Ο Κοβαλάινεν θα υποβληθεί σε εγχείριση ανοιχτής καρδιάς

Χέικι Κοβαλάινεν

i

©F1

Ο Κοβαλάινεν θα υποβληθεί σε εγχείριση ανοιχτής καρδιάς

Άγγελος Φραγκισκάτος 14:04 - 07.03.2024 / Ανανεώθηκε: 14:07 - 07.03.2024

Ο πρώην οδηγός της Formula 1 και του Super GT, Χέικι Κοβαλάινεν θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς αφού διαγνώστηκε με ανεύρυσμα ανιούσας θωρακικής αορτής.

Ο Χέικι Κοβαλάινεν, θα υποβληθεί σε εγχείριση ανοιχτής καρδιάς, καθώς διαγνώστηκε με ανεύρυσμα ανιούσας αορτής, μια ιατρική κατάσταση που επηρεάζει τις αρτηρίες.

Ο πρώην οδηγός της Formula 1 μολονότι δεν υποφέρει από κάποιο σύμπτωμα και μπορεί να συνεχίσει την καθημερινή ζωή του χωρίς προβλήματα, ο 42χρονος Φινλανδός αποφάσισε να μη συμμετέχει σε αγώνες Ράλι, έως ότου αναρρώσει πλήρως.

Ο Κοβαλάινεν ήταν έτοιμος να επιστρέψει στο Ιαπωνικό Πρωτάθλημα Ράλι το 2024 με την ομάδα Rally AICELLO, οδηγώντας ένα Toyota GR Yaris Rally2. Ο 42χρονος επρόκειτο και πάλι να συνεργαστεί με τον Σάε Κιταγκάβα, τον οδηγό με τον οποίο κέρδισε διαδοχικούς τίτλους το 2022 και το '23.

Ωστόσο πριν από τον εναρκτήριο γύρο του πρωταθλήματος στις 16 Φεβρουαρίου, το Rally Mikana, ανακοινώθηκε ότι ο Κοβαλάινεν θα αντικατασταθεί από τον Κατσουχίκο Ταγκούσι στη σύνθεση της ομάδας.

Τότε, μια απλή ιατρική εξέταση είχε αποκαλύψει ότι χρειαζόταν ενδελεχή έρευνα. Με όλες τις ιατρικές εξετάσεις να έχουν ολοκληρωθεί τώρα, διαπιστώθηκε ότι ο Φινλανδός πάσχει από ανεύρυσμα ανιούσας αορτής, ένα εξόγκωμα στην αρτηρία που βρίσκεται πιο κοντά στην καρδιά.

Το ανεύρυσμα είναι ένα αδύναμο σημείο στο τοίχωμα ενός αιμοφόρου αγγείου και μπορεί να σχιστεί ή να σπάσει, προκαλώντας σοβαρή, απειλητική για τη ζωή εσωτερική αιμορραγία. Σε μια δήλωση που εξέδωσε η ομάδα, ο Κοβαλάινεν αποκάλυψε την πρόθεσή του να κάνει μια χειρουργική επέμβαση στη Φινλανδία πριν επιστρέψει στο ράλι αργότερα.

«Διαγνώστηκα με ανεύρυσμα ανιούσας αορτής σε έναν ιατρικό έλεγχο πρόσφατα και μου είπαν πως δεν μπορώ να συμμετέχω σε αγώνες rally λόγω αυξημένου κινδύνου ρήξης αορτής. Δεν έχω συμπτώματα και αυτή τη στιγμή νιώθω καλά, και τώρα κάνουμε ένα σχέδιο για το πώς να λύσουμε αυτό το ζήτημα.

Η εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς είναι η καλύτερη λύση αυτή τη στιγμή και προετοιμαζόμαστε για αυτό. Ελπίζουμε να κάνουμε μια επέμβαση και να ξεκινήσουμε την ανάρρωση το συντομότερο δυνατό.

Στόχος μου είναι φυσικά να επιστρέψω στο Ιαπωνικό Πρωτάθλημα Rally με την ομάδα Rally AICELLO. Σχεδίαζα να συμμετάσχω στα rally μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, αλλά μετά από προσεκτική σκέψη με την ομάδα των γιατρών μου, αποφάσισα αντ’ αυτού να προσπαθήσω να το διορθώσω.

Λυπάμαι για όλους τους συνεργάτες και τους οπαδούς της ομάδας μας για αυτό το πρόβλημα και ευχαριστώ πολύ για όλη την ενθάρρυνση και την υποστήριξη σχετικά με αυτό».

Ο Κοβαλάινεν «τρέχει» ενεργά σε αγώνες αυτοκινήτου στην Ιαπωνία από το 2015, όταν εντάχθηκε στο πρωτάθλημα SUPER GT, ενώ κατέκτησε τον τίτλο στην κατηγορία GT500, μόλις στη δεύτερη σεζόν του στη διοργάνωση.

Το 2022 έκανε «στροφή» προς το εθνικό πρωτάθλημα Ράλι της Ιαπωνίας και πανηγύρισε άμεσα επιτυχίες στην κατηγορία JN1, που είναι η υψηλότερη στη διοργάνωση, ενώ πέρυσι έλαβε μέρος και στο φινλανδικό πρωτάθλημα Ράλι.