Ποστέκογλου: Η Χούντα, η μετανάστευση και το αγόρι από την Ελλάδα που έγινε ήρωας στην Σέλτικ (vids)

Άγγελος Ποστέκογλου

i

©Photo by Richard Sellers/Sportsphoto/Allstar via Getty Images/Ideal Images

Ποστέκογλου: Η Χούντα, η μετανάστευση και το αγόρι από την Ελλάδα που έγινε ήρωας στην Σέλτικ (vids)

Κώστας Τόπας 11:24 - 05.06.2023

Από την μετανάστευση λόγω της Χούντας και την αμφισβήτηση στην Αυστραλία, ο Άγγελος Ποστέκογλου έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών της Σέλτικ μετά και την κατάκτηση του φετινού τρεμπλ. Πλέον ο Ελληνοαυστραλός τεχνικός ετοιμάζει βαλίτσες για Λονδίνο μετά την πρόταση της Τότεναμ.

Για δεύτερη σερί σεζόν ο Άγγελος Ποστέκογλου οδήγησε τη Σέλτικ στην κορυφή της Σκωτίας, πανηγυρίζοντας το τέταρτο τρόπαιο από τότε που ανέλαβε την ομάδα. Παράλληλα, οι Κέλτες πέτυχαν το τρεμπλ και γιόρτασαν το 53ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους αλλά και την κατάκτηση του Κυπέλλου. Δύο τρόπαια τα οποία γι' ακόμη μία φορά φέρουν φαρδιά πλατιά του Ελληνοαυστραλού προπονητή.

Πλέον, ο Ποστέκογλου ετοιμάζεται να ανοίξει νέο κεφάλαιο στην καριέρα του. Ο έμπειρος προπονητής της Σέλτικ θα αναλάβει τα ηνία της Τότεναμ, καθώς έχει ήδη συμφωνήσει με τον Ντάνιελ Λίβι. Το διοικητικό συμβούλιο των «σπιρουνιών» βλέπει στο πρόσωπό του τον άνθρωπο που θα ανοικοδομήσει τον λονδρέζικο σύλλογο και θα τον βάλει στον δρόμο των επιτυχιών. Μετά το τέλος των υποχρεώσεων του με τους Κέλτες, ο Ποστέκογλου ετοιμάζεται για υπογραφές σε ένα συμβόλαιο το οποίο θα έχει διάρκεια μέχρι τον Ιούνιο του 2026.

Γεννημένος στη Νέα Φιλαδέλφεια αλλά μεγαλωμένος στην Αυστραλία, επειδή οι γονείς του κλήθηκαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα λόγω της Χούντας, ο ομογενής κόουτς, θα κάνει όπως φαίνεται ακόμη ένα «άλμα» στην καριέρα του. Στα social media κυκλοφορεί η παρακάτω φωτογραφία η οποία απεικονίζει τον Ποστέκογλου, σε ηλικία πέντε ετών, να κρατάει ένα χαρτί με τον αριθμό «24».

Ο Άγγελος Ποστέκογλου σε ηλικία πέντε ετών

Αυτός ήταν ο αριθμός μετανάστευσης όταν οι γονείς του τον οδήγησαν από το στρατιωτικό καθεστώς της χούντας της Αθήνας, σε ένα ασφαλέστερο καταφύγιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία. Από εκεί ξεκίνησαν όλα.

«Ήμουν πέντε χρονών όταν μπήκαμε σε ένα καράβι για ένα μήνα και κατευθυνθήκαμε προς την Αυστραλία. Δεν έχω καλές αναμνήσεις από αυτό. Τότε υπήρχε μια αναστάτωση στην Ελλάδα και, δυστυχώς, το καταλάβαμε. Κάπως έτσι ο πατέρας μου πήρε την απόφαση ότι έπρεπε να μετακομίσουμε στο εξωτερικό. Μιλάμε ότι έπρεπε να κάνουμε το μισό γύρο του κόσμου σε ένα μέρος όπου κυριολεκτικά δεν ξέραμε κανέναν, δεν ξέραμε τη γλώσσα, δεν είχαμε καμία εγγύηση για στέγαση, οποιαδήποτε εργασία. Το μόνο που πραγματικά είχαμε ήταν ένα εισιτήριο.

Μέσα από το ντοκιμαντέρ Age of Ange ξετυλίγεται η ζωή του προπονητή, που μεταμόρφωσε την Σέλτικ. Ο πατέρας του Δημήτρης -γνωστός ως Τζιμ, εργαζόταν σκληρά και το ποδόσφαιρο ήταν η διαφυγή του. Τις Κυριακές, πήγαινε με τον Άγγελο Ποστέκογλου στη South Melbourne Hellas, έναν σύλλογο που είχε δημιουργηθεί για τους Έλληνες μετανάστες. Το πρωί ήταν εκκλησία και το απόγευμα ποδόσφαιρο. Κάπως έτσι κυλούσε η ζωή.

«Έχω την αίσθηση ότι ο πατέρας μου πίστευε ότι θα πήγαινε σε άλλη χώρα, θα εδραιωνόταν και ότι θα μπορούσε να φέρει την οικογένειά του σε μια κατάσταση, όπου θα ήταν αρκετά άνετα για να επιστρέψει και να ζήσει τη ζωή μας στην Ελλάδα. Όμως, εκεί υπήρχε ένας ατελείωτος αγώνας για να τα καταφέρουμε. Δούλευε μέρα και νύχτα, η μαμά μου δούλευε, ήμασταν στο σχολείο, εξοικονομούσαμε χρήματα για να αγοράσουμε ένα σπίτι. Μοιραστήκαμε ένα σπίτι με μια άλλη οικογένεια για πολλά χρόνια», σημείωσε στο «Sky Sports».

«Να συνεχίσω να τιμώ τις θυσίες του πατέρα μου»

Μπορεί ο πατέρας του να είχε «φύγει» από τη ζωή αλλά θα είναι ο άνθρωπος που πάντα τον βρίσκεται στο μυαλό του. «Η ρίζα και τα θεμέλια αυτού που είμαι δεν είναι πλέον δίπλα μου. Πού είναι ο σκοπός τώρα; Η φωνή του είναι στο κεφάλι μου. Η φλόγα που άναψε είναι ακόμα εκεί. Πρέπει να συνεχίσω να τιμώ τις θυσίες του», έγραψε στο Athletes Voice.

«Καταλαβαίνω τι σημαίνει τίμια δουλειά. Καταλαβαίνω τι σημαίνει θυσία, καταλαβαίνω τι σημαίνει να βρίσκεσαι σε μια προνομιούχα θέση όπως είμαι τώρα», είχε πει λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την Σέλτικ

Ο φίλος του, Πολ Τριμπόλι σε δηλώσεις του στο BBC, ανέφερε ότι ο Ποστέκογλου δεν λέει πολλά, δεν κάνει τα πράγματα άνετα για τους ανθρώπους και για πολλούς «αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό». Αυτός ήταν ο Άγγελος Ποστέκογλου. Πέντε χρόνια αργότερα οι γονείς του άλλαξαν το όνομά του σε Άγγελος Ποστέκος.

Ο Άγγελος Ποστέκογλου με τον Μίχαελ Σκίμπε ©Intime

«Ήταν μόδα εκείνες τις μέρες να συντομεύεις το όνομά σου αν ήσουν Έλληνας. Ποτέ δεν μου άρεσε και δεν το χρησιμοποίησα ποτέ. Ήμουν περήφανος για το παρελθόν μου, αλλά όταν ήρθε το πρώτο μου διαβατήριο και η πρώτη μου άδεια οδήγησης, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα γι' αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Ποστέκογλου.

Η πρόωρη απόσυρσή του από το ποδόσφαιρο

Ο Άγγελος Ποστέκογλου αποσύρθηκε από την ενεργό δράση στα 27 του λόγω τραυματισμού. Κέρδισε το εθνικό πρωτάθλημα Αυστραλίας, ενώ ο σπουδαίος Φέρεντς Πούσκας ήταν ο μάνατζέρ του. Ομως ο Ελληνοαυστραλός ήξερε βαθιά μέσα του ότι η προπονητική ήταν το μέλλον του.

Οταν όλοι έλεγαν ότι δεν μπορεί ο Ποστέκογλου γέμιζε τρόπαια

Υπήρχε, όμως, ένας τρόμος για τον ίδιο σε περίπτωση που δεν τα κατάφερνε. «Τι θα σήμαινε αυτό για τον μπαμπά και εμένα; ​​Πώς θα γεμίζαμε το κενό;», ήταν τα λόγια του Ποστέκογλου ο οποίος έδωσε απαντήσεις με κατακτήσεις δύο εθνικών πρωταθλημάτων ως προπονητής της Νότιας Μελβούρνης, όταν όλοι είπαν ότι δεν μπορούσε.

Στα πρώτα του προπονητικά βήματα ο Ποστέκογλου κατέκτησε δύο Πρωταθλήματα Αυστραλίας, τέσσερις Εθνικούς Τίτλους, οδήγησε την εθνική Αυστραλίας σε δύο Μουντιάλ, πανηγύρισε το Κύπελλο Ασίας με τους «Socceroos» το 2015, έγραψε ιστορία με τους Μπρισμπέιν Ρόουρ όντας αήττητος σε 36 σερί παιχνίδια και αναδείχθηκε κορυφαίος τεχνικός της δεκαετίας (2005-15).

Το κεφάλαιο της Παναχαϊκής

Επειτα από επτά χρόνια θητείας ως προπονητής στην U20 της εθνικής Αυστραλίας, ο Άγγελος Ποστέκογλου επέστρεψε τον Μάρτιο του 2008 στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας την Παναχαϊκή έπειτα από πρόταση που του έγινε από τον τότε πρόεδρο της ομάδας Κώστα Μακρή. 

«Ήταν όνειρό μου να τον φέρω στην Παναχαϊκή», είχε πει τότε ο Μακρής. «Δεν πίστευα ότι θα ερχόταν στην ομάδα ένας τεχνικός της αξίας του. Έχει κερδίσει τα πάντα, έχοντας εμπειρία και ψυχολογία. Είναι ελεύθερος από εμένα να κάνει ό,τι θέλει. Του ζήτησα να φτιάξει την ομάδα του μέλλοντος».

Ο Άγγελος Ποστέκογλου ως προπονητής της Παναχαϊκής ©Intime

Από την πλευρά του ο Ποστέκογλου κατά την παρουσίασή του είχε δηλώσει: «Έκανα καριέρα στην Αυστραλία, αλλά το όνειρό μου ήταν πάντα να έρθω στην Ελλάδα. Δεν θέλω να πω πολλά, μου αρέσει να δουλεύω. Δεν έχει σημασία τι έχω πετύχει μέχρι τώρα, αλλά τι θα πετύχω από εδώ και πέρα. Το μόνο που ζητάω είναι λίγη υπομονή μέχρι να γνωρίσω την ομάδα. Μου αρέσει να κάνω σταθερά και σίγουρα βήματα. Αν δεν πίστευα ότι θα τα καταφέρω στην Παναχαϊκη, δεν θα ερχόμουν. Η φιλοσοφία μου είναι να παίρνει αποτελέσματα η ομάδα, γιατί αυτό μετράει, αλλά και να παίζει καλό ποδόσφαιρο και να φέρνει κόσμο στο γήπεδο.

Η έλευση όμως του Αλέξη Κούγια στα διοικητικά του συλλόγου είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνσή του τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Με την Παναχαϊκή κατέγραψε 17 νίκες, εννέα ισοπαλίες και οκτώ ήττες σε 34 αγώνες. Από το 2009 έως το 2013 ήταν προπονητής της Μπρισμπέιν Ρόαρ, ενώ από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι το 2017 διετέλεσε ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής Αυστραλίας, με την οποία κατέκτησε το Ασιατικό Κύπελλο του 2015.

Η πρόκληση της Ιαπωνίας

Ο «Ange» δύο εβδομάδες μετά την πρόκριση της εθνικής Αυστραλίας στα τελικά του Μουντιάλ του 2018, εγκατέλειψε το πόστο του αναλαμβάνοντας εν συνεχεία μια νέα μεγάλη πρόκληση στην καριέρα του, αφού αποδέχθηκε την πρόταση της Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία. Εκεί, μετέτρεψε την ομάδα του σε μηχανή γκολ στο πρωτάθλημα, όντας παράλληλα ο σύλλογος με το μεγαλύτερο ποσοστό κατοχής, τις περισσότερες ευκαιρίες και τα πιο πολλά χιλιόμετρα δείγμα της ποδοσφαιρικής κουλτούρας και ιδεολογίας του Ελληνοαυστραλού τεχνικού.

Στις 10 Ιουνίου 2021 ανακοινώθηκε η πρόσληψή του ως προπονητής της Σέλτικ. Νωρίτερα όμως, Η σκωτσέζικη ομάδα βρισκόταν για 100 ημέρες χωρίς προπονητή και οι φίλαθλοι βρίσκονταν στα κάγκελα. Η ομάδα χρειαζόταν ένα θαύμα και τον άνθρωπο που θα το δημιουργήσει.

Τελικά, το βρήκαν στο πρόσωπο του Ελληνουαστραλού προπονητή. Του Άγγελου Ποστέκογλου. Στην πρώτη του χρονιά στους Κέλτες, κατέκτησε το πρωτάθλημα Σκωτίας της σεζόν 2021-22, έχοντας πρώτο σκόρερ τον Έλληνα επιθετικό, Γιώργο Γιακουμάκη, ενώ φέτος έφτασε στην επίτευξη του ιστορικού τρεμπλ.