Αντεγέμι: Ο νέος... Χάαλαντ είναι πιο γρήγορος κι από τη σκιά του Λούκι Λουκ (vids)
i

Καρίμ Αντεγέμι/©Photo by Fantasista/Getty Images/Ideal Images

Αντεγέμι: Ο νέος... Χάαλαντ είναι πιο γρήγορος κι από τη σκιά του Λούκι Λουκ (vids)

Κώστας Τόπας 10:02 - 16.02.2023 / Ανανεώθηκε: 10:03 - 16.02.2023

Ο Καρίμ Αντεγέμι με την ταχύτητα του... εξέθεσε τον Έντσο Φερνάντες των 120 εκατομμυρίων ευρώ, «άδειασε» τον Κέπα, σκόραρε κι έβαλε την υπογραφή του στη νίκη της Ντόρτμουντ επί της Τσέλσι, συγκεντρώνοντας όλα τα βλέμματα πάνω του.

Η Ντόρτμουντ πήρε τη νίκη επί της Τσέλσι με 1-0 στο «Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ» στην πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση για τους «16» του Champions League κι έβαλε τα θεμέλια πρόκρισης για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης σημείωσε ο 21χρονος Γερμανός εξτρέμ των Βεστφαλών, Καρίμ Αντεγέμι, σε μια απίθανη κούρσα στην οποία, όχι μόνο έπιασε ταχύτητα 34χλμ/ώρα, αλλά διένυσε και 86,8 μέτρα μέχρι να στείλει την μπάλα στα δίχτυα των «μπλε»!

Μάλιστα, η προσπάθειά του ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακή καθώς κατάφερε να αποφύγει τόσο τον Έντσο Φερνάντες των 120 εκατομμυρίων ευρώ όσο και τον Κεπά, πριν πλασάρει για να ανοίξει το σκορ για την ομάδα του.

Η Μπάγερν δεν τον πίστεψε

Ο Αντεγέμι γεννήθηκε στο Μόναχο στις 18 Ιανουαρίου 2002 και μετά από δύο χρόνια στον πρώτο του σύλλογο, την Φόστερνιντ, μετκινήθηκε στις Ακαδημίες της Μπάγερν Μονάχου, σε ηλικία μόλις οκτώ ετών το 2010. Ωστόσο, εκεί τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά για τον ίδιο κι έτσι δύο χρόνια αργότερα οι Βαυαροί τον άφησαν ελεύθερο, εξαιτίας διαφωνιών που υπήρχαν για το συμβόλαιό του, καταλήγοντας στην ομάδα που ξεκίνησε να κάνει τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα, την Φόστερνιντ.

Το καλοκαίρι του 2012 αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνατότητες του στην Ουντερχάχινγκ, έναν τοπικό σύλλογο που αγωνίζεται στις χαμηλές κατηγορίες του γερμανικού ποδοσφαίρου. Εκεί σημείωσε 20 γκολ σε 28 συμμετοχές στις ομάδες νέων πριν του χτυπήσει την πόρτα η Σάλτσμπουργκ το καλοκαίρι του 2018, η οποία έβγαλε από τα ταμεία της 3,5 εκατομμύρια ευρώ για να τον εντάξει στο δυναμικό της.

Στις πρώτες του δηλώσεις ως παίκτης του αυστριακού συλλόγου είπε: «Το πιο σημαντικό για τους γονείς μου και εμένα είναι να γίνω μέλος μιας ομάδας που έχει συγκεκριμένο πλάνο για το μέλλον μου και η Σάλτσμπουργκ είναι μια τέτοια περίπτωση».

Ο καλύτερος... νέος!

Ο Αντεγέμι πραγματοποίησε εκπληκτικές εμφανίσεις με την U-19 στον UEFA Youth League, σκοράροντας τρεις φορές και δίνοντας επτά τελικές πάσες στους συμπαίκτες του, βοηθώντας τα μέγιστα ώστε η  ομάδα του να φτάσει στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Αφού έλαβε το διάσημο μετάλλιο Fritz-Walter της Γερμανίας ως ο πιο λαμπρός παίκτης U17 στη χώρα το 2019, ένα βραβείο που είχε προηγουμένως κερδίσει στην ίδια ηλικία όπως οι Τίμο Βέρντερ, Λέον Γκορέτσκα, Έμρε Τσαν και Μάριο Γκέτσε, μεταξύ άλλων, ο νεαρός Γερμανός μεσοεπιθετικός άρχισε να κάνει αντίκτυπο στην πρώτη ομάδα του Σάλτσμπουργκ. 

Συνέβαλε με ένα γκολ και τέσσερις ασίστ από 12 εμφανίσεις με την πρώτη ομάδα το 2019/20 και την επόμενη σεζόν τελείωσε με εννέα γκολ και 12 ασίστ σε 42 εμφανίσεις. Γι' αυτό άλλωστε στη Γερμανία, χάρη στα χαρίσματά του, τον έχρισαν ως έναν από τους πιο λαμπρούς ανερχόμενους επιθετικούς της ηπείρου.

Η εξέλιξή του ήταν ραγδαία και στο πρώτο εξάμηνο του 2021/22, σημείωσε 18 γκολ και επτά ασίστ σε 30 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων τριών και δύο αντίστοιχα σε έξι συμμετοχές στο Champions League.

Στα χνάρια του Ντιμπάλα

Ο Αργεντινός αστέρας της Ρόμα μπορεί να είναι σχεδόν 10 χρόνια μεγαλύτερος από τον Αντεγέμι, αλλά το στιλ των δύο ποδοσφαιριστών μοιάζει σε εξαιρετικό βαθμό. Αμφότεροι είναι αριστεροπόδαροι μεσοεπιθετικοί, διαθέτουν άριστη τεχνική κατάρτιση, ντριμπλάρουν με άνεση τους αντιπάλους τους όσο και στοχεύουν στο γκολ. Ό,τι και να κάνουν, είναι σχεδόν αδύνατο να σταματήσουν. Γρήγορος, ταχυδυναμικός, τεχνίτης και πολυθεσίτης. Τον μάθαμε αρχικά σαν εξτρέμ όμως φαίνεται πλέον να καθιερώνεται στην κορυφή της επίθεσης. Τα τελειώματα δεν είναι και το πιο δυνατό του σημείο όμως θα έχει άπλετο χρόνο να τα βελτιώσει. Φυσικά είναι ο ιδανικός παίκτης για καταστάσεις ένας με έναν και αντεπιθέσεις που παράλληλα θα βάλει και πίεση στα στόπερ όταν έχουν τη μπάλα στα πόδια τους.

Ο σίφουνας Αντεγέμι

Τον Αντεγέμι μπορεί κανείς να τον δει στην εστία της ομάδας του και μέσα σε λίγο δευτερόλεπτα να έχει φτάσει στην αντίπαλη περιοχή. Ο 21χρονος μεσοεπιθετικός έχει μετρήσει 3,60 δευτερόλεπτα κάνοντας ένα σπριντ 30 μέτρων, ένας χρόνος που ούτε ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ Γιουσέιν Μπολτ δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Ο Τζαμαϊκανός πρώην αθλητής στίβου στους δρόμους ταχύτητας μετρήθηκε στα 3,78 δευτερόλεπτα στα 100 μέτρα. Αν και θα ήταν σίγουρα ένα συναρπαστικό θέαμα να τους δούμε μαζί σε έναν αγώνα δρόμου, ένα πράγμα είναι σίγουρο: «Η ταχύτητα είναι η κύρια δύναμή μου», σύμφωνα με τον Αντεγέμι.

Πριν από μερικές εβδομάδες μάλιστα, ο νεαρός αστέρας της Ντόρτμουντ έτρεξε πιο γρήγορα και από τη… σκιά του! στην αναμέτρηση των Βεστφαλών με τη Φράιμπουργκ (4/2), ο Αντεγέμι «άγγιξε» με το σπριντ του τα 36,7 χιλιόμετρα ανά ώρα, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Τζέρι Σεντ Γιούστε που είχε φτάσει τα 36,6 χλμ. με τη φανέλα της Μάιντζ τη σεζόν 2021/22 και απολαμβάνει πια τη μοναξιά της κορυφής στην εν λόγω λίστα!

Ο αντι-Χάαλαντ

Λίγα λεπτά μετά την αποχώρηση του Έρλινγκ Χάαλαντ για την Μάντσεστερ Σίτι, η Ντόρτμουντ ανακοίνωσε το όνομα του διαδόχου του σε μια κίνηση εντυπωσιασμού ως προς τον τρόπο λειτουργίας του συλλόγου που ξέρει να δημιουργεί σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου αν κρίνει κανείς απ' τις περιπτώσεις του Νορβηγού και προηγουμένως του τεράστιου Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Οι ιθύνοντες των Βεστφαλών έκαναν δικό τους τον Αντεγέμι, ο οποίος είχε εντυπωσιάσει κατά τη διάρκεια της περυσινής σεζόν με τη φανέλα της Σάλτσμπουργκ ακόμη και στο Champions League. Σε 42 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις σκόραρε 23 γκολ και μοίρασε οκτώ ασίστ.

Οι άνθρωποι της Ντόρτμουντ έχουν χτυπήσει «φλέβα χρυσού», όπως γνωρίζουν άλλωστε να κάνουν τα τελευταία χρόνια. Το όνομα Καρίμ Αντεγέμι θα μας απασχολήσει σίγουρα τα επόμενα χρόνια.