Λιοντ(Άρη) με τσαμπουκά γκρέμισε τον ΠΑΟΚ από την κορυφή

Λιοντ(Άρη) με τσαμπουκά γκρέμισε τον ΠΑΟΚ από την κορυφή

Γιώργος Σακελλαρίου 21:28 - 07.01.2024 / Ανανεώθηκε: 21:50 - 07.01.2024

Ο Άρης νίκησε 2-1 τον ΠΑΟΚ στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης κι έριξε τον συμπολίτη από την πρώτη θέση.

Ο Άρης προερχόταν από γκέλα εντός έδρας με τη Λαμία κι από ήττα με ανατροπή από 2-0 κόντρα στον Αστέρα στην Τρίπολη.

Ο ΠΑΟΚ με τη σειρά του έδειχνε τρένο ασταμάτητο. Κι όμως σε ένα ντέρμπι αυτά δεν παίζουν ρόλο. Η ομάδα του Άκη Μάντζιου ήταν άψογα στημένη, αγωνίστηκε με τσαμπουκά, ενώ ο «Δικέφαλος» έπαιζε χωρίς πάθος, όπως απαιτείται σε μία μάχη όπως αυτή της Θεσσαλονίκης και το πλήρωσε. 

Οι «κιτρινόμαυροι» με έναν εξαιρετικό Σαβέριο, ο οποίος είχε ασίστ και γκολ, λύγισαν 2-1 τον συμπολίτη τους και τον γκρέμισαν από την κορυφή. Μία νίκη δίκαιη πέρα για πέρα, για τον Άρη, που την είχε ανάγκη, ενώ ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε σε δύο ματς να πανηγυρίσει σε ντέρμπι της πόλης.

Κατοχή ο ΠΑΟΚ με ελάχιστες φάσεις

Ο «Δικέφαλος» μπήκε στο ματς με ψυχολογία, έπαιζε με αυτοποίθηση κι έφτασε την κατοχή μέχρι το 25’ στο εκπληκτικό 72%-28% για ντέρμπι.

Οι φιλοξενούμενοι πρώτοι απείλησαν στο 10’, όταν σε σέντρα του Βιεϊρίνια από δεξιά, ο Τόμας δεν κατάφερε να πιάσει την κεφαλιά όπως θα ήθελε στην καρδιά της άμυνας.

Στην αντεπίθεση ο Άρης είχε σουτ με τον Νταρίντα που έφυγε άουτ. Οι «κιτρινόμαυροι» έδωσαν μπάλα στον ΠΑΟΚ, έκλεισαν όμως τους χώρους κι έτσι ο Κουέστα δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα, αφού οι Μουργκ, Ντεσπόντοφ, Τάισον δεν κατάφεραν να βγάλουν σωστές τελικές πάσες.

Απείλησαν οι «κιτρινόμαυροι»

Οι γηπεδούχοι περίμεναν την ευκαιρία να βγουν στην αντεπίθεση στον κενό χώρο και μετά το 25’ άρχισαν κι αυτοί να κρατούν μπάλα και μάλιστα ήταν πιο απειλητικοί. Στο 27’σουτ του Μορόν κόντραρε στον Κουλιεράκη κι έφυγε κόρνερ. Στο 37’ ο Ντεσπόντοφ έχασε τη μπάλα στο κέντρο, ο Ζιλ προχώρησε και σούταρε, η μπάλα κόντραρε στον Κεντζιόρα κι έφυγε κόρνερ.

Στο 41’ ο Άρης είχε νέα καλή στιγμή. Ο Μορόν έφυγε ένας με έναν με τον Κεντζιόρα, ο Πολωνός γλίστρησε και ο φορ του Άρη εκτέλεσε, αλλά έκοψε το σουτ ο Βιεϊρίνια, σε ένα πρώτο ημίχρονο που είχε καλό ρυθμό μέχρι το 25’, αλλά στη συνέχεια ήταν αργό το τέμπο.

Γκολ ο Άρης!

Στα 25 δευτερόλεπτα του δεύτερου μέρους ο Άρης αιφνιδίασε τον ΠΑΟΚ. Ο Σαβέριο από αριστερά έβγαλε τη σέντρα από δεξιά και ο Σουλεϊμάνοφ πετάχτηκε στην καρδιά της άμυνας προ του Μπάμπα και με προβολή εκτέλεσε τον Κοτάρσκι για το 1-0.

Αυτό το γκολ έκανε τον «Δικέφαλο» πιο ζωηρό, τη στιγμή που είχε εγκλωβιστεί μετά το καλό ξεκίνημα και ήταν «μπλαζέ».

Στο 53’ η επικίνδυνη σέντρα του Βιεϊρίνια δεν ξεγέλασε τον Κουέστα, ο οποίος απομάκρυνε, ενώ στο 54’ σε αντεπίθεση του Άρη, ο Σαβέριο σούταρε εκτός περιοχής και μπλόκαρε ο Κοτάρσκι.

Ο Λουτσέσκου στη συνέχεια έκανε την πρώτη του διορθωτική κίνηση, περνώντας τον Κωνσταντέλια στη θέση του Μουργκ.

Γκολάρα ο Σαβέριο

Η ομάδα του Μάντζιου, όμως, είχε το προβάδισμα και ακολούθησε το παιχνίδι που τη βόλευε και γνωρίζει καλά. Αυτό της αντεπίθεσης. Ο Σαβέριο και πάλι μπήκε από αριστερά στην περιοχή, ο Βιεϊρίνια του άφησε το δεξί σουτ και ο 24χρονος εξτρέμ από το Εκουαδόρ εκτέλεσε με φαλτσαριστό σουτ κι έστειλε τη μπάλα στην αριστερή γωνία του Κοτάρσκι για το 2-0!

Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε πάλι ν’ αντιδράσει, αλλά στο 62’ το δυνατό σουτ του Βιεϊρίνια έφυγε άουτ. Ο Άρης είχε ψυχολογία και στο 64’ απείλησε με τον Νταρίντα, ο οποίος σούταρε άουτ.

Ο «Δικέφαλος» ήταν με την πλάτη στον τοίχο και ο Λουτσέσκου έκανε τρεις μαζεμένες αλλαγές με τους Ζίβκοβιτς, Σβαμπ και Σάστρε να περνούν στο ματς, τη στιγμή που ο Μάντζιος, όπως ήταν λογικό, έκρινε ότι δεν υπάρχει κάτι ν’ αλλάξει. Στο 72’ ο ΠΑΟΚ κέρδισε φάουλ, αλλά η εκτέλεση του Οζντόεφ βρήκε στο τείχος και κατέληξε κόρνερ.

Στο 74’ ο Κωνσταντέλιας με δεξί σουτ από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής έστειλε τη μπάλα δίπλα από το δεξί δοκάρι!

Μείωσε ο Μπάμπα

Στο 75’ οι φιλοξενούμενοι μείωσαν. Ο Σβαμπ από δεξιά γύρισε με το δεξί και ο Μπάμπα επίσης με το δεξί πλάσαρε, η μπάλα βρήκε και λίγο στον Οντουμπάτζο κι έγινε το 2-1.

Το ντέρμπι έγινε «ροντέο» και στο 86' ο Κωνσταντέλιας έκανε τρομερή ενέργεια κι έβγαλε δεξιά στον Σάστρε, αλλά αυτός άνοιξε το κοντρόλ και πλάσαρε πάνω στον Κουέστα, που βγήκε έγκαιρα.

Στο 91' ο ΠΑΟΚ έχασε μεγάλη ευκαιρία, αλλά η κεφαλιά ψαράκι του Σβαμπ έφυγε άουτ. 

Ο MVP

Ο Κίκε Σαβέριο δεδομένα ήταν ο κορυφαίος. Ο εξτρέμ από το Εκουαδόρ πρώτη φορά έπαιξε βασικός στο πρωτάθλημα κι έβγαλε μάτια. Στο πρώτο γκολ έβγαλε εξαιρετική σέντρα στον Σουλεϊμάνοφ κι εκτέλεσε εκπληκτικά για το 2-0 με δεξί φαλτσαριστό σουτ.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ

Ο Άρης προηγήθηκε με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου κι ασφαλώς πήρε ψυχολογία, αλλά έφερε και τον ρυθμό με το μέρος του. Ο Σαβέριο πέτυχε το 2-0 και ουσιαστικά εκεί κρίθηκε το ντέρμπι, αφού ο ΠΑΟΚ δεν ήταν εύκολο πλέον να βρει απαντήσεις.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Ο Ράχμαν Μπάμπα πέτυχε το γκολ της μείωσης για τον ΠΑΟΚ κι έδωσε νέα πνοή στο ντέρμπι, ωστόσο αυτό δεν αποδείχτηκε αρκετό. Ο Γκανέζος μπακ διανύει εξαιρετική περίοδο, ενώ το αξιοσημείωτο είναι πως για δεύτερο σερί ματς βρήκε δίχτυα.

Άρης (Άκης Μάντζιος): Κουέστα, Μπράμπετς, Οντουμπάγιο, Φαμπιάνο, Μοντόγια, Νταρίντα, Τζούρασεκ (81’ Ντουκουρέ), Ζιλ, Σουλεϊμάνοφ, Σαβέριο (81’ Παναγίδης), Μορόν.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Βιεϊρίνια (67’ Σάστρε), Μπάμπα, Κεντζιόρα, Κουλιεράκης, Μεϊτέ (67’ Σβαμπ), Οζντόεφ, Μουργκ (55’ Κωνσταντέλιας), Τάισον, Ντεσπόντοφ (67’ Ζίβκοβιτς), Τόμας (81’ Τζίμας).