ΑΕΚ: Τι σημαίνει η επιστροφή Γκατσίνοβιτς για το αγωνιστικό μοντέλο του Αλμέιδα
i

Ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς/©ΙΝΤΙΜΕ

ΑΕΚ: Τι σημαίνει η επιστροφή Γκατσίνοβιτς για το αγωνιστικό μοντέλο του Αλμέιδα

Κώστας Τσίλης 08:34 - 22.01.2023 / Ανανεώθηκε: 09:12 - 22.01.2023

Το Sportal βάζει στο τραπέζι τις αλλαγές που φέρνει στο αγωνιστικό μοντέλο της ΑΕΚ και του Αλμέιδα, η επιστροφή του Γκατσίνοβιτς στην αγωνιστική δράση

Για αρχή θα πρέπει να η εικόνα να είναι καθαρή. Η παρουσία του Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς στην αποστολή της ΑΕΚ για επίσημο ματς, για πρώτη φορά μετά την επέμβαση, δεν σημαίνει αυτόματα και επιστροφή του στην βασική ενδεκάδα του σημερινού (16:00) παιχνιδιού. Αυτή θα είναι (εκτός έκπληξης της τελευταίας στιγμής) ίδια μ' εκείνη απέναντι στον Παναιτωλικό την περασμένη Κυριακή. Για περισσότερους από έναν λόγους. 

Ο Σέρβος χαφ έχει αποθεραπευτεί πλήρως, αισθάνεται ο ίδιος πανέτοιμος και αυτό έχει μεταφέρει και στους συμπαίκτες του αλλά και στον Ματίας Αλμέιδα. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που μπήκε στην αποστολή. Από εκεί και πέρα θα χρειαστεί να πάρει αγωνιστικό ρυθμό σ' ένα διαφορετικό τύπου ματς, όπως για παράδειγμα η ρεβάνς κυπέλλου της Τετάρτης με τον Πανσερραϊκό, πριν διεκδικήσει ξανά την θέση του στην ενδεκάδα της ΑΕΚ. 

Ωστόσο σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή του Γκατσίνοβιτς αποτέλεσε ένα εξαιρετικό μαντάτο και για τον Αλμέιδα και συνολικά για τον οργανισμό της ομάδα. Μπορεί βλέπετε η ΑΕΚ σ' αυτά τα οκτώ ματς σε πρωτάθλημα και κύπελλο χωρίς τον "Γκάτσι" να έκανε επτά νίκες και μια ήττα και να μείωσε στους τέσσερις την διαφορά της από την κορυφή. Όμως όταν στις Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε πως θα χρειαστεί να μπει στο χειρουργείο, ολόκληρη η ΑΕΚ πάγωσε και σοκαρίστηκε

Ο Γκατσίνοβιτς ήταν στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος, ο πιο κομβικός παίκτης της ΑΕΚ. Και είχε ρόλο κλειδί στην εξαιρετική λειτουργία του αγωνιστικού μοντέλου που εφάρμοσε ο Αλμέιδα, από το παιχνίδι στο Αγρίνιο και μετά. Σχεδόν φάνταζε αδύνατον να βρεθεί εναλλακτική λύση που θα κάνει εξίσου καλά την δουλειά. Βεβαίως ο Αλμέιδα την βρήκε την λύση. Μετέθεσε τον Ορμπελίν Πινέδα στο αριστερό άκρο της επίθεσης, του έδωσε τον ρόλο του Γκατσίνοβιτς και η δουλειά έγινε ιδανικά. 

Τώρα ο Αλμέιδα ακόμα και από το ματς με τον Άρη, θα έχει και πάλι ετοιμοπόλεμο και τον "Γκάτσι". Κάποιος θα σκεφτεί πως αυτός είναι ένας "πονοκέφαλος" έστω και ευχάριστος για τον Αργεντινό τεχνικό. Στην πράξη αυτό για τον Αλμέιδα είναι γενικώς ένα επιπλέον όπλο στην φαρέτρα του. Όχι απλώς επειδή θα έχει και πάλι διαθέσιμο έναν εξαιρετικά ποιοτικό ποδοσφαιριστή, αλλά κυρίως διότι έχει την επιλογή για περισσότερα από ένα, απολύτως λειτουργικά, αγωνιστικά σχήματα. 

Πρακτικά η επιστροφή του Γκατσίνοβιτς, σημαίνει πως ο Αλμέιδα έχει την επιλογή να επιστρέψει σ' αυτό που έπαιζε στο μεγαλύτερο κομμάτι του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος. Με τον Σέρβο χαφ στο αριστερό άκρο και τον Πινέδα στον άξονα δίπλα στον Σιμάνσκι (ή τον Γιόνσον). Ή έχει την επιλογή να φέρνει από τον πάγκο τον Γκατσίνοβιτς και να συνεχίσει στο μοντέλο με τον Πινέδα στα άκρα της επίθεσης και τον Σιμάνσκι μαζί με τον Γιόνσον στα αμυντικά χαφ. 

Ή ακόμα και να πειραματιστεί μ' έναν νέο ρόλο στον Γκατσίνοβιτς. Είτε στον άξονα, εκεί που έπαιζε ο Πινέδα και κρατώντας τον Μεξικανό στα άκρα της επίθεσης. Είτε ακόμα και στο δεξί άκρο της επίθεσης. Μια σειρά δηλαδή από διαφορετικές επιλογές, που μπορούν να ταιριάξουν με τις συνθήκες ή με τα δεδομένα κάθε παιχνιδιού. Άλλωστε η ΑΕΚ προχωρώντας προς τα play offs και τα ημιτελικά του κυπέλλου θα έχει αυξημένων απαιτήσεων αγωνιστικές υποχρεώσεις.