Το τρίποντο της ΑΕΚ μετά από πέντε χρόνια στο Φάληρο, η «τριάρα» και το... 1968 (vids)

Πέτρος Μάνταλος

i

©Intime

Το τρίποντο της ΑΕΚ μετά από πέντε χρόνια στο Φάληρο, η «τριάρα» και το... 1968 (vids)

Κώστας Τόπας 17:30 - 24.04.2023 / Ανανεώθηκε: 17:31 - 24.04.2023

Η ΑΕΚ όχι μόνο πήρε σπουδαίο τρίποντο στη μάχη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά έσπασε το αήττητο σερί που έτρεχε ο Ολυμπιακός στην έδρα του κόντρα στην Ένωση, η οποία μάλιστα συνδύασε τη νίκη της με τρία γκολ, κάτι που είχε να συμβεί από το 1968!

Η ΑΕΚ κατάφερε να φύγει με τους τρεις βαθμούς από το «Γεώργιος Καραϊσκάκης», χάρη στα γκολ των Γκατσίνοβιτς, Λιβάι Γκαρσία και Μάνταλου.

Η αρχή έγινε από τον Σέρβο μεσοεπιθετικό, ο οποίος συνδυάστηκε με τον Στίβεν Τσούμπερ και έκανε το πλασέ μέσα από την περιοχή και με σκαστό σουτ μέσα από την περιοχή, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα γράφοντας το 1-0. Οι γηπεδούχοι ναι μεν έφτασαν στην ισοφάριση στο 53', ωστόσο αυτό δεν πτόησε τους «κιτρινόμαυρους» που βρήκαν δύο ακόμη φορές δίχτυα στο Φάληρο.

Λιβάι Γκαρσία & Στίβεν Τσούμπερ/©Intime

Συγκεκριμένα στο 81' με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Λιβάι Γκαρσία και έπειτα στο 85' με τον Πέτρο Μάνταλο. Ο 31χρονος Έλληνας μεσοεπιθετικός πήρε την μπάλα στην περιοχή και απέφυγε τον Μπα με υπέροχη ενέργεια. Με ένα εκπληκτικό σκάψιμο νίκησε τον Πασχαλάκη και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα βάζοντας ουσιαστικά το κερασάκι στην τούρτα.

Εσπασε την «κατάρα»

Με αυτόν τον τρόπο η ΑΕΚ έφυγε με τους τρεις βαθμούς από το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και έτσι παραμένει στην κορυφή με τον Παναθηναϊκό, έχοντας συγκεντρώσει 72 βαθμούς. Η Ένωση με το τρίποντο της Κυριακής (23/04) έσπασε το αήττητο σερί που έτρεχε ο Ολυμπιακός στην έδρα του, έχοντας επτά νίκες και δύο ισοπαλίες. 

Τελευταία φορά που οι «κιτρινόμαυροι» έφυγαν με τους τρεις βαθμούς από την έδρα των Πειραιωτών ήταν στις 4 Φεβρουαρίου 2018, όταν είχε επικρατήσει με 2-1, χάρη στα γκολ των Τσιγκρίνσκι και Γιακουμάκη

Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς/©Intime

Το εντυπωσιακότερο όμως όλων είναι το γεγονός ότι η ΑΕΚ συνδύασε τη νίκη της με τρία γκολ. Κάτι που είχε να συμβεί αρκετά χρόνια. Την σεζόν 2001/02, η΄Ένωση είχε σκοράρει τρία τέρματα, ωστόσο δεν κατάφερε να φύγει και με τους τρεις βαθμούς, μιας και είχε γνωρίσει την ήττα με 4-3.

Τρία γκολ και τρίποντο από το 1968

Πρέπει να γυρίσουμε αρκετά πίσω στο ημερολόγιο για να δούμε ότι στις 27 Οκτωβρίου του 1968 η ΑΕΚ είχε βρει τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα τρεις φορές και είχε φύγει με τη νίκη από την έδρα του Ολυμπιακού. Με τη διαφορά ότι τότε οι «ερυθρόλευκοι» είχαν σκοράρει δύο φορές αλλά είχαν γνωρίσει την ήττα με 3-2. Σε ένα επεισοδιακό ντέρμπι, μιας και στο 45' ο αγώνας διακόπηκε για 12 λεπτά, λόγω των έντονων διαμαρτυριών των παιχτών του Ολυμπιακού προς τον διαιτητή κ. Ξανθούλη επειδή θεωρούσαν πως πέναλτι που έδωσε εις βάρος της ομάδας τους ήταν αυστηρό και πως η μπάλα στο χέρι του Ζαντέρογλου μετά από σέντρα του Σταματιάδη χτύπησε ακούσια. 

Από τις έντονες διαμαρτυρίες αποβλήθηκε ο Γιούτσος ενώ ο διαιτητής συνέχισε να παίζει με σκισμένο μανίκι. Τελικά η Ένωση, χάρη στα γκολ των Κώστα Νικολαϊδη, Γιώργου Καραφέσκου και Μίμη Παπαϊωάννου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε εκείνο το παιχνίδι, η ΑΕΚ είχε το δικαίωμα αλλαγής στην θέση του τερματοφύλακα όταν αποβλήθηκε ο Στέλιος Σεραφείδης ο προπονητής κ. Στάνκοβιτς αποφάσισε να μην βγάλει κάποιον για να μπει ο Μανιατέας αλλά να καθίσει κάτω από τα γκολπόστ ο Μίμης Παπαϊωάννου ο οποίος έκανε και δυο θαυμάσιες αποκρούσεις. Με το τέλος του αγώνα ο Ολυμπιακός υπέβαλλε ένσταση επειδή θεωρούσε πως τα τελευταία 15 λεπτά ο αγώνας διεξήχθη χωρίς τον ανάλογο φωτισμό.