Η προσπάθεια συνεχίζεται στο Europa League: Η βαθμολογία της UEFA μετά την ήττα της ΑΕΚ
i

© Intime

Η προσπάθεια συνεχίζεται στο Europa League: Η βαθμολογία της UEFA μετά την ήττα της ΑΕΚ

Τζιοβάνι Ζάκαρη 23:58 - 30.08.2023 / Ανανεώθηκε: 00:24 - 31.08.2023

Η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να προκριθεί στους ομίλους του Champions League, η Ελλάδα έχασε πολύτιμους βαθμούς στο ranking της UEFA και πλέον η προσπάθεια για τη 15η θέση συνεχίζεται στο Europa League.

Μπροστά στην κατάμεστη «OPAP Arena», η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να πανηγυρίσει την πρόκριση στους ομίλους του UEFA Champions League. Η Ένωση έχασε με 2-1 στο γήπεδο της από την Αντβέρπ και πλέον το ευρωπαϊκό της ταξίδι συνεχίζεται στο Europa League.

Αυτή η ήττα είχε κόστος και στην Ελλάδα, η οποία, μετά τον Παναθηναϊκό, έμεινε για ένα ακόμα βράδυ με μηδέν πόντους. Κάπως έτσι, η χώρα μας παρέμεινε στη 19η θέση του ranking της UEFA, έχοντας συνολικά 22.725 βαθμούς. Την ίδια ώρα, η Ράκοφ έδωσε 150 βαθμούς στην Πολωνία, που μείωσε τη διαφορά από τη χώρα μας στους 475 βαθμούς. 

Ωστόσο τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη! ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ενδεχομένως ΠΑΟΚ συνεχίζουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, δίνοντας έτσι ελπίδα στην Ελλάδα για βαθμούς που θα την φέρουν στη 15η θέση. Άλλωστε, η χώρα μας έχει εξασφαλισμένους τρεις εκπροσώπους και το πιθανότερο είναι να έχει τέσσερις. Αυτό αυτομάτως σημαίνει πολύ ευνοϊκότερες συνθήκες. 

© UEFA Live Seeding

Εξηγούμαστε! Η 18η Τσεχία κατά πάσα πιθανότητα θα μείνει με δύο εκπροσώπους, η 17η Ουκρανία επίσης κινδυνεύει επίσης να μείνει με δύο εκπροσώπους, το 16ο Ισραήλ έχει επίσης δύο και για τη 15η Νορβηγία τα πάντα είναι ανοιχτά. Επομένως, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει από τις ομάδες της όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους, οι οποίοι κατά κύριο λόγο θα αγωνίζονται στο Europa League. Σημειωτέον, ο ευρωπαϊκός χάρτης και το πόσους εκπροσώπους θα έχουν οι αντίπαλοι της χώρας μας, θα ξεκαθαρίσει κατά πολύ το βράδυ της Πέμπτης (1/8)

Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως το σύστημα βαθμολόγησης αλλάζει στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Μέχρι πρότινος, κάθε νίκη ελληνικής ομάδας στους προκριματικούς γύρους έδινε 200 βαθμούς, ενώ η ισοπαλία 100. Αυτό που θα ισχύει από το Group Stage και έπειτα είναι 400 βαθμοί για κάθε νίκη και 200 για κάθε ισοπαλία. 

Αναλυτικά η βαθμολογία της UEFA:

© UEFA Live Seeding