Ποιες χώρες έχουν τις μικρότερες και ποιες τις μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων στην Ευρώπη
i

©ACEA AUTO

Ποιες χώρες έχουν τις μικρότερες και ποιες τις μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων στην Ευρώπη

Δημήτρης Μπαλής 17:43 - 29.11.2022 / Ανανεώθηκε: 17:54 - 29.11.2022

Οι μέσες εκπομπές CO2 από καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα, με τη Σουηδία να έχει τις χαμηλότερες – καλή η θέση της Ελλάδας.

Η Σουηδία έχει τις χαμηλότερες μέσες εκπομπές CO2 από τα νέα αυτοκίνητα στην ΕΕ, με 88,3 γρ./χλμ., ακολουθούμενη από τη Δανία (92,6 γρ./χλμ.) και την Ολλανδία (95,1 γρ./χλμ.).

Πάντως, αν λάβουμε υπόψη πέρα από τις 27 χώρες της ΕΕ και την Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τότε προκύπτει ότι η Νορβηγία είναι αυτή με τις μικρότερες εκπομπές ρύπων, με 27,7 γρ./χλμ., κι αυτό λόγω του μεγάλου όγκου πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων τα τελευταία χρόνια (πάνω από τα μισά ετησίως).

Η Ελλάδα, με 119 γρ./χλμ. CO2, έχει βελτιώσει πολύ τη θέση της, και βρίσκεται μπροστά από πολλές χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο κ.ά.

Μέσες εκπομπές CO2 από καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα ανά χώρα:

Πάντως, σε σχέση με το 2020, λίγες χώρες κατάφεραν να μειώσουν το μέσο όρο εκπομπών ρύπων. Αντιθέτως, πολλές χώρες τον αύξησαν, λόγω της πανδημίας και των λιγότερων πωλήσεων καινούργιων ΙΧ. 

Ουσιαστικά, η Νορβηγία είχε τρομερή μείωση, με -27,7 γρ.χλμ., ενώ τέσσερις μόνο ακόμα χώρες, είχαν μείωση: Σουηδία -5,5, Δανία -2,8 και Φινλανδία με -2 γρ./χλμ.