Διαβάστε στο Sportal όσα έκαναν οι Έλληνες αθλητές την έβδομη ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ιστορική ήταν Παρασκευή 2 Αυγούστου για την ελληνική κωπηλασία αφού δύο πληρώματα ανέβηκαν το βάθρο των Ολυμπιακών αγώνων. Την αρχή έκαναν ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου με τον Πέτρο Γκαϊδατζή στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών.
Το ελληνικό πλήρωμα έκανε τρομερή εκκίνηση στον τελικό. Οι Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Πέτρος Γκαϊδατζής προπορεύονταν στην κούρσα στο πρώτο μισό. Στη συνέχεια, η βάρκα της Ιρλανδίας άρχισε να αποκτά απόσταση και να σιγουρεύει το χρυσό μετάλλιο. Το ελληνικό πλήρωμα έδωσε μεγάλη μάχη για το ασημένιο μετάλλιο με την Ιταλία. Ωστόσο, οι Στέφανο Όπο και Γκάμπριελ Σοάρες έκαναν καλύτερο finish και ανέβηκαν στο δεύτερο σκαλί του βάθρου.
Τη σκυτάλη από τους άνδρες πήρε το πλήρωμα της Ζωής Φίτσιου με τη Μιλένα Κοντού στην ίδια κατηγορία σκαφών. Οι Ελληνίδες ήταν μέσα στο γκρουπ των μεταλλίων από το ξεκίνημα της κούρσας. Η Μεγάλη Βρετανία, μεγάλο φαβορί της κούρσας, είχε αρχίσει να αποκτά μεγάλη απόσταση από την αρχή. Η ελληνική βάρκα έπεσε στην τέταρτη θέση στα μισά του τελικού.
Ωστόσο, η Μιλένα Κοντού και η Ζωή Φίτσιου τα έδωσαν όλα και με εκπληκτικό finish πήραν το χάλκινο μετάλλιο αφήνοντας στην τέταρτη θέση τη βάρκα της Νέας Ζηλανδίας. Η Ρουμανία κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο.
Την έκτη θέση στον τελικό των Ολυμπιακών αγώνων στη δίκωπο κατέλαβαν η Χριστίνα Μπούρμπου και η Ευαγγελία Αναστασιάδου. Το ελληνικό πλήρωμα έκανε καλή εκκίνηση και πέρασε τρίτο στο πρώτο 500άρι.
Ωστόσο, στη συνέχεια οι δύο Ελληνίδες αθλήτριες ξέμειναν από δυνάμεις. Η ελληνική βάρκα έμεινε αρκετά πίσω χωρίς ελπίδα κατάκτησης μεταλλίου.
Η Εθνική ομάδα γυναικών υπέστη την τρίτη της ήττα στον δεύτερο όμιλο των Ολυμπιακών αγώνων. Η Ελλάδα «λύγισε» με 12-8 από την Ιταλία και πλέον είναι σε δύσκολη θέση για την πρόκριση στην οκτάδα της διοργάνωσης. Η Εθνική πόλο γυναικών θέλει, αρχικά, ήττα της Γαλλίας από τις ΗΠΑ. Την τελευταία αγωνιστική, στον αγώνα της με τη διοργανώτρια η ομάδα της Αλεξίας Καμμένου, θέλει νίκη στην κανονική διάρκεια και μάλιστα με καλή διαφορά.
Σπουδαία εμφάνιση έκανε η Τατιάνα Γκούσιν στον προκριματικό του ύψους στους Ολυμπιακούς αγώνες. Η 30χρονη αθλήτρια, στην πρώτη της εμφάνιση στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση, ξεπέρασε το άγχος και τα έδωσε όλα.
Η αθλήτρια της Ιωάννας Σιώμου πέρασε το 1,83 και το 1,88 χωρίς να χρειαστεί δεύτερο άλμα. Η Τατιάνα Γκούσιν πέρασε με τη δεύτερη προσπάθεια το 1,92 μέτρα, επίδοση που την έφερε στον τελικό του αγωνίσματος.
Το άγχος κατέβαλε την Παναγιώτα Δόση. Η νεαρή άλτρια, στην παρθενική της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς αγώνες, είχε τρεις άκυρες προσπάθειες στο 1,83 και ολοκλήρωσε την παρουσία της.
Εντυπωσιακή βολή έκανε ο Χρήστος Φραντζεσκάκης στον προκριματικό της σφυροβολίας στους Ολυμπιακούς του Παρισιού. Ο Έλληνας αθλητής του Κωστή Παπαμαρκάκης έριξε τη σφύρα στα 75,53 μέτρα στην πρώτη του προσπάθεια, επίδοση που του έδωσε την πρόκριση στον τελικό αφού μόλις πέντε πέτυχαν καλύτερη βολή από τη δική του στο πρώτο προκριματικό γκρουπ. Η δεύτερη βολή του Έλληνα αθλητή έφτασε στα 73,94 μέτρα και η τρίτη στα 74,21 μέτρα. Το όριο πρόκρισης ήταν 77.00, αλλά το πέρασαν μόνο πέντε αθλητές.
Μακριά από την καλή βολή έμεινε ο Μιχάλης Αναστασάκης. Ο Έλληνας ρίπτης είχε καλύτερη βολή στα 70,14 μ. και κατέλαβε την 13η θέση στο πρώτο προκριματικό γκρουπ της σφυροβολίας.
Την πρώτη της εμπειρία στους Ολυμπιακούς αγώνες έζησε η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου. Η Ελληνίδα σπρίντερ σε ηλικία 21 ετών τερμάτισε στην τέταρτη θέση της έβδομης προκριματικής σειράς με 11.25 δευτερόλεπτα και κατέλαβε την 26η θέση στο σύνολο.
Η Ελληνίδα σπρίντερ έχασε για δύο θέσεις την πρόκριση για τον ημιτελικό.
Εξαιρετική εμφάνιση έκανε ο Μάκης Μίτας στο πρώτο κομμάτι του προκριματικού του σκητ στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού. Ο Έλληνας πρωταθλητής της σκοποβολής ολοκλήρωσε τον αγώνα της Παρασκευής με 73/75 βολές (25/25, 24/25 και 24/25) και βρίσκεται στην όγδοη θέση του προκριματικού, ο οποίος θα ολοκληρωθεί αύριο (3/8, 10:00), με τους πρώτους έξι της κατάταξης να παίρνουν το «εισιτήριο» για τον απογευματινό τελικό (3/8, 16:30).
Στον προκριματικό του σκητ υπάρχει και δεύτερη ελληνική συμμετοχή. Ο Χαράλαμπος Χαλκιαδάκης είναι 12ος μετά το πρώτο σκέλος του προκριματικού με 72/75 βολές (25/25, 23/25 και 24/25).
Η Άννα Κορακάκη έμεινε εκτός τελικού στα 25 μέτρα πιστόλι στους Ολυμπιακούς αγώνες. Η Ελληνίδα αθλήτρια, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο συγκεκριμένο αγώνισμα στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, έμεινε μακριά από την πρώτη οκτάδα που έδινε την πρόκριση.
Η Άννα Κορακάκη σημείωσε επίδοση 570/600 βολές και κατετάγη 34η μεταξύ των 40 αθλητριών. Η Άννα Κορακάκη με τον προκριματικό στα 25 μέτρα ολοκλήρωσε την παρουσία της στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού.
Στη 14η θέση της γενικής κατάταξης στα 470 με 24 βαθμούς ποινής βρίσκονται η Αριάδνη Σπανάκη και ο αδερφός της Οδυσσέας μετά την ολοκλήρωση των δύο πρώτων ιστιοδρομιών. Οι δύο Έλληνες ιστιοπλόοι κατέλαβαν τη 13η θέση στην πρώτη ιστιοδρομία και τη 11η στη δεύτερη.
Ο Κριστιάν Γκολομέεβ κατέλαβε την πέμπτη στον τελικό των 50 μέτρων ελεύθερο στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού. Ο Έλληνας κολυμβητής συμμετείχε για δεύτερη διαδοχική διοργάνωση Ολυμπιακών αγώνων στον τελικό του αγωνίσματος. Ο Κριστιάν Γκολομέεβ, ασημένιος παγκόσμιος πρωταθλητής το 2019, τερμάτισε σε 21.59 δευτερόλεπτα χάνοντας για λίγο το χάλκινο μετάλλιο. Στην ίδια θέση είχε τερματίσει και στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο.
Τη 13η θέση κατέλαβε η ελληνική τετράδα στη μικτή σκυταλοδρομία 4Χ100μ μικτή ομαδική. Η ομάδα μας κολύμπησε στη πρώτη διαδρομή της δεύτερης σειράς και τερμάτισε 8η με 3:46.40. Πρώτος κολύμπησε ο «ασημένιος» Ολυμπιονίκης στα 200μ ύπτιο Απόστολος Χρήστου, που σημείωσε επίδοση 52.83 και ήταν δεύτερος.
Συνέχισε στο πρόσθιο ο «βενιαμίν» της αποστολής, ο 16χρονος πρωταθλητής εφήβων Ευάγγελος-Εφραίμ Ντούμας που (με χρόνο 1:00.34) κράτησε τη δεύτερη θέση. Στη πεταλούδα ήταν η Άννα Ντουντουνάκη (57.85), έδωσε πέμπτη στη Νόρα Δράκου που κολύμπησε το ελεύθερο (55.38).