Πώς η ΑΕΚ από το περυσινό -6 βρίσκεται στο -1 φέτος από την κορυφή

Πώς η ΑΕΚ από το περυσινό -6 βρίσκεται στο -1 φέτος από την κορυφή

Κώστας Τόπας 23:47 - 28.11.2023 / Ανανεώθηκε: 23:47 - 28.11.2023

Πως η ΑΕΚ κατάφερε, με τόσες απουσίες, τραυματισμούς και προβλήματα που την ταλαιπωρούν φέτος να βρίσκεται στο -1 από την κορυφή, ενώ πέρυσι μετά το τέλος 12 αγωνιστικών ήταν στο -6 από την πρώτη θέση.

Την περασμένη σεζόν, η ΑΕΚ ανέτρεψε τα δεδομένα και κατάφερε, ενώ είχε μείνει μείνει.. αρκετά πίσω, να τερματίσει στην κορυφή, να κατακτήσει τον τίτλο του ελληνικού πρωταθλήματος και να βάλει το κερασάκι στην τούρτα με το Κύπελλο. Με αυτόν τον τρόπο ολοκλήρωσε μία ονειρική χρονιά φτάνοντας στο νταμπλ έπειτα από 45 χρόνια. 

Για να φτάσει όμως μέχρι εκεί, η Ένωση ολοκλήρωσε... άθλο, καθώς κυνηγούσε τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό, ο οποίος μάλιστα είχε φτάσει σε σημείο να ηγείται της κατάταξης με +6 αλλά και με +9 βαθμούς διαφορά. Επιπλέον, η ομάδα του Γιοβάν Γιοβάνοβιτς είχε αναδειχθεί και πρωταθλήτρια χειμώνα, ενώ μετά το τέλος 12 αγωνιστικών εκείνης της σεζόν, ήταν στην κορυφή με έξι πόντους διαφορά από τους «κιτρινόμαυρους». 

Παρ' όλα αυτά, το συγκρότημα του Ματίας Αλμέιδα, όχι μόνο κατάφερε να ψαλιδίσει τη διαφορά, αλλά προσπέρασε τους «πράσινους» στην 20η αγωνιστική της Stoiximan Super League και διατήρησε το προβάδισμα μέχρι το φινάλε.

Ο απολογισμός 

Πέρυσι, η ΑΕΚ μετά το τέλος 12 αγωνιστικών είχε συλλέξει 28 βαθμούς (έναν λιγότερο δηλαδή απ' ότι φέτος), με απολογισμό εννέα νίκες, μία ισοπαλία και δύο ήττες. Από Βόλο (0-1) και Παναθηναϊκό (2-1). Φέτος, μετράει οκτώ τρίποντα, τρεις ισοπαλίες και μόλις μία ήττα. Εκείνη στο Ηράκλειο από τον ΟΦΗ, με 2-0 για την 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος. 

Οι κομβικές εκτός έδρας νίκες

Αξιο αναφοράς ωστόσο είναι το γεγονός φέτος ότι την τρέχουσα σεζόν έχει πάρει κομβικές νίκες, μακριά από την «OPAP Arena». Οπως αυτή στη Λεωφόρο με 2-1. Σε μία έδρα όπου πέρυσι δεν πήρε τίποτα. Οπως και στην Τρίπολη. Φέτος, οι «κιτρινόμαυροι» έφυγαν με το εμφατικό 3-0, ενώ την προηγούμενη σεζόν έφυγαν με τον βαθμό της ισοπαλίας (1-1). 

Την Κυριακή (26/11), η ΑΕΚ έφυγε με τους τρεις βαθμούς από τους «Ζωσιμάδες», χάρη στο «χρυσό» γκολ του Στίβεν Τσούμπερ. Σε ένα γήπεδο, όπου πέρυσι γνώρισε ήττα με 2-1 και την είχε αφήσει ακόμα πιο πίσω στην κατάταξη του πρωταθλήματος. 

Στην πρεμιέρα των περυσινών Play Offs μάλιστα ΑΕΚ και Παναθηναϊκός αναδείχθηκαν ισόπαλοι 0-0 στην «OPAP Arena» Τότε, οι «πράσινοι» είχαν παραμείνει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και διατηρήσαν τη διαφορά στους δύο από την Ένωση. Το τέλος όμως του πρωταθλήματος, βρήκε την Ένωση στην κορυφή.

«Όπως έχω πει πρόσφατα, όλα θα κριθούν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Είμαστε σε ισοβαθμία με μια μεγάλη ομάδα. Πάντα μιλάω καλά γι’ αυτή την ομάδα. Όχι μόνο τώρα, αλλά από τον Δεκέμβριο και κάθε φορά που ήταν να την αντιμετωπίσουμε. Γιατί πάντα τρέφω τον απαραίτητο σεβασμό σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Και πιστεύω ότι το τέλος αυτής της διοργάνωσης, θα είναι ένα τέλος συγκινητικό. Αυτό που θέλω είναι να υπάρχει το καλύτερο για το ελληνικό ποδόσφαιρο και οι ομάδες να βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους», είχε πει τότε χαρακτηριστικά ο Ματίας Αλμέιδα, ο οποίος με αυτόν τον τρόπο έδειχνε την πίστη στην ομάδα του.

Οι τραυματισμοί

Ελάχιστοι ήταν οι τραυματισμοί που ταλαιπώρησαν πέρυσι την ΑΕΚ. Τουλάχιστον λιγότερο απ' ότι φέτος. Σημαντικότερη απώλεια την τρέχουσα σεζόν, είναι ο Λιβάι Γκαρσία, τον οποίο η Ένωση στερήθηκε σε πολλά και σημαντικά ματς, τόσο σε Ευρώπη όσο και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ενα ακόμη όνομα που βρίσκεται εδώ και καιρό στο απουσιολόγιο του Ματίας Αλμέιδα είναι αυτό του Πάολο Φερνάντες, ο οποίος υπέστη ρήξη αχιλλείου τένοντα στα μέσα του περασμένου Ιουνίου, όντας κομβικός παίκτης για την ομάδα. Πλέον ο Ισπανός εξτρέμ μετράει αντίστροφα για την επιστροφή του στην δράση.

Μία επίσης περίπτωση της ατυχίας που έχει φέτος η Ένωση με τους τραυματισμούς είναι κι αυτή του Σέρχιο Αραούχο. Ο Αργεντινός επιθετικός, ο οποίος συνέβαλε κι αυτός με τη σειρά του στην περυσινή κατάκτηση του νταμπλ, έχει μείνει στα «πιτς» με αποτέλεσμα να χάσει αρκετά παιχνίδια της ομάδας του. Δεν είναι ωστόσο μόνο αυτοί. Φέτος, παίκτες όπως οι Γκατσίνοβιτς, Μουκουντί, Βίντα, Ρότα, Χατζισαφί, Άμραμπατ, Στάνκοβιτς, Μάνταλος, Γιόνσον, Τσούμπερ, Γαλανόπουλος κι αρκετά ακόμα βασικά «γρανάζια» της ΑΕΚ, χρειάστηκε να μείνουν εκτός δράσης για ξεχωριστό διάστημα και ο «Πελάδο» να στερηθεί των υπηρεσιών τους.

Παρ' όλα αυτά με τόσες απουσίες, τραυματισμούς και προβλήματα που την ταλαιπωρούν φέτος, η ΑΕΚ φέτος έχει καταφέρει να πάρει σπουδαία αποτελέσματα τόσο εντός αλλά (κυρίως) που σήμερα βρίσκεται σε απόσταση «αναπνοής» από την πρώτη θέση στην βαθμολογία. Ο Ματίας Αλμέιδα, οι συνεργάτες του και οι παίκτες της ΑΕΚ πιστεύουν ακράδαντα ότι τίποτα δεν τελειώνει από Νοέμβρη μήνα. Αυτό απέδειξαν και πέρυσι. Αυτό θέλουν να επαναλάβουν και φέτος οι «κιτρινόμαυροι».