Η τερματοφύλακας της Τσέλσι νίκησε δύο φορές τον καρκίνο και έστειλε την ομάδα της στα ημιτελικά του Champions League (vid)

Αν-Κατρίν Μπέργκερ

i

Αν-Κατρίν Μπέργκερ

Η τερματοφύλακας της Τσέλσι νίκησε δύο φορές τον καρκίνο και έστειλε την ομάδα της στα ημιτελικά του Champions League (vid)

Κώστας Τόπας 14:09 - 31.03.2023 / Ανανεώθηκε: 14:20 - 31.03.2023

Επτά μήνες αφότου υποβλήθηκε σε θεραπεία για τον καρκίνο του θυρεοειδούς, η τερματοφύλακας της Τσέλσι, Αν-Κατρίν Μπέργκερ, απέκρουσε δύο πέναλτι κατά της κατόχου του Champions League, Λυών, για να στείλει την Τσέλσι στους ημιτελικούς της κορυφαίας διοργάνωσης της Ευρώπης.

Η 32χρονη Γερμανίδα, η οποία βοήθησε τους «μπλε» να κατακτήσουν τον ιστορικό τρίτο διαδοχικό τίτλο της Super League γυναικών τον Μάιο, επιβεβαίωσε τον Αύγουστο ότι είχε διαγνωστεί ξανά με καρκίνο του θυρεοειδούς μετά από τέσσερα χρόνια. Ήταν μια πραγματική οπισθοδρόμηση, αλλά η «μαχήτρια» Αν-Κατρίν Μπέργκερ αρνήθηκε να αφήσει την επιστροφή του καρκίνου της να την σταματήσει. Επέστρεψε εντυπωσιακά στη δράση λίγο περισσότερο από ένα μήνα αργότερα, παίζοντας στην αναμέτρηση της Women's Super League, της Τσέλσι εναντίον της Μάντσεστερ Σίτι.

Και αρκετούς μήνες αργότερα, ήταν η ηρωίδα σε μια αξέχαστη βραδιά κόντρα στην πανίσχυρη Λυών στο «Στάμφορντ Μπριτζ». Οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στη «ρώσικη ρουλέτα» κι εκεί η πορτιέρε της Τσέλσι, Μπέργκερ, απέκρουσε δύο πέναλτι από τη Γουέντι Ρενάρ και τη Λίντσεϊ Χόραν για να δώσει την πρόκριση στην ομάδα της.

Η προπονήτρια της Τσέλσι, Έμα Χέις, ήταν γεμάτη επαίνους για την παίκτριά της μετά το τέλος του αγώνα.

«Είναι κάποιος που ευδοκιμεί σε μεγάλες στιγμές. Το έκανε αυτό σε όλη της την καριέρα. Είναι ίσως η καλύτερη τερματοφύλακας με την οποία έχω δουλέψει ποτέ, οπότε ένιωσα πολύ σίγουρη γι' αυτήν στα πέναλτι. Κάθε μέρα στις προπονήσεις όλοι μισούν πάντα να σουτάρουν εναντίον της. Ένιωσα ότι αυτή ήταν η στιγμή της μετά από όλα όσα έχει περάσει», τόνισε χαρακτηριστικά η Χέις.

Μιλώντας στο BBC πριν από μερικούς μήνες, η Μπέργκερ παραδέχτηκε ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά, αλλά κατάφερε να βγει πιο δυνατή μέσα από όλο αυτό.

«Πραγματικά μου αρέσει πολύ να μιλάω για αυτό. Για τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου. Είναι ένα θέμα για το οποίο κανείς δεν αρέσει να μιλάει, αλλά στη θέση μου πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω τους ανθρώπους. «Δεν κάθομαι εδώ και λέω ότι όλα ήταν εύκολα, γιατί δεν είναι, αλλά ό,τι κι αν είναι η κύρια εστίασή σου - και η δική μου ήταν το ποδόσφαιρο - μπορείς να πετύχεις ό,τι θέλεις. Γι' αυτό πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό για μένα να είμαι ανοιχτή. Το έκανα, οπότε γιατί να μην μπορούν όλοι οι άλλοι;», ανέφερε χαρακτηριστικά η γκολκίπερ της Τσέλσι.