Σάλος στην Ισπανία με Αντσελότι: Η Εισαγγελία ζητάει φυλάκιση 4 ετών και 9 μηνών στον τεχνικό της Ρεάλ!

Κάρλο Αντσελότι

i

Κάρλο Αντσελότι/©Photo by Marvin Ibo Guengoer - GES Sportfoto /Getty Images

Σάλος στην Ισπανία με Αντσελότι: Η Εισαγγελία ζητάει φυλάκιση 4 ετών και 9 μηνών στον τεχνικό της Ρεάλ!

Κώστας Τόπας 11:37 - 06.03.2024 / Ανανεώθηκε: 11:46 - 06.03.2024

Η Επαρχιακή Εισαγγελία της Μαδρίτης ζητάει φυλάκιση τεσσάρων ετών και εννέα μηνών για τον Κάρλο Αντσελότι για εξαπάτηση του Δημοσίου για το ποσό των 1.062.079 ευρώ τα οικονομικά έτη 2014 και 2015.

Ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, Κάρλο Αντσελότι κατηγορείται για δύο αδικήματα κατά του Δημοσίου Ταμείου, καθώς παρά το γεγονός ότι ο ίδιος επιβεβαίωσε την ιδιότητά του ως κάτοικος Ισπανίας για φορολογικούς λόγους και ότι θεωρούσε ότι η κατοικία του ήταν στη Μαδρίτη, παρέλειψε την απόδοση που αντιστοιχούσε στην εκμετάλλευση των δικαιωμάτων εικόνας της που είχε μεταβιβάσει σε άλλες οντότητες.

Η κατηγορία υποστηρίζει στην καταγγελία της ότι ο Αντσελότι, ο οποίος ενημερώθηκε για τα τα νέα ενώ συγκεντρωνόταν για τον αγώνα του Champions League με τη Λειψία, υπέγραψε στις 4 Ιουλίου 2013 συμβόλαιο εργασίας ως προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης για την περίοδο μεταξύ Ιουλίου 2013 και 30 Ιουνίου 2016 «καθορίζοντας στην αμοιβή τους για τη συγκεκριμένη περίοδο, πέραν της εργασιακής απόδοσης, εισόδημα που προέρχεται από τη μεταβίβαση δικαιωμάτων εικόνας στον σύλλογο». Επιπλέον, διευκρινίζει ότι από τον Ιούλιο του 2013 ο κατηγορούμενος άρχισε να εργάζεται και να διαμένει στην Ισπανία, ιδρύοντας ως κατοικία και συνήθη κατοικία του ένα ακίνητο που βρίσκεται σε κεντρική πλατεία της Μαδρίτης. Ωστόσο, όταν ο προπονητής τερμάτισε «νωρίς» τη σχέση του με τη Ρεάλ Μαδρίτης στις 25 Μαΐου 2015, είχε το σπίτι νοικιασμένο μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, οπότε το 2015 «η Ισπανία ήταν το κύριο κέντρο των προσωπικών του σχέσεων και ενδιαφερόντων».

Ο Αντσελότι , σύμφωνα με την Εισαγγελία, υπέγραψε ιδιωτικό συμβόλαιο την 1η Ιουλίου 2013 με το οποίο μεταβίβασε τα δικαιώματα εικόνας του στην οντότητα Vapia Limited για περίοδο δέκα ετών και τιμή 25.000.000 ευρώ . Μια μέρα αργότερα, η οντότητα κατονομάζει τον προπονητή της Ρεάλ Μαδρίτης ως εκπρόσωπό της, «παραχωρώντας του τις μέγιστες εξουσίες για να διαχειριστεί τα δικαιώματα εικόνας του». Αργότερα, σε απροσδιόριστη ημερομηνία, επισημοποιήθηκε ένα παράρτημα της συμφωνίας που τροποποίησε τη διάρκεια της συμφωνίας, μειώνοντάς τη σε τρία χρόνια και την τιμή αγοράς και πώλησης των δικαιωμάτων εικόνας μειώνοντάς την σε ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ο Αντσελότι, σύμφωνα με την Εισαγγελία, υπέβαλε εμπρόθεσμα τις δηλώσεις αυτοαξιολόγησης που αντιστοιχούν στον Φόρο Εισοδήματος Προσωπικού, στις οποίες επιβεβαίωσε την ιδιότητά του ως κάτοικος Ισπανίας, καταγράφοντας μόνο την προσωπική αμοιβή εργασίας που έλαβε από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ωστόσο, «παρέλειψε όλα τα έσοδα που αντιστοιχούν στην εκμετάλλευση των δικαιωμάτων εικόνας της (...) καταλήγοντας έτσι σε δηλώσεις με αρνητικές ποσοστώσεις» με αρνητικό υπόλοιπο 39.575 ευρώ τη χρήση 2014 και 529.076 το 2015, ποσά που επιστράφηκαν από τη Φορολογική Υπηρεσία και στις δύο περιπτώσεις.

Η Εισαγγελία διευκρινίζει ότι τα έσοδα από τη μεταβίβαση δικαιωμάτων εικόνας αντιπροσώπευαν εισόδημα ύψους 1.249.590 ευρώ το 2014 και 2.959.768 το 2015 χωρίς ο Ιταλός τεχνικός ή οι άλλες δύο οντότητες να έχουν καταβάλει φόρους για τα ποσά αυτά.