Από το Champions League στην τρίτη κατηγορία της Πορτογαλίας: Ο Αλεξανδρόπουλος έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμα (vids)
i

Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος/ ©Photo By Joao Rico/Getty Images

Από το Champions League στην τρίτη κατηγορία της Πορτογαλίας: Ο Αλεξανδρόπουλος έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμα (vids)

Ελένη Ανδρικοπούλου 12:00 - 17.02.2023 / Ανανεώθηκε: 12:00 - 17.02.2023

Ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος μέσα σε λίγους μήνες βρέθηκε από το ζενίθ στο ναδίρ επιβεβαιώνοντας τα λόγια του θυμόσοφου λαού πως «κάθε αρχή και δύσκολη».

O αθλητισμός έχει τα πάνω και τα κάτω του. Το κοινωνικό αγαθό σε μαθαίνει πως να διαχειρίζεσαι και την επιτυχία αλλά και την αποτυχία. Το ζενίθ και το ναδίρ. Τα σκαμπανεβάσματα, μία νίκη, μία ήττα. Η μικρή αυτή εισαγωγή έγινε με αφορμή την περίπτωση του Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου

Ο 21χρονος αμυντικός μέσος το περασμένο καλοκαίρι έκανε το επόμενο βήμα στην καριέρα του παίρνοντας μεταγραφή για την Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Στην Πορτογαλία οι σύλλογοι επενδύουν συνεχώς σε νέα παιδιά από κάθε γωνιά της γης και τα «λιοντάρια» πίστεψαν στο ταλέντο του Έλληνα διεθνή. 

Ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος έφυγε από τον Παναθηναϊκό έχοντας κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας και αποτελώντας βασικό γρανάζι στην ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Τη σεζόν 2021-22 ο 21χρονος μέσος κατέγραψε 35 συμμετοχές με την φανέλα των «πράσινων» σε όλες τις διοργανώσεις, έχοντας δύο γκολ και τρεις ασίστ. Ένας ποδοσφαιριστής που «ομόρφαινε» τη μεσαία γραμμή του «τριφυλλιού» με τις ενέργειες του αλλά και βοηθούσε στο ανασταλτικό κομμάτι με τον «τσαμπουκά» του και τις «μονομαχίες» που κέρδιζε. Είναι άλλωστε ένας ποδοσφαιριστής με εξαιρετικά φυσικά προσόντα κάτι που έκανε τη διαφορά και στο γήπεδο. 

Μεγάλη επιχείρηση από τις Αρχές της Λισαβόνας: Συνέλαβαν 30 οργανωμένους οπαδούς των Σπόρτινγκ και Μπενφίκα
REST OF THE WORLD

15:05 - 02.02.2023

Μεγάλη επιχείρηση από τις Αρχές της Λισαβόνας: Συνέλαβαν 30 οργανωμένους οπαδούς των Σπόρτινγκ και Μπενφίκα

Επειτα από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην Πορτογαλία, τριάντα οπαδοί της Σπόρτινγκ και της Μπενφίκα, μέλη οργανωμένων συνδέσμων, συνελήφθησαν το πρωί της Τετάρτης (01/02).

Από τη μέρα που φόρεσε τη φανέλα της Σπόρτινγκ και μετακόμισε στη Λισαβόνα τα πράγματα έχουν αλλάξει για τον Έλληνα αμυντικό μέσο. Προφανώς και δεν «μεταμορφώθηκε» ή ξέχασε τη μπάλα που έπαιζε. Όμως υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Πορτογαλία. 

Ο Αλεξανδρόπουλος έβγαζε... σβηστός τις προπονήσεις του Παναθηναϊκού, έβγαινε σχεδόν πάντα νικητής στο ένας εναντίον ενός, μπορούσε να επιβληθεί και ήταν από τους καλύτερους στο κομμάτι αυτό στη χώρα μας. Στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου δεν είναι το ίδιο. 

Μεγαλύτερη ένταση, μεγαλύτερη πίεση, πιο σκληρά μαρκαρίσματα, πιο έντονος ρυθμός. Όλα αυτά απαιτούν και ένα διάστημα προσαρμογής. Ένα άλλο πρωτάθλημα, μία άλλη χώρα, άλλες συνθήκες και νοοτροπία που σιγά σιγά τα αφομοιώνεις. 

Ο Αλεξανδρόπουλος έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. O Έλληνας μέσος μπήκε ως αλλαγή στην αναμέτρηση της Σπόρτινγκ με την Τότεναμ στη Λισαβόνα στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής του τέταρτου ομίλου κι έκανε το ντεμπούτο του στο Champions League σε ηλικία 20 ετών. Στις 13 Σεπτεμβρίου έγινε ο πρώτος Έλληνας των «λιονταριών» που αγωνίστηκε στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Πέντε μήνες περίπου μετά ο διεθνής ποδοσφαιριστής έζησε την άλλη πλευρά του «νομίσματος». Στις 11 Φεβρουαρίου ο Αλεξανδρόπουλος αγωνίστηκε με τη φανέλα των «λιονταριών» σε αγώνα τρίτης κατηγορίας. Ο 21χρονος μέσος δεν βρίσκεται στα πλάνα του Αμορίμ και προκειμένου να διατηρήσει τον αγωνιστικό του ρυθμό συμμετείχε στην αναμέτρηση της δεύτερης ομάδας της Σπόρτινγκ με αντίπαλο την Αμόρα στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής της τρίτης κατηγορίας του πορτογαλικού ποδοσφαίρου. Αγωνίστηκε 87 λεπτά και η ομάδα του ηττήθηκε με 2-1. 

Το γεγονός αυτό δεν μειώνει ούτε το ταλέντο του διεθνή ποδοσφαιριστή ούτε την ποδοσφαιρική του αξία. Ο Αλεξανδρόπουλος πρέπει να βρει τα ψυχικά αποθέματα για να διαχειριστεί την κατάσταση αυτή. Κάθε αρχή και δύσκολη λένε και η περίπτωση του Έλληνα μέσου δεν αποτελεί εξαίρεση. Θυμηθείτε και εκείνη του Κώστα Τσιμίκα. Ο Έλληνας αριστερός αμυντικός στις 10 Αυγούστου 2020 μετακόμισε επίσημα στο Μέρσεϊσαϊντ έχοντας κατακτήσει το νταμπλ με τον Ολυμπιακό και κάνοντας εξαιρετικές εμφανίσεις στα 46 ματς των «ερυθρόλευκων» σε όλες τις διοργανώσεις εκείνη τη σεζόν. 

Ο «Τσίμι» χρειάστηκε χρόνο προσαρμογής, οι προπονήσεις και οι απαιτήσεις της Λίβερπουλ ασφαλώς ήταν και είναι πολλά επίπεδα πάνω από ό,τι στον Ολυμπιακό αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Πλέον αν ρωτήσετε τους οπαδούς των «ρεντς» για τον Έλληνα διεθνή θα σας απαντήσουν o «Greek Scouser» και θα τραγουδήσουν με μία φωνή «Tsimi, Tsimi, Tsimi, oh Kostas Tsimikas, his passport says he's Greek but we know he is Scouse», καθώς δεν θα ξεχάσουν ποτέ πως στις 14 Μαΐου 2022 ο Τσιμίκας χάρισε στη Λίβερπουλ με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι το όγδοο Κύπελλο Αγγλίας της ιστορίας της. 

Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει στην ώρα του. Υπάρχει μια σωστή στιγμή για όλα...