Αυτή είναι η λίστα με τους 100 καλύτερους προπονητές όλων των εποχών - Ποιος βρίσκεται στην κορυφή και ποια θέση καταλαμβάνουν οι «Έλληνες»

Ότο Ρεχάγκελ - Φερνάντο Σάντος

Αυτή είναι η λίστα με τους 100 καλύτερους προπονητές όλων των εποχών - Ποιος βρίσκεται στην κορυφή και ποια θέση καταλαμβάνουν οι «Έλληνες»

Ορέστης Καδδάς 19:30 - 27.09.2023 / Ανανεώθηκε: 19:32 - 27.09.2023

Το αγγλικό ποδοσφαιρικό αθλητικό περιοδικό «FourFourTwo» έφτιαξε τη λίστα με τους 100 καλύτερους προπονητές όλων των εποχών στην οποία βρίσκονται ο Ότο Ρεχάγκελ και ο Φερνάντο Σάντος. Στην κορυφή της βρίσκεται ο θρυλικός Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Το «FourFourTwo» πραγματοποίησε ένα μάλλον ακατόρθωτο έργο. Αυτό του να κατατάξει τους 100 καλύτερους προπονητές όλων των εποχών. Στην κορυφή της εν λόγω λίστας δεν βρίσκεται άλλος από τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Έντονη είναι η «ελληνική» παρουσία» στην εν λόγω λίστα με τον Ότο Ρεχάγκελ αλλά και τον Φερνάντο Σάντος να βρίσκονται σε αυτήν.

Ο Ότο καταλαμβάνει την 47η θέση με τον Γερμανό να βρίσκεται δικαιωματικά τόσο ψηλά, καθώς πέρα από τον άθλο του 2004 με την Εθνική, κατέκτησε και 3 πρωταθλήματα Γερμανίας. Δύο με τη Βέρντερ (1987/1988, 1992/1993) και ένα με την Καϊζερσλάουτερν (1997/1998).

Λίγο πιο κάτω, στην 64η θέση βρίσκεται ο Σάντος. Ο Πορτογάλος πέρα από την κατάκτηση του Euro του 2016 με την Πορτογαλία πήρε και το Nations League του 2019 με την  Εθνική ομάδα του Κριστιάνο Ρονάλντο. Μπορεί οι σχέσεις του με τον Πορτογάλο σούπερ σταρ να μην ήταν και οι καλύτερες και ο ίδιος να αποτέλεσε παρελθόν έπειτα από τον αποκλεισμό από το Μαρόκο στο Μουντιάλ του Κατάρ, ωστόσο αυτά δεν αλλάζουν τις μεγάλες του επιτυχίες. Επιπλέον στην καριέρα του πήρε ένα κύπελλο με την ΑΕΚ το 2002 και ένα πρωτάθλημα με την Πόρτο τη σεζόν 1998/1999.

Την κορυφή όπως είπαμε την παίρνει ο Σερ Άλεξ, αλλά και οι υπόλοιπες προσωπικότητες της πρώτης δεκάδας μόνο θρυλικές μπορούν να χαρακτηριστούν.

Η κορυφαία δεκάδα:

Στη 10 θέση ο Βαλερί Λομπανόφσκι, ο άνθρωπος που έκανε τους ποδοσφαιριστές της Ντιναμό Κιέβου να μοιάζουν με χορευτές σε μπαλέτα Μπολσόι με τις κινήσεις τους και τον τρόπο παιχνιδιού τους. 9ος ο Ερνστ Χάπελ που κατέκτησε το Champions League με τη Φέγενορντ και το Αμβούργο. Ακολουθεί ο Ελένιο Ερέρα στηνθέση. Ο εφευρέτης του «Κατενάτσιο» χάρη στο οποίο η Ίντερ κατέκτησε δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών.

Επόμενος ο Ματ Μπάσμπι στην θέση με τους θρυλικούς «Μπέμπηδες» του που δυστυχώς πολλοί δεν μεγάλωσαν ποτέ, εξαιτίας του αεροπορικού δυστυχήματος του Μονάχου. Ο Μπάσμπι όμως έφτιαξε ξανά αυτήν την ομάδα και μια δεκαετία μετά το Μόναχο, το 1968 ανέβασε τους «Κόκκινους Διαβόλους» στην κορυφή της Ευρώπης. 6ος ο ένας και μοναδικός Αρίγκο Σάκι. Ο πρώην πωλητής παπουτσίων έκανε πράγματα και θαύματα με τη Μίλαν των Ολλανδών Φαν Μπάστεν, Ράικαρντ και Γκούλιτ, με την οποία κατέκτησε και δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών.

5ος ο Πεπ Γκουαρδιόλα. Καθιέρωσε τη Μπαρτσελόνα στην ελίτ της Ευρώπης και τα τελευταία χρόνια κάνει το ίδιο και με τη Μάντσεστερ Σίτι. Το ποδόσφαιρο που έπαιξε με αυτόν η Μπαρτσελόνα από πολλούς θεωρείται αν όχι το καλύτερο, ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών. 4ος ο Μπιλ Σάνκλι. Ο άνθρωπος που έβαλε τα θεμέλια στη Λίβερπουλ, την οποία μαζί με τον Μπομπ Πέισλι έκαναν τον ευρωπαϊκό κολοσσο που είναι σήμερα.

Σκάνδαλα, καβγάδες και οδυνηρές ήττες: Ο Φερνάντο Σάντος δεν είχε ποτέ ησυχία στην Πολωνία (vids)
EURO

13:12 - 13.09.2023

Σκάνδαλα, καβγάδες και οδυνηρές ήττες: Ο Φερνάντο Σάντος δεν είχε ποτέ ησυχία στην Πολωνία (vids)

Μετά από 232 ημέρες ο Φερνάντο Σάντος αποτελεί παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της εθνικής Πολωνίας, η οποία μέσα σε αυτό το διάστημα τα έζησε όλα. Το σκάνδαλο με το μπόνους από το Μουντιάλ, οι καβγάδες στα αποδυτήρια, η απελπιστική εικόνα στους αγώνες και ο Πορτογάλος τεχνικός που δεν ήταν ποτέ αρεστός στους Πολωνούς.

Τέλος, στην και στην θέση βρίσκονται οι δύο Ολλανδοί που επηρέασαν όσο κανένας άλλος το ποδόσφαιρο. Ο Γιόχαν Κρόιφ και ο Ρίνους Μίχελς. Ο δεύτερος ήταν αυτός που εφάρμοσε στον Άγιαξ το λεγόμενο «Total Football» με τον Κρόιφ ως βασικό πρεσβευτή του. Ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» στη συνέχεια ως προπονητής πήρε όλα όσα έμαθε από τον Μίχελς, αλλά και από τη λαμπρή του καρίερα και τα εφάρμοσε στη Μπαρτσελόνα, επηρεάζοντας με τη σειρά του τον Γκουαρδιόλα.

Και στην θέση όπως είπαμε ήδη ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Ο Σκωτσέζος έφτιαξε μια πραγματική δυναστεία στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Σε 26 σεζόν στους «Κόκκινους Διαβόλους» κατέκτησε 2 Champions League και 13 πρωταθλήματα Αγγλίας μεταξύ άλλων.