Οι στατικές φάσεις έγιναν (ξανά) τα «φόρτε» της (vids)

Αρόλντ Μουκουντί

i

©Intime

Οι στατικές φάσεις έγιναν (ξανά) τα «φόρτε» της (vids)

Κώστας Τόπας 10:10 - 09.10.2023

Η ΑΕΚ το μεγαλύτερο ποσοστό των τερμάτων της τη φετινή σεζόν το έχει πετύχει από στατικές φάσεις.

Η ΑΕΚ ξεπέρασε με σχετική ευκολία το εμπόδιο του Παναιτωλικού, επικρατώντας 3-0 και με αυτόν τον τρόπο βρέθηκε στην τέταρτη θέση στο -5 απ’ τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό και ισόβαθμη με τον ΠΑΟΚ στους 14. Η Ένωση είχε σε μεγάλη βραδιά τους αμυντικούς της. Πόσω μάλλον τον Ντομαγκόι Βίντα, ο οποίος βρήκε δίχτυα για δεύτερη συνεχόμενη αναμέτρηση, στο ίδιο γήπεδο αλλά με διαφορετικό αντίπαλο.

Ο Κροάτης στόπερ με ωραία κεφαλιά έκανε το 1-0 για την ΑΕΚ και με αυτόν τον τρόπο έχει συμμετοχή σε επτά γκολ, με τέσσερα τέρματα και τρία ασίστ. Μετά τον Βίντα, πήρε σειρά ο Ρότα για να διπλασιάσει τα τέρματα για την ομάδα του και λίγο πριν το φινάλε ο Μουκουντί με προβολή διαμόρφωσε το τελικό 3-0 κόντρα στην ομάδα του Αγρινίου. Τα δύο εκ των τριών τερμάτων της Ένωσης, προήλθαν έπειτα από κόρνερ.

Κάτι που όπως φαίνεται έχει δώσει βαρύτητα ο Ματίας Αλμέιδα και οι συνεργάτες του στις προπονήσεις των «κιτρινόμαυρων». Πριν από μερικές ημέρες, η ΑΕΚ αναμετρήθηκε με τον Άγιαξ, με τον οποίο αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1, έπειτα από την «χρυσή» κεφαλιά του Βίντα. Στο 74' η Ένωση κέρδισε κόρνερ και μετά από υπέροχη σέντρα του Άμραμπατ, ύστερα από πάσα του Ρότα, ο Κροάτης διεθνής μόνος του στην καρδιά της άμυνας έστειλε με κεφαλιά την μπάλα στην εστία του Χόρτερ.

Γυρνώντας τον χρόνο πίσω και συγκεκριμένα στις 15 Αυγούστου, θα διαπιστώσει κανείς ότι η ολική ανατροπή της ΑΕΚ στο Ζάγκρεμπ ήρθε ξανά έπειτα από στατική φάση. Επειτα από εκτέλεση κόρνερ, ο Αραούχο κράτησε στα δεξιά της περιοχής, τροφοδότησε τον Πισάρο, ο οποίος γύρισε στον Γαλανόπουλο, που σκόραρε με σουτ.

Στη ρεβάνς στην «OPAP Arena», εκεί που η ΑΕΚ έγραψε ιστορία παίρνοντας το «χρυσό» εισιτήριο για την επόμενη φάση του Champions League, οι ποδοσφαιριστές του Ματίας Αλμέιδα κατάφεραν γι' ακόμη ένα ματς να βρουν δίχτυα από στατική φάση.  Η ΑΕΚ στο 90+2' κατάφερε να μειώσει και να ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα, ξεσηκώνοντας την «OPAP Arena». Μετά από εκτέλεση κόρνερ, ο Πέτκοβιτς δεν απομάκρυνε σωστά και ο Αραούχο με ένα υπέροχο σουτ στην κίνηση έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 2-1. Τότε, μάλιστα, ο Αργεντινός πανηγύρισε με το «Μ» για τον Μιχάλη, ενώ στη συνέχεια φίλησε φανέλα με το όνομα του αδικοχαμένου οπαδού της Ένωσης.

Οταν έφτασε η στιγμή η ΑΕΚ να δώσει το πρώτο της παιχνίδι στο Europa League κόντρα στη Μπράιτον, το σύνολο του Ματίας Αλμέιδα βρήκε ξανά τον τρόπο να σκοράρει από στατική φάση. Συγκεκριμένα, οι «κιτρινόμαυροι» άνοιξαν το σκορ με τον Σιντιμπέ στο 11'. Ο Χατζισαφί εκτέλεσε το κόρνερ από αριστερά και ο Γάλλος μπακ με μια αδιανόητη κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Λίγο πριν το φινάλε και μετά την ισοφάριση της Μπράιτον, η ΑΕΚ ανέκτησε το προβάδισμα στο σκορ στο 40ο λεπτό. Ο Χατζισαφί εκτέλεσε ξανά στατική φάση, αυτή τη φορά φάουλ από τα αριστερά. Ο Γκατσίνοβιτς με υπέροχη προβολή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.