Πλέον, η Qatar Airways θα αποτελέσει τον βασικό χορηγό αερομεταφορών της Formula 1. Η συμφωνία θα διαρκέσει έως και το 2027, με το κόστος να φτάνει τα περίπου 50 εκατ. δολάρια. 

Τα νέα έγιναν γνωστά μετά από εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Qatar Airways στο Lusail Boulevard, όπου το παρών, μεταξύ άλλων, έδωσαν γνωστά ονόματα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. 

Όπως ο πρωταθλητής ράλι στο Κατάρ, Νάσερ Αλ-Ατίγια (5 φορές νικητής του ράλι Ντακάρ), ο πρώην οδηγός της Formula 1 Ντέιβιντ Κούλθαρντ, ο αναβάτης της KTM στο MotoGP Ντάνι Πεντρόσα και ο stunt αναβάτης Μάικ Γένσεν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Qatar Airways κέρδισε τη μάχη από την Emirates, καθώς ο κάτοχος των εμπορικών δικαιωμάτων της Formula 1, Liberty Media, ζήτησε από την εταιρεία του Ντουμπάι τον διπλασιασμό του ποσού της χορηγίας της, το οποίο δεν μπόρεσε να καλύψει. Η Emirates ήταν ο βασικός χορηγός αερομεταφορών της Formula 1 τα προηγούμενα 10 χρόνια.

Έτσι, η F1 συμφώνησε με την Qatar Airways, η οποία εξασφάλισε και τη βασική χορηγία τριών φετινών γκραν πρι. Πρόκειται για το ιταλικό (19-21 Μαΐου), το ουγγρικό (21-23 Ιουλίου) και το γκραν πρι του Κατάρ (06-10 Οκτωβρίου). 

Αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει στους φίλους της Formula 1 να επιλέξουν τα πακέτα όποιου αγώνα θελήσουν να παρακολουθήσουν από κοντά, συμπεριλαμβανομένων των εισιτηρίων προορισμού και επιστροφής, μεταξύ άλλων προνομίων.

Πάντως, η Qatar Airways δεν έχει αναμιχθεί μόνο στη Formula 1, αλλά και στο ποδόσφαιρο, καθώς αποτελεί βασικό χορηγό της γερμανικής Μπάγερν Μονάχου και της γαλλικής Παρί Σεν Ζερμέν.

Θυμίζουμε πως πρόσφατα μια ακόμη αραβική χώρα αποφάσισε να επενδύσει στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, με το Κουβέιτ να δημιουργεί την πίστα Kuwait Motor Town, μήκους 5,609 χλμ., την οποία σχεδίασε ο Γερμανός αρχιτέκτονας, Χέρμαν Τίλκε και κόστισε 162.000.000 δολάρια

Η Formula 1 βρίσκεται γενικά σε μια περίοδο αλλαγών καθώς η εισαγωγή της υβριδικής τεχνολογίας προς όφελος του περιβάλλοντος και της αύξησης του προσφερόμενου θεάματος, θα δώσει... εξετάσεις τις επίσημες δοκιμές στο Μπαχρέιν (23-25 Φεβρουαρίου), ενόψει του πρώτου γκραν πρι της χρονιάς, στην ίδια πίστα, την ερχόμενη εβδομάδα (5 Μαρτίου).

Tags: