Σκάνδαλα, καβγάδες και οδυνηρές ήττες: Ο Φερνάντο Σάντος δεν είχε ποτέ ησυχία στην Πολωνία (vids)

Φερνάντο Σάντος

i

©Photo by Mateusz Slodkowski/DeFodi Images via Getty Images/Ideal Images

Σκάνδαλα, καβγάδες και οδυνηρές ήττες: Ο Φερνάντο Σάντος δεν είχε ποτέ ησυχία στην Πολωνία (vids)

Κώστας Τόπας 13:12 - 13.09.2023 / Ανανεώθηκε: 13:16 - 13.09.2023

Μετά από 232 ημέρες ο Φερνάντο Σάντος αποτελεί παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της εθνικής Πολωνίας, η οποία μέσα σε αυτό το διάστημα τα έζησε όλα. Το σκάνδαλο με το μπόνους από το Μουντιάλ, οι καβγάδες στα αποδυτήρια, η απελπιστική εικόνα στους αγώνες και ο Πορτογάλος τεχνικός που δεν ήταν ποτέ αρεστός στους Πολωνούς.

Η εποχή του Σάντος στην εθνική Πολωνίας έφτασε στο τέλος της. Τελειώνει με μεγάλη απογοήτευση και ανεκπλήρωτες προσδοκίες της Πολωνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και των Πολωνών φιλάθλων. Ο Πορτογάλος ανέλαβε τα ηνία της ομάδας ως έμπειρος προπονητής που κατέκτησε το Euro το 2016 και το Nations League το 2019 με την εθνική ομάδα της χώρας του και αποχωρεί αφήνοντας τους Πολωνούς στην προτελευταία θέση στον προκριματικό όμιλο του Euro.

Εκτός από τη συνεργασία με την πρώτη εθνική, ο Πορτογάλος είχε και αρκετά επιπλέον καθήκοντα. Προτεραιότητα ήταν η πρόκριση στο Euro ης Γερμανίας. Επιπλέον, η Πολωνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ήθελε να αναζωογονήσει την ομάδα και να εισαγάγει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προπόνησης για τις ομάδες νέων. Ωστόσο, ο Φερνάντο Σάντος, σύμφωνα με την πολωνική Ομοσπονδία δεν κατάφερε να βγάλει εις πέρας το έργο του.

Το σκάνδαλο με το μπόνους από το Μουντιάλ

Ήδη από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα ηνία, ο Σάντος αντιμετώπισε ένα δύσκολο έργο. Το κλίμα που επικρατούσε στα αποδυτήρια της εθνικής Πολωνίας δεν ήταν το καλύτερο μεταξύ των παικτών. Ειδικά μετά το γεγονός ότι ο Πολωνός τερματοφύλακας, Λούκας Σκορούπσκι αναφέρθηκε στο σκάνδαλο με τα μπόνους κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ του Κατάρ και είπε ότι οι παίκτες της εθνικής είχαν τσακωθεί για το μοίρασμα των χρημάτων.

Το ανεπιτυχές ντεμπούτο

Ο πρώτος αγώνας των προκριματικών του Euro, ήταν πολύ σημαντικός γιατί οι Πολωνοί έπαιξαν στην Πράγα με την Τσεχία, θεωρητικά απέναντι στον πιο επικίνδυνο αντίπαλο του ομίλου. Το ματς ξεκίνησε σαν να είχαν μείνει στα αποδυτήρια οι «λευκοκόκκινοι». Μετά από τρία λεπτά, έχαναν ήδη με 2-0 και στο τέλος η ήττα ήρθε με 3-1, με αποτέλεσμα ο Φερνάντο Σάντος να μην ξεκινήσει ιδανικά τις υποχρεώσεις του με τη νέα ομάδα.

Μετά το ανεπιτυχές ντεμπούτο του Σάντος, οι Πολωνοί αντιμετώπισαν την Αλβανία στη Βαρσοβία. Μετά την ήττα από τους Τσέχους, ο Λεβαντόφσκι και η παρέα κέρδισαν με 1-0, χάρη στο οποίο βρέθηκαν στην κορυφή του ομίλου και την ελπίδα για την πρώτη θέση. Επειτα, οι Πολωνοί ξεκίνησαν τους αγώνες του Ιουνίου με φιλικό ματς απέναντι στους Γερμανούς. Ήταν ο επίσημος αποχαιρετισμός του Γιάκουμπ Μπουαστσικόφσκι στα εθνικά χρώματα και πριν ξεσπάσουν τα πρώτα σοβαρά προβλήματα μεταξύ Σάντος και Ομοσπονδίας. 

Η κριτική μετά την ανατροπή από την Μολδαβία

Ο αγώνας της Πολωνίας με την Μολδαβία θα μείνει αξέχαστος για τους Πολωνούς φιλάθλους για πολύ καιρό ως μια από τις μεγαλύτερες αμηχανίες του εθνικού ποδοσφαίρου στην Πολωνία. Η ομάδα του Σάντος έπαιξε το καλύτερό τους 45λεπτο επί θητείας του Πορτογάλου τεχνικού και βρέθηκαν μπροστά στο σκορ με 2-0. Ωστόσο, αυτό που συνέβη μετά την ανάπαυλα ήταν δύσκολο να εξηγηθεί. 

Οι «λευκοκόκκινοι» έχασαν τον έλεγχο στον αγωνιστικό χώρο και γρήγορα δέχθηκαν ένα γκολ, το οποίο έδωσε ενέργεια στους Μολδαβούς. Οι αντίπαλοί ισοφάρισαν και πέτυχαν στη συνέχεια ένα γκολ, που τους χάρισε μια ιστορική νίκη. Η ομάδα της Σάντος δέχτηκε απίστευτα βαριά κριτική και ο ίδιος ο προπονητής δεν γνώριζε τι συνέβη στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα για το γιατί έχασαν οι Πολωνοί.

Το νέο σκάνδαλο με τον Στάζιακ

Αρκετές μέρες μετά τον αγώνα, αποκαλύφθηκε ότι στο αεροπλάνο της εθνικής ομάδας βρισκόταν ο Μίροσλαβ Στάζιακ, ένα άτομο που καταδικάστηκε για σκάνδαλο διαφθοράς. Αυτή η κατάσταση προκάλεσε νέα θύελλα, γιατί η Πολωνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία κατηγόρησε τους χορηγούς της ομοσπονδίας, οι οποίοι σε δηλώσεις τους εξοργίστηκαν από τις ενέργειες της ομοσπονδίας.

Οι αιχμές του Λεβαντόφσκι

Τον περασμένο Ιούνιο, στην ομάδα επέστρεψαν οι έμπειροι Γκρέγκορζ Κριχόβιακ -πρώην μέσος της ΑΕΚ- και Καμίλ Γκροσίτσκι, που απομακρύνθηκαν από την ομάδα στην αρχή της θητείας του Πορτογάλου τεχνικού. Οι παίκτες συναντήθηκαν στη Βαρσοβία υπό τη σκιά μιας διάσημης συνέντευξης του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Ο αρχηγός της εθνικής κατηγόρησε την έλλειψη προσωπικότητας στην ομάδα, επιτέθηκε στην Πολωνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και κατηγόρησε τον Σκορούπσκι ότι είπε ψέματα σε σχέση με το σκάνδαλο των μπόνους. Αυτή η κουβέντα έμελλε να συγκλονίσει τους «λευκοκόκκινους».

Πρόσφατα μάλιστα, ο 35χρονος Πολωνός επιθετικός κλήθηκε να σχολιάσει την κακή πορεία της εθνική ομάδας της χώρας του, στα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και τόνισε μεταξύ άλλων, πως χρειάζονται αλλαγές.

«Η ομάδα χρειάζεται μεγάλες αλλαγές για να δει το φως στο βάθος του τούνελ. Δεν μπορώ, όμως, να εξηγήσω τους λόγους για τους οποίους υπάρχει αυτή η κατάσταση. Ξέρω, όμως, ότι μπορούμε να παίξουμε καλύτερα και να πάρουμε νίκες. Είχαμε δυσκολίες από την αρχή της προκριματικής φάσης. Τι συνέβη σε μια ομάδα που έπαιζε καλύτερα με τους ίδιους παίκτες;», τόνισε χαρακτηριστικά

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Μετά τα όσα είχαν προηγηθεί, ο αγώνας με την Αλβανία στα Τίρανα μετατράπηκε σε παιχνίδι για το αν θα ήταν ή όχι ο Σάντος στην τεχνική ηγεσία της εθνικής Πολωνίας. Ο αγώνας ναι μεν ξεκίνησε καλά για το συγκρότημα του Πορτογάλου τεχνικού, ωστόσο στο τέλος εξελίχθηκε σε εφιάλτη μιας και οι Αλβανοί επικράτησαν με 2-0. 

Ήταν γνωστό ότι ο Φερνάντο Σάντος μπορούσε να χάσει τη δουλειά του, σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, κάτι που τελικά συνέβη και η εθνική Πολωνίας έκανε πολύ δύσκολη την κατάστασή της στον όμιλο της.