Ο Έκλεστοουν καταδικάστηκε σε 17 μήνες φυλάκισης με αναστολή

Μπέρνι Έκλεστοουν

i

©Red Bull Content Pool

Ο Έκλεστοουν καταδικάστηκε σε 17 μήνες φυλάκισης με αναστολή

Άγγελος Φραγκισκάτος 17:57 - 12.10.2023 / Ανανεώθηκε: 18:09 - 12.10.2023

Ο πρώην επικεφαλής της Formula 1, Μπέρνι Έκλεστοουν καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης με αναστολή μετά την παραδοχή της ενοχής του για απάτη.

Ο Μπέρνι Έκλεστοουν, πρώην επικεφαλής της Formula 1 μέχρι το 2017, καταδικάστηκε σε 17 μήνες φυλάκιση και να πληρώσει 756 εκατομμύρια ευρώ, αφού παραδέχτηκε την ενοχή του για απόκρυψη 460 εκατομμύριων. ευρώ στο δημόσιο ταμείο.   

Ο 92χρονος ομολόγησε την ενοχή του αυτή την Πέμπτη σε δικαστήριο του Λονδίνου για την κατηγορία της απάτης για την οποία άρχισαν να τον ερευνούν τον Ιούλιο του 2015. Ο Έκλεστοουν έχει έρθει σε συμφωνία με το Υπουργείο Οικονομικών για την καταβολή 653 εκατομμυρίων ευρώ, για απλήρωτους φόρους τα τελευταία 18 χρόνια, και έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 17 μηνών, η οποία αναστέλλεται για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο 92χρονος, ο οποίος αρχικά αρνήθηκε τις κατηγορίες, είπε τότε ότι ίδρυσε ένα καταπίστευμα μόνο για τις τρεις κόρες του, τη Ντέμπορα, την Ταμάρα και την Πέτρα. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, οι απαντήσεις που έδωσε ο Έκλεστοουν πριν από επτά χρόνια ήταν «λανθασμένες» και θα μπορούσαν να «οδηγήσουν σε λάθος», ενώ διευκρινίζει ότι ο κατηγορούμενος δεν γνώριζε τη θέση του και δεν μπορούσε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση.

«Από τις 7 Ιουλίου 2015, ο κ. Έκλεστοουν δεν γνώριζε την αλήθεια της κατάστασης, οπότε δεν ήταν σε θέση να δώσει απάντηση στην ερώτηση. Ο κ. Έκλεστοουν δεν ήταν απολύτως σαφής σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ήταν δομημένη η ιδιοκτησία των εν λόγω λογαριασμών. Ως εκ τούτου, δεν γνώριζε αν ήταν υπόχρεος για φόρους, τόκους ή πρόστιμα σε σχέση με τα ποσά που περνούσαν από τους λογαριασμούς. Ο κ. Έκλεστοουν αναγνωρίζει ότι ήταν λάθος να απαντήσει στις ερωτήσεις που απάντησε, διότι υπήρχε ο κίνδυνος να μην συνεχίσει η HMRC να ερευνά την υπόθεσή του», δήλωσε η δημόσιος κατήγορος, Ρίτσαρντ Ράιτ στο Sky News. 

Ο Έκλεστοουν ήταν ο πρόεδρος της Formula 1 μέχρι το 2017, λίγους μήνες αφότου η Liberty Media ανέλαβε τη διαχείριση του αθλήματος.