Το τελευταίο τέταρτο του δείχνει το δρόμο
i

@intime

Το τελευταίο τέταρτο του δείχνει το δρόμο

Αλέξης Σαββόπουλος 08:25 - 22.10.2023 / Ανανεώθηκε: 12:50 - 22.10.2023

Ο Αλέξης Σαββόπουλος γράφει για τα ηθικά διδάγματα της νίκης του Αρη επι του Πανσερραϊκού στις καθυστερήσεις.

Για τον φετινό Αρη τίποτα δεν θα ειναι εύκολο. Μέχρι το συνολο να βρει κάποιες σταθερές και να έχει την ευχέρεια ο Μάντζιος να κάνει τις επιλογές του μέσα απο μια δεξαμενή ετοιμοπόλεμων παικτών που θα…κουμπώνουν σε αυτό που έχει στο μυαλό του, οι νίκες του θα έρχονται με πολύ ιδρώτα και κόπο. Και με έντονο κάθε φορά το…φλερτ με την γκέλα. Με την Κηφισιά δεν την απέφυγε. Με τον Πανσερραϊκό έφτασε μια ανάσα, αλλά χάρη στις αλλαγές και την προσπάθεια μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, πήρε ένα τρίποντο που με τον τρόπο που ήρθε, μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντικό στην οικονομία του πρωταθλήματος. Και στην ηρεμία στο εσωτερικό του club.

Ο Αρης θα κάνει όμως κακό στον εαυτό του αν μείνει μόνο στο τελευταίο καταιγιστικό τέταρτο και δεν…σκύψει πάνω στα υπόλοιπα σχεδόν 80΄ της αναμέτρησης, που φωνάζουν ότι υπάρχει πρόβλημα που δεν λύνεται με μια διακοπή τριών εβδομάδων. Για το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού, ο Αρης μπορεί να είχε κατοχή μπάλας και να προσπαθούσε ορθολογικά να φτάσει στην αντίπαλη περιοχή, όμως το έκανε σε ένα αργό και μονότονο τέμπο. Δίχως ταχύτητα και εντάσεις, που είναι απαραίτητες στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, δεν πας πουθενά.

 Οσο ήταν στο ματς ο Τζούρασεκ (εν μέρει δικαιολογημένος αφού προερχόταν από αποχή) με τον Πάρντο και τον εκτός τόπου και χρόνου Μενέντες, ο Αρης ήταν αργός, προβλέψιμος και ακίνδυνος. Η μοναδική απειλή προερχόταν από κάποιες συνεργασίες του Μοντόγια με τον Σουλεϊμάνοφ και κυρίως από τις εμπνεύσεις του Ρώσου, που βάλθηκε χθες να κερδίσει τον Πανσερραϊκό μόνος του.

Για να είμαστε δίκαιοι όμως, ο Μάντζιος ήταν αναγκασμένος να ξεκινήσει με αυτήν την τριπλέτα στον άξονα. Ο Νταρίντα κανονικά θα έπρεπε να προφυλαχθεί ή να παίξει ένα μισάωρο μόνο, αν υπήρχε πραγματική ανάγκη. Με τραυματίες Ζουλ, Γκαρθία και Ρουπ, οι επιλογές ήταν μετρημένες. Ετσι ο Αρης εγκλωβίστηκε σε ένα φλατ παιχνίδι που έγινε εύκολη λεία στον αντίπαλο, που είχε έρθει για να πάρει την ισοπαλία. Δίχως συμπαραστάτη στο “10” εξαφανίστηκε και ο Μορόν και έτσι οι κιτρινόμαυροι έμοιαζαν ευνουχισμένοι επιθετικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις έγιναν οι τρεις κινήσεις (Νταρίντα, Οντουμπάτζο, Παναγίδης) και στο καπάκι και η τέταρτη με τον Σαμόρα, ο Αρης έγινε πιο γρήγορος και μαζί τους δόθηκε το σύνθημα να ξυπνήσουν και οι υπολοιποι και να μπει στην εξίσωση και η κερκίδα, που δεν σταμάτησε να πιστεύει μέχρι το τέλος στη νίκη. Η εμπειρία του Τσέχου, που άπλωσε αμέσως το παιχνίδι και ανέβασε τον καλό χθες Φεράρι, ο νεανικός ενθουσιασμός του Παναγίδη και του Σαμόρα και τα ανεβάσματα του Νιγηριανού, που έστησε συνεχώς φάσεις με τον…ζεστό Σουλεϊμάνοφ, έβαλαν στην εξίσωση και τον άφαντο μέχρι τότε Μορόν, σηματοδοτώντας το σφυροκόπημα της εστίας του Χοβάν

Ο Αρης έχανε τη μία ευκαιρία μετά την άλλη και αν δεν γινόταν απο μηχανής θεός ο Φαμπιάνο, σήμερα θα μιλούσαμε για αυτοκτονία και ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών. Ο Βραζιλιάνος απέδωσε, έστω και στα χασομέρια, ποδοσφαιρική δικαιοσύνη στο ματς. Ταυτόχρονα όμως πρόσφερε στην ομάδα του, εκτός απο τρεις πολύτιμους βαθμούς και ηρεμία να συνεχίσει την δουλειά, αφού είναι φανερό ότι ο Μάντζιος έχει αρκετή ανηφόρα ακόμη, που γίνεται πιο δύσκολη στο…ανέβασμα απο τα αρκετά προβλήματα τραυματισμών.

Αφήνω για το τέλος κάτι άλλο. Δεν έχω ιδέα τι εξελίσσεται φέτος με τη διαιτησία απέναντι στον Άρη. Έχω κρίνει ως ανεξήγητη την απόφαση της διοίκησης να αφήνει να περνάνε έτσι διαιτησίες που κάνουν εγκληματικά λάθη που την εποχή του VAR δεν μπορεί να είναι αβλεψίες. Στην σχαριά με τις τάπες στον αστράγαλο του Πάρντο, Περράκης και Τζήλος σφύριξαν αδιάφορα. Όπως αδιάφορα σφύριξε ο διαιτητής σε όλες τις θεατρικές και άκρως προκλητικές συμπεριφορές Γκαρσία και Μαραγκού. Και άντε από τον πρώτο το περιμένεις. 

Η συμπεριφορά του Μαραγκού όμως, που έφαγε ψωμί στον Αρη και δηλώνει και αρειανος και έχει συνεργαστεί και στη Βέροια με τον Καρυπίδη, είναι ακόμη μια απόδειξη ότι πρέπει να είσαι πιο προσεκτικός πού μοιράζεις απλόχερα το χέρι. Δηλαδή σε τύπους που ευχαρίστως θα σου κάνουν ζημιά με την πρώτη ευκαιρία. Ευτυχώς ο Φαμπιάνο χάλασε όλα τα σχέδια και τα σκηνικά που θα βλέπαμε αν ο αγώνας έληγε ισόπαλος, από ένα σύνολο που ήρθε απλώς να κλωτσήσει, να προκαλέσει, να τραυματίσει, να χαλάσει. Ας δει κάποιος τους αγώνες της ομάδας των Σερρών με ΑΕΚ, Ολυμπιακό, αλλά και άλλες ομάδες και ας κάνει τις συγκρίσεις του...

ΥΓ 1. Ο Μάντζιος έστειλε δυο ξεκάθαρα μηνύματα χθες. Το ένα στον Κάρλσον, τον οποίο δε χρησιμοποίησε ούτε δευτερόλεπτο, παρότι έψαχε γκολ, επιλέγοντας τον νεαρό Παναγίδη και το άλλο (ένα ακόμη) στον Πάβισιτς, που κόπηκε απο την τελική 20άδα.

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός στο Sportal! Live Streaming το pre game του ντέρμπι των «αιωνίων» με όλο το ρεπορτάζ από το «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

Κάντε Εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!