Η Άρσεναλ ανακοίνωσε απώλειες της τάξης των 53.1 εκατομμυρίων ευρώ, παρά τις περικοπές μισθών
i

Arsenal / © Intime

Η Άρσεναλ ανακοίνωσε απώλειες της τάξης των 53.1 εκατομμυρίων ευρώ, παρά τις περικοπές μισθών

Πάνος Μαλακτάρης • 16:19 - 02.12.2022 / Ανανεώθηκε: 15:57 - 28.04.2023

Σημαντικές οικονομικές απώλειες στους «κανονιέρηδες»

Το κλαμπ του βορείου Λονδίνου ανακοίνωσε πως το οικονομικό έτος που «κλείνει» στις 31 Μαΐου του τρέχοντος έτους, θα σημειωθεί έλλειμμα ύψους 53.1 εκατομμυρίων ευρώ μετά φόρων. Η πρώτη αντίδραση των ιθυνόντων ήταν πως αυτό οφείλεται στην έλλειψη πολλών ευρωπαϊκών αγώνων.

Παρόλα αυτά, το ήδη μεγάλο αυτό νούμερο είναι αρκετά μαζεμένο σε σχέση με αυτό του 2021, το οποίο είδε την Άρσεναλ να σημειώνει απώλειες ύψους σχεδόν 126 εκατομμυρίων ευρώ. Ασφαλώς αυτό είχε να κάνει και με την δύσκολη-για κάθε κλαμπ παγκοσμίως- χρονιά της πανδημίας του covid.

Ο συνολικός τζίρος ανήλθε σε 431 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένος σε σχέση με τα 327.6 εκατομμύρια του προηγούμενου έτους. Μεγάλο ρόλο έπαιξε η επιστροφή των φιλάθλων στο Emirates, με τον τζίρο κατά μέσο όρο στα εντός έδρας ματς να εκτινάσσεται στα 92,7 εκατομμύρια ευρώ, από μόλις 4,4 το 2021. Ποσό που εξηγείται από τον-εντυπωσιακό-μέσο όρο εισιτηρίων που άγγιξε τα 59.568, όντας ένας από τους μεγαλυτερους στην Premier League.

Oριστικό: Στην Τσέλσι ο Ενκουνκού!
PREMIER LEAGUE

16:26 - 28.11.2022

Oριστικό: Στην Τσέλσι ο Ενκουνκού!

Παίκτης της Τσέλσι πρέπει να θεωρείται ο εξτρέμ της Λειψίας, Κρίστοφερ Ενκουνκού, με τον Φαμπρίτσιο Ρομάνο να μεταδίδει πως πλέον έχουν απομείνει μόνο τα τυπικά για την ολοκλήρωση της μεταγραφής.

Τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα ωστόσο σημείωσαν μείωση της τάξης των 44,8 εκατομμυρίων ευρώ, με κύριο αίτιο την απώλεια εσόδων από την UEFA. Όσο για τα έσοδα από εμπορικές χρήσεις, παρουσίασαν μια μικρή αύξηση κοντά στα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Η αποχώρηση αρκετών μεγάλων ονομάτων βοήθησε στη μείωση της ετήσιας μισθολογικής δαπάνης σε 247,8 εκατομμύρια από 285,4 που ήταν κατά το περσινό έτος. Διοικητικά στελέχη της ομάδας δήλωσαν πως «αναφορικά με τους παίκτες, είμαστε σε μια διαδικασία ανασυγκρότησης της πρώτης ομάδας ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των σχετικών εξόδων. Συμπεριλαμβανομένων αλλαγών που έχουν γίνει προηγούμενα χρόνια αλλά των οποίων τα οφέλη έγιναν αντιληπτά μόλις την τρέχουσα περίοδο».

Τα κέρδη από πωλήσεις παικτών ανήλθαν σε 23,5 εκατομμύρια, όταν πέρσι ήταν μόλις 13,7. Η διοίκηση του κλαμπ έχει αντιληφθεί πως αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να υπάρξει βελτίωση, δηλώνοντας πως «οι μεταγραφές παικτών καθώς και οι δανεισμοί αυτών έχουν συμαντικό αντίκτυπο στην συνολική κερδοφορία της ομάδας, ωστόσο οι συνθήκες δεν βοήθησαν ως προς την ρευστότητα, με όλα όσα έφερε η πανδημία».

Τέλος, οι διοικούντες την Άρσεναλ δήλωσαν πως η ανανέωση των εισιτηρίων διαρκείας για την σεζόν 2022/23 υπήρξε πολύ θετική, αν και το timing των ανανεώσεων αυτόματα σήμαινε πως η ακριβής αποτίμησή τους πήρε παράταση μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.