Ανατροπή: Η UEFA επιτρέπει στις ομάδες νέων της Ρωσίας να επιστρέψουν στις διεθνείς διοργανώσεις!

UEFA

i

© UEFA

Ανατροπή: Η UEFA επιτρέπει στις ομάδες νέων της Ρωσίας να επιστρέψουν στις διεθνείς διοργανώσεις!

Σε μια απόφαση-έκπληξη προέβη η UEFA, η οποία αποφάσισε την επιστροφή των ομάδων νέων της Ρωσίας στις διεθνείς διοργανώσεις, για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο του 2022, όταν και τους το απαγόρευσε λόγω του πολέμου με την Ουκρανία.

Η UEFA έλαβε μια απόφαση-έκπληξη, αφού ανακοίνωσε την επιστροφή των ομάδων νέων της Ρωσίας στις διεθνείς διοργανώσεις, θέτοντας ως βασικό επιχείρημα της συγκεκριμένης απόφασης, το γεγονός ότι «τα νέα παιδιά δεν φταίνε σε τίποτα»

Στην ανακοίνωση που ακολουθεί και αναπαράγεται από το «Sky Sports», τονίζεται πως η επιστροφή αυτή θα γίνει με κάποιες απαγορεύσεις, όπως η ανάκρουση του Εθνικού ύμνου, η χρησιμοποίηση Εθνικής εμφάνισης και την τέλεση αγώνα σε ρωσικό έδαφος.

Η ανακοίνωση της UEFA:

«Η UEFA ήταν ο πρώτος αθλητικός οργανισμός που αντέδρασε στον πόλεμο στην Ουκρανία και ανέλαβε αποφασιστικά μέτρα τον Φεβρουάριο του 2022, αποκλείοντας όλες τις ρωσικές ομάδες από τις διοργανώσεις, αφαιρώντας διοργανώσεις που είχαν προγραμματιστεί στη Ρωσία, όπως ο τελικός του UEFA Champions League στην Αγία Πετρούπολη, το Σούπερ Καπ της ΟΥΕΦΑ στο Καζάν και την ακύρωση του συμβολαίου χορηγίας με την Gazprom. 

Ωστόσο, η UEFA γνωρίζει επίσης ότι τα παιδιά δεν πρέπει να τιμωρούνται για πράξεις για τις οποίες η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους ενήλικες και είναι πεπεισμένη ότι το ποδόσφαιρο δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείψει στέλνοντας μηνύματα ειρήνης και ελπίδας. Είναι ιδιαίτερα οδυνηρό ότι, λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, μια γενιά ανηλίκων στερείται του δικαιώματος να αγωνίζεται στο διεθνές ποδόσφαιρο. Για τους λόγους αυτούς, η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA αποφάσισε, ότι οι ρωσικές ομάδες αποτελούνται από ανηλίκους Οι παίκτες θα γίνουν εκ νέου δεκτοί στις διοργανώσεις της κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν.

Σχετικά με αυτό, η Εκτελεστική Επιτροπή ζήτησε από τη διοίκηση της UEFA να προτείνει μια τεχνική λύση που θα επέτρεπε την επανεισαγωγή των ρωσικών ομάδων U17 (ανδρών και γυναικών) επίσης, αφού έχουν ήδη γίνει οι κληρώσεις. Όλοι οι αγώνες των ρωσικών ομάδων θα διεξαχθούν χωρίς εθνική σημαία, ύμνο, εθνική στολή και όχι σε ρωσικό έδαφος. Ταυτόχρονα, η Εκτελεστική Επιτροπή επανέλαβε την καταδίκη της για τον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας και επιβεβαίωσε ότι η αναστολή όλων των άλλων ρωσικών ομάδων (συλλόγων και εθνικών ομάδων) θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία».