Οι οδηγίες για... ανατροπή του Αλμέιδα στο ημίχρονο και το τρικ χωρίς φορ
i

Ματίας Αλμέιδα/©intime

Οι οδηγίες για... ανατροπή του Αλμέιδα στο ημίχρονο και το τρικ χωρίς φορ

Κώστας Τσίλης 11:15 - 23.01.2023 / Ανανεώθηκε: 11:17 - 23.01.2023

Το Sportal.gr αναλύει τις οδηγίες που έδωσε ο Αλμέιδα στο ημίχρονο στη Νίκαια προκειμένου να έρθει η ανατροπή της ΑΕΚ και το τρικ για σχήμα χωρίς σέντερ φορ

Το γεγονός πως η ΑΕΚ πήγε στην ανάπαυλα του ημιχρόνου στη Νίκαια ούσα πίσω στο σκορ, δεν ήταν μια κατάσταση πρωτόγνωρη για τον Ματίας Αλμέιδα στην φετινή σεζόν. Είχε ξανασυμβεί στη Ριζούπολη με Βόλο, στην Λεωφόρο με Παναθηναϊκό, στα Γιάννενα με ΠΑΣ. Μόνο που αυτή την φορά ο Αργεντινός τεχνικός ήταν αποφασισμένος να γράψει διαφορετικό... φινάλε στο ματς, σε σχέση με τις άλλες τρεις φορές.

Ο Αλμέιδα το πρώτο που έκανε όταν μπήκαν οι ποδοσφαιριστές του στα αποδυτήρια, ήταν να προσπαθήσει να τους δώσει ξανά την ηρεμία και το καθαρό μυαλό τους. Μίλησε σ' όλους μαζί αλλά και σε κάποιους ξεχωριστά. Η βασική οδηγία του Αργεντινού τεχνικού, ήταν να αποφύγει η ΑΕΚ τις παγίδες στον τρόπο ανάπτυξης, στις οποίες είχε πέσει στο πρώτο ημίχρονο. Και αυτό ήταν κάτι που το επεσήμανε και σ' αυτούς που είχε σκοπό να ρίξει στο ματς κατά την διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου. 

Σύμφωνα με τον τρόπο που το ματς εξελισσόταν, η ΑΕΚ ήταν αδύνατον να βρει χώρους για να απειλήσει, με τόσο πολλούς ποδοσφαιριστές του Ιωνικού όχι απλώς πίσω από την σέντρα, αλλά μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Και η βασική ιδέα για τον Αλμέιδα, ήταν να μπορέσει να τραβήξει τους αντιπάλους κάπως μακριά από την περιοχή. Ο τρόπος που σκέφτηκε ο Αργεντινός τεχνικός για να το πετύχει, ήταν να τραβήξει πρώτος εκτός περιοχής, τους δικούς του παίκτες. 

Ο Αλμέιδα είχε αποφασίσει ήδη από το ημίχρονο, να βγάλει τον Φαν Βέερτ, τον παίκτη περιοχής της ΑΕΚ και να παίξει ουσιαστικά χωρίς σέντερ φορ. Απλώς δεν το έκανε από την αρχή, αφενός για να δώσει λίγο χρόνο να δει πως θα πάει το πράγμα στο δεύτερο ημίχρονο, αφετέρου για να έχει ακόμα πιο φρέσκα τα πόδια που θα βάλει όταν θα άλλαζε τον σχηματισμό. 

Από την στιγμή βγήκε ο Φαν Βέερτ από το γήπεδο, τυπικά θέση φορ πήρε πρώτα ο Άμραμπατ και μετά ο Αραούχο, όμως πρακτικά η ΑΕΚ έπαιζε με μια πεντάδα μεσοεπιθετικών, μπροστά από τον μοναδικό αμυντικό μέσο που ήταν ο Γιόνσον. Και ήταν ένα τρικ, το οποίο δούλεψε, καθώς επί της ουσίας ήταν αυτό που έφερε και το γκολ της νίκης στις καθυστερήσεις.