ΑΕΚ: Ο Βίντα έκανε και στην Ελλάδα, αυτό για το οποίο τον «έτρεμαν» στην Τουρκία
i

Ντομαγκόι Βίντα/©intime

ΑΕΚ: Ο Βίντα έκανε και στην Ελλάδα, αυτό για το οποίο τον «έτρεμαν» στην Τουρκία

Κώστας Τσίλης 11:07 - 23.01.2023

Ο Βίντα έκανε για πρώτη φορά και στο ελληνικό πρωτάθλημα με την φανέλα της ΑΕΚ, αυτό για το οποίο φημιζόταν όταν έπαιζε στην Τουρκία

Ένας από τους ποδοσφαιριστές που ήξερε πολύ καλά τον Ντομαγκόι Βίντα, πριν να έρθει στην Ελλάδα για να φορέσει την φανέλα της ΑΕΚ, είναι ο Τάσος Μπακασέτας. Ο αρχηγός της εθνικής είχε παίξει ουκ ολίγες φορές αντίπαλος με τον Κροάτη στόπερ στο τουρκικό πρωτάθλημα. Όταν αποκτήθηκε ο Βίντα από την ΑΕΚ, εκείνο που ο Μπακασέτας είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, ήταν η τρομερή ικανότητα του Κροάτη να βρίσκει τρόπους να σκοράρει σε στατικές φάσεις. Μάλιστα φημιζόταν γι αυτό.

Στη Νίκαια και στο ματς της ΑΕΚ με τον Ιωνικό, ο Βίντα έδειξε για πρώτη φορά αυτή την ικανότητα του και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Κροάτης ισοφάρισε το ματς με κεφαλιά μετά από κόρνερ εξαιρετικά εκτελεσμένο από τον Φερνάντες. Και έδειξε πως θα πρέπει οι αντίπαλοι αμυντικοί και εδώ στην Ελλάδα, να αισθάνονται όπως ότι ακριβώς και οι αντίστοιχοι στην Τουρκία, όταν είχαν να αντιμετωπίσουν τον Βίντα σε στατική φάση. 

Με εξαίρεση την περυσινή σεζόν, που ο Κροάτης κεντρικός αμυντικός είχε σκοράρει μόνο μια φορά, γενικώς οι μέσοι όροι του στο σκοράρισμα, δεν παραπέμπουν σε κεντρικό αμυντικό. Ο Βίντα έχει «γράψει» πριν από δυο χρόνια έξι γκολ συνολικά στη σεζόν και πριν από τρία σταμάτησε στα πέντε. Και συνολικά με την Μπεσίκτας ο Κροάτης στόπερ είχε μετρήσει 16 γκολ, τα 14 εξ αυτών από στατικές φάσεις. 

Στην ΑΕΚ δεν είχε καταφέρει μέχρι το ματς με τον Ιωνικό να πετύχει γκολ. Παρόλο που η αλήθεια είναι πως το έψαχνε. Ανέβαινε κυρίως στα κόρνερ. Υπήρχαν και φάσεις που είχε εκτελέσει, αλλά χωρίς να βρει δίχτυα. Και έχει σημασία για τον Βίντα το γεγονός πως άνοιξε λογαριασμό, διότι έστω και αν είναι κεντρικός αμυντικός, το γκολ και το ψάχνει και το θέλει και έχει δουλέψει πολύ με τις θέσεις που παίρνει στις στατικές φάσεις.