ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Τα πέντε πιο επεισοδιακά ντέρμπι - Η τραγωδία της Θύρας 7, τα δακρυγόνα και οι πυροβολισμοί (vids)
i

ΑΕΚ - Ολυμπιακός 1999/©Intime

ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Τα πέντε πιο επεισοδιακά ντέρμπι - Η τραγωδία της Θύρας 7, τα δακρυγόνα και οι πυροβολισμοί (vids)

Κώστας Τόπας 08:35 - 09.02.2023 / Ανανεώθηκε: 08:43 - 09.02.2023

Τα ντέρμπι μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού μας προσφέρουν ανεπανάληπτες συγκινήσεις. Με αφορμή τη μεταξύ τους συνάντηση στα ημιτελικά του Κυπέλλου, το Sportal σας παρουσιάζει τα πέντε πιο επεισοδιακά ματς μεταξύ των δύο ομάδων, που έχουν μείνει αξέχαστα.

Η ΑΕΚ υποδέχεται για πρώτη φορά στο νέο της γήπεδο, την «OPAP Arena», τον Ολυμπιακό το βράδυ της Πέμπτης (09/02, 20:30) για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος, σε ένα ντέρμπι που έχει πάρει ήδη διαστάσεις άγριας κόντρας τις τελευταίες ημέρες, με ανακοινώσεις και «χαρτοπόλεμο».

Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για πρώτη φορά στις 10 Ιανουαρίου του 1960 με την Ένωση να παίρνει τότε τη νίκη με 1-0. Έκτοτε έχουν αναμετρηθεί άλλες 151 φορές σε πρωτάθλημα και Κύπελλο με τους «ερυθρόλευκους» να μετρούν 68 νίκες ανεξαρτήτου έδρας, την ΑΕΚ 44, ενώ 39 ματς έληξαν δίχως νικητή. Ως γηπεδούχος η Ένωση σε 76 παιχνίδια μετρά 26 νίκες, 23 ισοπαλίες και 27 ήττες, ενώ ο Ολυμπιακός στην έδρα του έχεε απολογισμό 41 νίκες, 16 ισοπαλίες και 18 ήττες.

Η μεγαλύτερη νίκη του Ολυμπιακού κόντρα στους «κιτρινόμαυρους» ήταν το 6-0 που σημειώθηκε δύο φορές, μία το 1981 και άλλη μία 30 χρόνια αργότερα, το 2011. Από την άλλη η μεγαλύτερη νίκη της ΑΕΚ είχε σημειωθεί το 1978 σε ματς Κυπέλλου όπου επικράτησε με 6-1. Οι αναμετρήσεις των δύο ομάδων χαρακτηρίζονται από το πάθος, τα γκολ και την αγωνία, ωστόσο δεν λείπουν τα επεισόδια, οι διακοπές και οι εντάσεις. Παρακάτω είναι τα δέκα ντέρμπι μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού, ανεξαρτήτου έδρας που έμειναν στην ιστορία.

Η ΑΕΚ ανέβασε βίντεο με κόκκινο πούλμαν να κάνει αναστροφή: «Μην τους κάνετε το χατίρι»
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

16:27 - 07.02.2023

Η ΑΕΚ ανέβασε βίντεο με κόκκινο πούλμαν να κάνει αναστροφή: «Μην τους κάνετε το χατίρι»

Η ΑΕΚ με την ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ενός βίντεο με πούλμαν που κάνει αναστροφή, έστειλε εκ νέου μήνυμα στον κόσμο της ενόψει του ματς με τον Ολυμπιακό.

Ολυμπιακός - ΑΕΚ 6-0 (08/02/1981): Η τραγωδία της Θύρας 7

Στις 8 Φεβρουαρίου του 1981, ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε την ΑΕΚ στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με το εμφατικό 6-0 και όπως ήταν λογικό το κλίμα στην εξέδρα ήταν πανηγυρικό. Ωστόσο, λίγο πριν το σφύριγμα της λήξης του αγώνα, οι φανατικοί οπαδοί που βρίσκονταν στη θύρα 7 προσπάθησαν να φθάσουν στη θύρα 1 για να αποθεώσουν τους νικητές, καθώς βρισκόταν δίπλα στον διάδρομο των αποδυτηρίων. Με την ξαφνική μετακίνηση τόσο μεγάλου αριθμού οπαδών, το κακό δεν άργησε να συμβεί. Κάποιος από τους προπορευόμενους γλίστρησε στα σκαλοπάτια, παρασύροντας και άλλους που ήταν ήδη εκεί. Οι υπεύθυνοι δεν είχαν ανοίξει τις πόρτες και όσοι ακολουθούσαν δεν γνώριζαν τι συνέβαινε μπροστά τους, καταπατώντας τους μπροστινούς. Τότε άρχισε να επικρατεί συνωστισμός και ασφυξία, με μόνη διέξοδο κάποιο τουρνικέ που ξήλωσε η αστυνομία

Δεκαεννιά άτομα δεν τα κατάφεραν, καθώς είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους. Λίγο αργότερα θα υποκύψει ακόμη ένας στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο του Πειραιά, όπου μεταφέρονταν οι σοβαρά τραυματισμένοι. Έξι μήνες αργότερα θα προστεθεί ακόμη ένας άνθρωπος στον τραγικό κατάλογο των νεκρών, καθώς δεν κατόρθωσε να ξυπνήσει ποτέ από το κώμα στο οποίο έπεσε. Σήμερα (08/02) συμπληρώνονται 42 χρόνια από τη μέρα που έγινε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στο ελληνικό και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Συνολικά 21 παιδιά άφησαν την τελευταία τους πνοή έξω από το γήπεδο του Ολυμπιακού και κανείς δεν ξεχνάει να τους τιμήσει.

ΑΕΚ - Ολυμπιακός 1-2 (13/01/1991): Τα επεισόδια και η διακοπή λόγω δακρυγόνου

Στις 13 Ιανουαρίου του 1991 η ΑΕΚ υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό στη Φιλαδέλφεια, με την κατάσταση να μυρίζει «μπαρούτι» από νωρίς. Οπαδοί των δύο ομάδων συγκρούστηκαν στους δρόμους γύρω από το γήπεδο, με αποτέλεσμα ένα 16χρονο παιδί, ο Γιώργος Παναγιώτου, οπαδός του Ολυμπιακού να χάσει τη ζωή του από φωτοβολίδα. Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Ολυμπιακός πήρε προβάδισμα με τα γκολ του Τσιαντάκη (6') και Τσαλουχίδη (54') ενώ για την ΑΕΚ που αγωνιζόταν με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Μανωλά, είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Γεωργιάδης (13'). Ωστόσο, η αναμέτρηση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, μιας και στο 82ο λεπτό έπεσε στον αγωνιστικό χώρο ένα δακρυγόνο, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Ο διαιτητής Ζακεστίδης δεν είχε άλλη επιλογή από το να διακόψει το ματς, ο κόσμος να εισβάλει στο γήπεδο και στο τέλος να επικρατήσει χάος.

ΑΕΚ – Ολυμπιακός 2-0 (13/01/1997): Η επιστροφή του Μπάγεβιτς

Ιδια ημέρα με το επεισοδιακό ματς του 1991 έμελλε να διεξαχθεί και το ντέρμπι μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού για τη σεζόν 1996-97. Με τη διαφορά ότι το τελευταίο σημαδεύτηκε από την επιστροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς στη Νέα Φιλαδέλφεια αυτή τη φορά ως κόουτς στον πάγκο του Ολυμπιακού. Η απόλυτη ποδοσφαιρική ιστορία λατρείας, που μετατράπηκε σε μίσος. Υπό τις οδηγίες του Μπάγεβιτς, η ΑΕΚ κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα και έπαιξε ποδόσφαιρο, που θαύμασε όλη η Ελλάδα. Έτσι, όταν πήρε την απόφαση το 1996 να εγκαταλείψει την Ένωση για χάρη του Ολυμπιακού προκάλεσε συναισθήματα λύπης, θυμού, ακόμη και οργής στους «κιτρινόμαυρους» φιλάθλους.

Κατά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο στο ντέρμπι της σεζόν 1996-97, εκτοξεύτηκαν εκατοντάδες ψεύτικα χαρτονομίσματα για τον «προδότη», που «ξεπουλήθηκε» και πήγε στον εχθρό. Οι οπαδοί δεν σταμάτησαν τα οργισμένα συνθήματα εναντίον του, ενώ είχαν υψώσει και πανό, που είχαν γραμμένες τις πιο βαριές προσβολές.

Ολυμπιακός - ΑΕΚ 2-0 (15/11/1999): Οι πυροβολισμοί στο Members Club

Στις 15 Νοεμβρίου 1999, η ΑΕΚ υποδέχθηκε στην άδεια λόγω τιμωρίας Νέα Φιλαδέλφεια τον Ολυμπιακό. Τότε ο Αλμπέρτο Μπιγκόν έκανε ντεμπούτο στον πάγκο των Πειραιωτών και οδήγησε την ομάδα του σε νίη με 2-0 χάρη σε γκολ του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και του Τζιοβάνι. Ωστόσο, ορισμένες αποφάσεις του διαιτητή Δημητρόπουλου, προκάλεσαν θύελλα διαμαρτυριών από τους παίκτες της ΑΕΚ. Μετά το τέλος του αγώνα μάλιστα, η ΠΑΕ ΑΕΚ και η NetMed εκδίδουν ανακοίνωση κατά της διαιτησίας μετά το ματς και οι διεθνείς της Ενωσης, Νικολαΐδης, Κασάπης και Ατματσίδης, ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την εθνική ομάδα ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Εκεί όμως που τα πράγματα ξέφυγαν ήταν όταν έπεσαν πυροβολισμοί στο Members Club, από τον προσωπικό φρουρό του τότε προέδρου της ΕΠΑΕ, Βίκτωρα Μητρόπουλου, Νίκο Γιαννουδάκο. Ο φρουρός πυροβόλησε τρεις φορές στον αέρα, μετά από διένεξη του τότε προέδρου της ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη με τον πρόεδρο της ΕΠΑΕ.

ΑΕΚ - Ολυμπιακός 0-1 (11/03/2015): Το γκολ του Χάρα που έφερε αντιδράσεις

Στις 11 Μαρτίου του 2014, ΑΕΚ και Ολυμπιακός κόντραραν τις δυνάμεις τους στον επαναληπτικό των προημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας στο κατάμεστο, από χιλιάδες Ενωσίτες, ΟΑΚΑ από χιλιάδες Ενωσίτες. Στο πρώτο ματς οι δύο ομάδες είχαν αναδειχθεί ισόπαλες (1-1) οπότε η πρόκριση παίχτηκε στα ίσια. Το 0-0 παρέμενε για 89' λεπτά. Ένα σκορ που βόλευε τους «κιτρινόμαυρους». Ωστόσο η «λύτρωση» για τους Πειραιώτες ήρθε με ένα γκολ από τον Χάρα. Ο Αφελάι έκανε το γέμισμα από τα δεξιά, ο Φορτούνης με κεφαλιά πάσα βρήκε τον Χάρα στη μικρή περιοχή κι αυτός με το στήθος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ανέστη. Εκείνη τη στιγμή υπήρξαν αντιδράσεις από πλευράς γηπεδούχων, καθώς οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον διαιτητή του αγώνα, για χέρι του παίκτη του Ολυμπιακού. Μετά από αυτό, οι φίλοι της ΑΕΚ πέταξαν αντικείμενα στους «ερυθρόλευκους», ενώ κάποιοι εξ αυτών εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο προκαλώντας την διακοπή του αγώνα.