Γιατί τα σημερινά Hispano Suiza είναι αυθεντικά υπερ-αυτοκίνητα (vid)
i

Hispano Suiza Carmen/ ©Hispano Suiza

Γιατί τα σημερινά Hispano Suiza είναι αυθεντικά υπερ-αυτοκίνητα (vid)

Δημήτρης Μπαλής 13:09 - 08.02.2023 / Ανανεώθηκε: 13:10 - 08.02.2023

Με σχεδίαση που διατηρεί το DNA της δεκαετίας του 1930, και αποκλειστικότητα, διότι κάθε Hispano Suiza είναι μοναδικό.

Στην Ελλάδα δεν κυκλοφορεί κανένα μοντέλο Hispano Suiza, εξ όσων γνωρίζω. Για αυτούς που δεν ξέρουν ποια είναι αυτή η εταιρεία, να πω ότι κι εγώ την έμαθα εδώ και 34 χρόνια που πηγαίνω στις διεθνείς εκθέσεις αυτοκινήτου και ειδικά στη Γενεύη.

Εκεί, στην ελβετική πόλη, στην έκθεση του 2019, η ισπανική εταιρεία παρουσίασε, όπως θα δείτε και παρακάτω, το Hispano Suiza Carmen, το πρώτο της 100% ηλεκτρικό υπερ-αυτοκίνητο. 

Για να εξηγήσω γιατί τα υπερ-αυτοκίνητα της εταιρείας, Hispano Suiza Carmen και Carmen Boulogne είναι μοναδικά και αυθεντικά, όλα βασίζονται σε 5 πυλώνες. 

1. Τεχνολογία

Τα Hispano Suiza έχουν αναπτυχθεί, κυριολεκτικά, στην πίστα. Διάσημοι μηχανικοί του μηχανοκίνητου αθλητισμού, με εμπειρία στη Formula E αποτελούν την Τεχνική Ομάδα Hispano Suiza. Επιπλέον, οδηγός ανάπτυξης της μάρκας είναι ο πρώην οδηγός της Formula 1 Λουίς Πέρεθ-Σάλα, ο οποίος συμπλήρωσε αμέτρητα χιλιόμετρα πίσω από το τιμόνι της Carmen στο σιρκουί της Βαρκελώνης, αλλά και στους δρόμους της πόλης.

Και δεν είναι μυστικό, ότι η Hispano Suiza δημιούργησε ένα όχημα μπροστά από την εποχή του, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, που σπάνια έχει δει στο παρελθόν ένα μοντέλο σχεδιασμένο για χρήση στο δρόμο.

Το αποτέλεσμα είναι ένα όχημα, πλήρως ηλεκτρικό, με ισχύ 1.114 ίππους στην Carmen Boulogne, και 1.019 ίππους στην Carmen, που χαρίζει αυτονομία 400 χλμ. χάρη στη μπαταρία 80 kWh που διαθέτει, και φυσικά δεν εκπέμπει ρύπους.

2. Απόδοση 

Με τέτοια ισχύ, τόσο η Carmen όσο και η Carmen Boulogne μπορούν να επιταχύνουν στα 0-100 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα, έχοντας απόβαρο μόλις 1.690 κιλά (60 κιλά λιγότερο η έκδοση Boulogne). 

Carmen Boulogne/ ©Hispano Suiza

3. Σχεδιασμός

Ο σχεδιασμός είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που διαφοροποιούν την Hispano Suiza. Η μάρκα έχει φροντίσει να κάνει όλους όσοι μπαίνουν σε ένα από τα οχήματά της, να νιώθουν ότι βρίσκονται μέσα σε κάτι μοναδικό.

Για την εξωτερική σχεδίαση της Carmen, η Hispano Suiza έλαβε ως έμπνευση το εμβληματικό H6C Dubonnet Xenia της δεκαετίας του 1930. Η εξέλιξη του Xenia, το Dubonnet είχε πιο αεροδυναμικό αμάξωμα, και το Carmen αποτελεί μια σύγχρονη αναπαράσταση αυτού του αυτοκινήτου, προσαρμοσμένη στη νέα εποχή, με ηλεκτροκινητήρα και με την πιο προηγμένη τεχνολογία.

Όσο για το εσωτερικό, το Hispano Suiza διαθέτει διθέσια καμπίνα που αποπνέει φινέτσα και χλιδή, συμπληρώνοντας τέλεια τις επιδόσεις της. Στο ταμπλό, για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται υψηλής ποιότητας επεξεργασμένο αλουμίνιο και επένδυση ξύλου. Το κλασικό ρολόι που βρίσκεται στη μέση του ταμπλό, κάνει νεύμα στα ρολόγια των πρώτων αυτοκινήτων της μάρκας. Ομοίως, ο τριγωνικός επιλογέας ταχυτήτων παραπέμπει στο ατσάλινο τρίγωνο που διέθεταν προηγούμενα μοντέλα της μάρκας. 

Hispano Suiza Carmen/ ©Hispano Suiza

4. Αποκλειστικότητα

Κανένα Hispano Suiza δεν είναι ίδιο, καθώς κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να έχει ένα μοντέλο κατά παραγγελία στο γκαράζ του, φτιαγμένο ειδικά για αυτόν, χάρη στο πρόγραμμα «Unique Tailormade». Χάρη σε αυτό, οι πελάτες της Hispano Suiza μπορούν να επιλέξουν από περισσότερους από 1.904 συνδυασμούς για το εσωτερικό και το εξωτερικό της νέας Carmen τους, διαμορφώνοντας έτσι ένα μοναδικό μοντέλο. 

Σημειώνω ότι η παραγωγή των Hispano Suiza Carmen και Carmen Boulogne περιορίζεται σε 24 μονάδες συνολικά. 

5. Θρύλος 

Η Hispano Suiza είναι μια ιστορική ισπανική μάρκα αυτοκινήτων που ανήκει στην οικογένεια Suque Mateu, τώρα στην τέταρτη γενιά της. Ιδρύθηκε στη Βαρκελώνη το 1904 και έως το 1946, κατασκεύασε περισσότερα από 12.000 πολυτελή οχήματα υψηλών επιδόσεων και 50.000 κινητήρες αεροσκαφών. Μετά την αποκάλυψη του Hispano Suiza Carmen, το 2020 η μάρκα παρουσίασε το Hispano Suiza Carmen Boulogne, σε 24 αποκλειστικές μονάδες παραγωγής, με το πρώτο να παραδίδεται το 2022 στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Σήμερα, η Hispano Suiza αποτελεί μέρος του ομίλου Peralada, ο οποίος διαθέτει ένα παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο με καζίνο, εστιατόρια, ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ, αμπελώνες, μουσικά φεστιβάλ και μαρίνες. Ο πρωτοποριακός χαρακτήρας, η σχεδίαση, οι επιδόσεις, η ποιότητα και η πολυτέλειά της προσέλκυσαν αριστοκράτες, διανοούμενους και καλλιτέχνες, όπως η Κοκό Σανέλ, ο Αλμπερτ Αϊνστάιν ή ο Πάμπλο Πικάσο.