Ο Βερνιέ κέρδισε το πρώτο γκραν πρι της Formula E στην Ινδία
i

Ζαν Ερίκ Βερνιέ /©DS Penske

Ο Βερνιέ κέρδισε το πρώτο γκραν πρι της Formula E στην Ινδία

Δημήτρης Μπαλής 14:53 - 11.02.2023 / Ανανεώθηκε: 14:55 - 11.02.2023

Ένας συναρπαστικός αγώνας, ο τέταρτος της χρονιάς, με πολύ σασπένς και αλλαγή στην τρίτη θέση του βάθρου, στο τέλος.

Ο 32χρονος Ζαν Ερίκ Βερνιέ της DS PENSKE έγραψε ιστορία, ως ο οδηγός που κερδίζει το πρώτο γκραν πρι στην Ινδία, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των 100% ηλεκτρικών μονοθεσίων. Μάλιστα, ήταν η πρώτη του φετινή νίκη και 11η συνολικά στον θεσμό, την οποία κατέκτησε μόλις απομένοντας 1% του χρόνου για να ολοκληρωθεί ο αγώνας, διότι έτσι είναι ο κανονισμός, λόγω της περιορισμένης ενέργειας των μπαταριών.

«Είμαι πολύ χαρούμενος για την ομάδα. Είχαμε τρεις πολύ δύσκολους αγώνες μέχρι σήμερα, αλλά δεν τα παρατήσαμε ποτέ. Είμαι υπερήφανος για αυτό με την ομάδα μου. Μπορεί να μην έχουμε το πιο γρήγορο αυτοκίνητο, αυτή τη στιγμή, αλλά θα δουλέψουμε πολύ για να γίνουμε οι καλύτεροι», είπε ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Formula E.

Δεύτερος, μετά από 32 γύρους, τερμάτισε ο Νικ Κάσιντι, της Envision Racing. Ο 28χρονος Νεοζηλανδός, στον 10ο αγώνα στο θεσμό, προσπάθησε για την πρώτη του νίκη, αλλά τουλάχιστον ανέβηκε για πρώτη φορά σε πόντιουμ.

Ο Σεμπαστιάν Μπουεμί, με Envision Racing, θα μπορούσε να είχε πάρει την 3η θέση στο πόντιουμ, όμως δέχθηκε ποινή, που την εξέτισε με διέλευση από τα πιτς, με αποτέλεσμα να του κοστίσει 17 δευτερόλεπτα και να τερματίσει 15ος.

Έτσι, την 3η θέση πήρε ο Φέλιξ ντα Κόστα, ο οποίος γιόρτασε με ένα πολύ καλό τρόπο το 100ό του γκραν πρι στο θεσμό, ανεβαίνοντας για πρώτη φορά φέτος στο βάθρο με την Porsche.

Για την ιστορία, μετά από ένα ζευγάρι νυχτερινών αγώνων στη Ντιρίγια, στη Σαουδική Αραβία, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula E πήγε στην Ινδία, για το Hyderabad E-Prix, τον 4ο γύρο της 9ης σεζόν του πρωταθλήματος.

Στη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον πλανήτη και την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ινδίας, με θέα στη λίμνη Hussain Sagar και το γιγάντιο άγαλμα του Βούδα, η πίστα του Hyderabad υποδέχθηκε έναν εντυπωσιακό και περιπετειώδη αγώνα. Η ολοκαίνουργια πίστα έφερε συγκεκριμένες προκλήσεις για ομάδες και οδηγούς, χωρίς προηγούμενα δεδομένα ή εμπειρία για να βασιστούν. Η πίστα μήκους 2,83 χιλιομέτρων με επίπεδες στροφές και ζώνες ισχυρού φρεναρίσματος, με εξαιρετικές ευκαιρίες προσπέρασης στις στροφές 1 και 3, αποτέλεσε νέο πεδίο πρόκλησης για τους οδηγούς με τα αυτοκίνητα Gen3, που είχαν να αντιμετωπίσουν και την υψηλή υγρασία.

Μετά από 4 αγώνες, στη βαθμολογία των οδηγών η κατάταξη έχει ως εξής: Βερχλάιν 80β., Ντένις 62, Μπουεμί 31, Βερνιέ 31, Μπερντ 28, Χιούτζ 27, Ραστ 26, Ντα Κόστα 21.

Στους κατασκευαστές: Porsche 96, Andretti 77, Envision Racing 74, McLaren 53, Jaguar 42, DS PENSKE 36, Mahindra 24, Nissan 11, Nio 11, Maserati 3, ABT 0.

Επόμενο γκραν πρι στις 25 Φεβρουαρίου, στη Νότιο Αφρική, στο Κέιπ Τάουν.