Το σκωτσέζικο, αμιγώς ηλεκτρικό 4Χ4 Munro
i

Munro 4X4 / © MUNRO

Το σκωτσέζικο, αμιγώς ηλεκτρικό 4Χ4 Munro

Δημήτρης Μπαλής 17:29 - 27.12.2022 / Ανανεώθηκε: 17:29 - 27.12.2022

Με ωφέλιμο φορτίο 1000 κιλά, ικανότητα ρυμούλκησης 3.500 κιλά, και δυνατότητα μεταφοράς πενταμελούς πληρώματος και εξοπλισμού σε όλα τα εδάφη.

Εδώ και 41 χρόνια είχε να δει η Σκωτία να κατασκευάζεται αυτοκίνητο. Και το έπραξε η Munro, η οποία έγινε η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που κατασκεύασε αυτοκίνητα σε κλίμακα στη Σκωτία, από τότε που η Peugeot-Talbot έκλεισε το εργοστάσιό της στο Linwood το 1981, το οποίο ίδρυσε ο όμιλος Rootes το 1963.

Η Munro Vehicles ιδρύθηκε το 2019, για να κατασκευάσει το Munro MK_1, το πιο ικανό -όπως αναφέρει η εταιρεία- πλήρως ηλεκτρικό 4Χ4 στον κόσμο. Η Munro Vehicles, θα κατασκευάσει 50 οχήματα το 2023, πριν μεταβεί σε μια νέα τοποθεσία κοντά στη Γλασκώβη το 2024. 

Με τη δημιουργία 300 νέων θέσεων εργασίας, η παραγωγή θα αυξηθεί έως και 250 οχήματα ετησίως με στρατηγική παράδοσης 2.500 μονάδων ετησίως, έως το 2027.

Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο στη Βρετανία, το Munro MK_1 είναι γεννημένο για εκτός δρόμου οδήγηση, ακόμα και στα πιο απαιτητικά εδάφη και μάλιστα μπορεί να λειτουργήσει έως και 16 ώρες με μία μόνο φόρτιση μπαταρίας. 

Το Munro βασίζεται σε ένα πλαίσιο σκάλας από γαλβανισμένο χάλυβα πάχους 5 χλστ., σε σύγκριση με χάλυβα πάχους 1,5 χλστ. που χρησιμοποιείται σε πολλά 4X4.

Το Munro συνδυάζει ένα υπερσύγχρονο ηλεκτρικό σύστημα κίνησης ισχύος 280 kW, που αποδίδεται μεταξύ 5.000 και 8.000 σ.α.λ.. Ο κινητήρας είναι τοποθετημένος στο κέντρο, έχει ροπή 700Nm και συνδυάζεται με ένα κιβώτιο δύο ταχυτήτων.

Στο μπροστινό μέρος του οχήματος, ξεχωρίζουν οι εντυπωσιακοί προβολείς quad LED και η περίοπτη μάσκα.

Munro 4X4 / © MUNRO

Το Munro έρχεται με δύο μπροστινά πλαϊνά ντουλάπια, ώστε να χωρέσουν πολλά εργαλεία και εξαρτήματα.

Εξοπλισμένο με ένα ηλεκτρικό σύστημα 12 volt στάνταρ, το Munro προσφέρεται με μια επιλογή μετατροπέων DC χαμηλής και υψηλής ισχύος για τη λειτουργία βοηθητικών εξαρτημάτων, όπως βαρούλκα και ράβδοι φωτισμού. 

Εκτός από δύο υποδοχές USB C και δύο επιθέματα ασύρματης φόρτισης, το Munro είναι εξοπλισμένο με δύο οικιακές πρίζες τριών ακίδων (βρετανική πατέντα), που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τροφοδοσία συσκευών, όπως ένα φούρνος μικροκυμάτων ή ένας βραστήρας.

Εκρηκτικό το νέο Hyundai Kona
AUTO - MOTO

17:42 - 21.12.2022

Εκρηκτικό το νέο Hyundai Kona

Νέα σχεδίαση, διαφορετικό μπροστά σε κάθε έκδοση: με κινητήρα εσωτερικής καύσης, αμιγώς ηλεκτρικό (EV), υβριδικό και σπορ N Line.

Το ταμπλό δύο σταδίων, στιβαρό και απλό, επίπεδης σχεδίασης, διαθέτει διπλή οθόνη DIN, που είναι πλήρως συμβατή με το Android Auto και Google CarPlay. Έξι ηχεία, δύο κάτω από το ταμπλό και από ένα σε κάθε πόρτα, εξασφαλίζουν εξαιρετική ποιότητα ήχου σε όλη την ευρύχωρη καμπίνα.

Για οχήματα στα οποία οι χειριστές δεν επιτρέπεται να ακούνε ραδιόφωνο, για λόγους ασφαλείας, οι πελάτες μπορούν να παραγγείλουν μια ανώτερη μονάδα DIN ή ραδιόφωνο διπλής κατεύθυνσης UHF.

Ικανό να μεταφέρει αβίαστα ένα πλήρωμα πέντε ατόμων στις πιο κακοτράχαλες τοποθεσίες, με ωφέλιμο φορτίο 1.000 κιλών και ικανότητα ρυμούλκησης 3.500 κιλών, το Munro αντιπροσωπεύει ένα βιώσιμο, χρηστικό όχημα εκτός δρόμου.

Η ικανότητα του οχήματος εκτός δρόμου, ενισχύεται περαιτέρω με την απόσταση από το έδαφος των 48 εκ. και την ικανότητα βύθισης μέχρι 80 εκ. Οι εξίσου εντυπωσιακές γωνίες προσέγγισης και αναχώρησης, 84 και 51 μοιρών, αντίστοιχα, καθώς και η γωνία ράμπας 148 μοιρών, δίνουν στο Munro τη δυνατότητα να αντεπεξέρχεται αβίαστα σε απότομους λόφους, διαθέτοντας μηχανικό σύστημα τετρακίνησης.

Στη Μεγάλη Βρετανία κοστίζει 56.800 ευρώ (49.995 λίρες), χωρίς ΦΠΑ και καλύπτεται από 5 χρόνια εγγύηση. Οι παραγγελίες έχουν ξεκινήσει, από διάφορα μέρη του κόσμου.