Ανχελ Ντι Μαρία: Ο «Mr. X» που ήταν πάντα στη σκιά του Μέσι (vids)

Άνχελ Ντι Μαρία

i

Άνχελ Ντι Μαρία/©Photo by Francesco Scaccianoce/Getty Images/Ideal Images

Ανχελ Ντι Μαρία: Ο «Mr. X» που ήταν πάντα στη σκιά του Μέσι (vids)

Κώστας Τόπας 11:16 - 24.02.2023 / Ανανεώθηκε: 12:29 - 24.02.2023

Ο Άνχελ Ντι Μαρία αποτελεί ένα αστέρι του ποδοσφαίρου, έχει κατακτήσει τα πάντα στην καριέρα του, όπως ακριβώς και ο Λιονέλ Μέσι αλλά δεν πήρε ποτέ την τιμητική που του άξιζε όπως ο «Pulga».

Ενας παίκτης του αναστήματος του Άνχελ Ντι Μαρία δεν έχει καταφέρει ακόμα να έχει την τιμητική του στον κόσμο του ποδοσφαίρου μετά από όλα όσα έχει κάνει κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Ο Αργεντινός ήταν ο καλύτερος στη θέση του στην Ρεάλ Μαδρίτης, έχει ήδη αφήσει το στίγμα του στην Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ πριν από μερικούς μήνες στέφθηκε Παγκόσμιος πρωταθλητής με την «Αλμπισελέστε». Ωστόσο, δεν θα τον θυμούνται όλοι οι οπαδοί του ποδοσφαίρου για το έργο του, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος συνεχίζει το εκθαμβωτικό του ταξίδι στα 35 του χρόνια ζωής, με την Γιουβέντους.

Ο Αργεντινός αστέρας σημείωσε ένα από τα πιο όμορφα γκολ της σεζόν κόντρα στη Ναντ στο πρώτο του χατ-τρικ με την ιταλική ομάδα, για να σώσει την «Γηραιά Κυρία» από έναν πραγματικό μπελά και να την οδηγήσει στη φάση των 16 του Europa League, με το συναρπαστικό 3-0. Ο Ντι Μαρία έγινε ο περιστασιακός «Mr. X» για να αφήσει το στίγμα του σε κάθε ομάδα που αγωνίστηκε εκτός από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο άγνωστος στρατιώτης της Ρεάλ και η φρικτή εμπειρία στο «Ολντ Τράφορντ»

Ο Άνχελ Ντι Μαρία ήταν ο καλύτερος παίκτης στη θέση του στον κόσμο το 2013 και έκανε ό,τι μπορούσε με την Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά η παρουσία του Κριστιάνο Ρονάλντο, που έκλεψε τα φώτα από όλους, τον εμπόδισε να συγκεντρώσει τα βλέμματα πάνω του. Το πιο άδικο από αυτή την υπόθεση είναι ότι η διοίκηση της Ρεάλ Μαδρίτης αποφάσισε να τον... θυσιάσει το καλοκαίρι του 2014 για να αποχωρήσει για λογαριασμό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ώστε να ζήσει τη χειρότερη εμπειρία στην καριέρα του χωρίς καμία αμφιβολία.

Η μετακίνησή του στους «κόκκινους διαβόλους» 75 εκατομμύρια ευρώ, αποτελώντας μία από τις πιο ακριβές μεταγραφές όλων των εποχών εκείνη την περίοδο. Ωστόσο, η μετάβαση από τη Μαδρίτη στην Αγγλία δεν ήταν εύκολη και η σύζυγος του Αργεντινού, Χορχελίνα Καρντόσο, ήταν εξ αρχής αρνητική γι' αυτή τη μετακόμιση. Δεν είναι τυχαίο που η Καρντόσο κάθε φορά που θυμάται την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ξεσπάει...

«Ο Άνχελ ήρθε μια μέρα και μου είπε: "Κοίταξε, έχω αυτή την πρόταση από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Δεν ήθελα να πάω, του είπα να πάει μόνος. "Πάμε και οι δύο", μου απάντησε. Ήταν πολλά τα χρήματα, περισσότερα από όσα έδιναν οι Ισπανοί. Λοιπόν, πήγαμε. Αν δουλεύεις σε μία εταιρεία και κάποια άλλη σού προσφέρει τον διπλάσιο μισθό, τρέχεις. Ήταν φρικτό. Ήρθαμε σπίτι και είπα: "Αν φύγεις, φρόντισε να είναι οπουδήποτε αλλού στον κόσμο εκτός από την Αγγλία". Δεν μου άρεσε καθόλου μπορώ να σου πω. Οι άνθρωποι είναι όλοι περίεργοι. Περπατάς και δεν ξέρεις αν θα σε σκοτώσουν. 

Το φαγητό είναι αηδιαστικό. Οι γυναίκες μοιάζουν με πορσελάνη. Ο Άνχελ και εγώ ήμασταν στη Μαδρίτη, στην καλύτερη ομάδα του κόσμου, τέλειο φαγητό, τέλειος καιρός, όλα ήταν τέλεια. Και μετά ήρθε η πρόταση της Γιουνάιτεντ. Του είπα "δεν υπάρχει περίπτωση", αλλά συνέχισε να λέει ότι θα είμαστε λίγο πιο ασφαλείς οικονομικά και πρέπει να φύγουμε. Τσακωθήκαμε. Προσπαθούμε να είμαστε πιο κοντά όταν τα πράγματα πάνε στραβά. Δεν τον κατηγορώ που πήγε εκεί. Ήταν φρικτό, τόσο φρικτό. Απλώς του είπα: "Αγάπη μου, θέλω να αυτοκτονήσω, είναι 2 το μεσημέρι και έξω είναι βράδυ», είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή της στο κανάλι της Αργεντινής LAM.

Η αδικία στην Παρί Σεν Ζερμέν

Το 2015 ο Ντι Μαρία αποφάσισε να πάει στην Παρί Σεν Ζερμέν, έναντι 63 εκατομμυρίων ευρώ. Με τη γαλλική ομάδα με ο Αργεντινός κατάφερε να βάλει το λιθαράκι του σε επιτυχίες της, σημειώνοντας 93 γκολ και μοιράζοντας 119 ασίστ στις 295 φορές που φόρεσε τη φανέλα των Παριζιάνων. Μάλιστα, κατάφερε να στεφθεί πέντε φορές πρωταθλητής Γαλλίας.

Ανεξάρτητα από όλες αυτές τις συνεισφορές και τους τίτλους που κατέκτησε στο «Παρκ Ντε Πρενς», ο Ντι Μαρία δεν αποτέλεσε ποτέ τον παίκτη που παίρνει τα φώτα της δημοσιότητας ανάλογα με το μέγεθος αυτού που παρουσιάζει στο γήπεδο. Η παρουσία του στην Ευρώπη δίπλα σε πολλούς διάσημους παίκτες, όπως τους Νεϊμάρ και Κιλιάν Εμπαπέ δεν τον βοήθησε, διότι ο Ντι Μαρία το να σκοράρει χατ-τρικ με την Παρί δεν είναι πιο σημαντικό από μια δήλωση που του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς μετά από κάθε αγώνα. 

Αναζητώντας την «αναγέννησή» του στην Γιουβέντους

Κατά την παρουσία του στο Παρίσι, ο Ντι Μαρία παρέμεινε σκιά αναζητώντας το δίκιο του. Κάτι που φάνηκε στον τρόπο που τον αντιμετώπισε η διοίκηση κατά την κρίση της ανανέωσης του συμβολαίου του. Τελικά, οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν ποτέ για την επέκταση της συνεργασίας τους κι έτσι ο Αργεντινός αποφάσισε να ψάξει αλλού την τύχη του και συγκεκριμένα στην Γιουβέντους.

Η κατάσταση πάει καλά μέχρι στιγμής για τον Ντι Μαρία στη «Γηραιά Κυρία» μιας και μετράει επτά γκολ και έξι ασίστ σε 20 συμμετοχές. Αποτελεί ένα από τα βασικά γρανάζια στην μεσοεπιθετική γραμμή των «μπιανκονέρι» και ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι ποντάρει πολλά πάνω του λόγω της εμπειρίας που έχει στην πλάτη του.

Το θύμα του Μέσι

Μπορεί ο Ντι Μαρία να χρειάστηκε να διαλέξει τον σύλλογό του για να κερδίσει την αναγνώριση και το αστέρι που του άξιζε από νωρίς, αλλά οι αγώνες του με την Αργεντινή έχουν μείνει στην ιστορία της «Αλμπισελέστε». Ο ταλαντούχος εξτρέμ σκόραρε 28 γκολ σε 129 συμμετοχές με τη φανέλα της εθνικής του ομάδας και ήταν ο ήρωας σε αναμετρήσεις στο Κόπα Αμέρικα, στα προκριματικά και στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Παρ' όλα αυτά συνέχισε για χρόνια να βρίσκεται στη σκιά.. του Λιονέλ Μέσι, παρά τον διακεκριμένο ρόλο που έπαιξε περισσότερες από μία φορές στην πρόοδο της Αργεντινής. Ο Ντι Μαρία σημείωσε το καθοριστικό γκολ στη Βραζιλία στον τελικό του Κόπα Αμέρικα του 2021, που χάρισε στον Μέσι το πρώτο του χαμόγελο στο πρώτο μεγάλο τουρνουά σε διεθνές επίπεδο.

Είναι επίσης αυτός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 χάρη στην ικανότητά του να κάνει τη διαφορά και να δημιουργεί λύσεις όταν ο Μέσι έβρισκε μπροστά του όλες τις πόρτες κλειστές. Επίσης, ο Ντι Μαρία ήταν αυτός που σκόραρε και βοήθησε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ κόντρα στη Γαλλία, όντας εκ των κορυφαίων της «Αλμπισελέστε». Ίσως είναι αδύνατο για κάποιον να τοποθετήσει τον Ντι Μαρία σε υψηλότερη θέση από τον Μέσι, αλλά είναι επίσης αδύνατο να αγνοήσει όλα όσα έκανε ο «Mr. X» που εμφανιζόταν κάθε φορά για να θυμίζει σε όλους την αξία και το μέταλλό του!