Το «θαύμα» της ΑΕΚ έδωσε... ανάσα στην Ελλάδα: Η βαθμολογία της UEFA μετά την ισοπαλία της Ένωσης με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ

Το «θαύμα» της ΑΕΚ έδωσε... ανάσα στην Ελλάδα: Η βαθμολογία της UEFA μετά την ισοπαλία της Ένωσης με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ

Τζιοβάνι Ζάκαρη 23:51 - 19.08.2023 / Ανανεώθηκε: 01:04 - 20.08.2023

Η ΑΕΚ έκανε το «θαύμα» της κόντρα στην Ντινάμο Ζάγκρεμπ παίρνοντας την πρόκριση στο UEFA Champions League και χαρίζοντας παράλληλα πολύτιμους βαθμούς στην Ελλάδα.

Απαγορευμένο για... καρδιακούς ήταν το φινάλε στο ΑΕΚ - Ντινάμο Ζάγκρεμπ, αφού η Ένωση κατάφερε λίγα δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη να «κλέψει» την πρόκριση κόντρα στους Κροάτες και να περάσει στα playoffs του UEFA Champions League.

Μία πρόκριση που προσφέρει στην ομάδα του Αλμέιδα την παρουσία της ομάδας του τουλάχιστον στους ομίλους του UEFA Europa League. Αυτό φυσικά θα κριθεί στα επόμενα παιχνίδια του κλαμπ εναντίον της Αντβέρπ, στα οποία θα φανεί το αν η ΑΕΚ θα συνεχίσει στο Europa ή το Champions League. 

Όπως και να 'χει πάντως, το σημερινό αποτέλεσμα ήταν ότι πρέπει για την Ελλάδα, η οποία διατήρησε μία σημαντική διαφορά από την Κροατία. Ειδικότερα, η χώρα μας έχει πλέον 22,325 πόντους και βρίσκεται στην 19η θέση, έχοντας από κάτω της τους Κροάτες με 22.150. Όμως...

Η Ελλάδα συνεχίζει στην Ευρώπη, μέχρι στιγμής, με τέσσερις εκπροσώπους, την ώρα που η Κροατία έχει μόλις δύο. Μάλιστα, τόσο η Ριέκα όσο και η Ντινάμο Ζάγκρεμπ είχαν σχετικά δύσκολες κληρώσεις. Η μεν πρώτη αντιμετωπίζει στα playoffs του Conference League τη Λιλ και η δε δεύτερη στα playoffs του Europa League τη Σπάρτα Πράγας. Επομένως, η Κροατία κινδυνεύει να μείνει ακόμα και με έναν εκπρόσωπο στην Ευρώπη, την ώρα που η Ελλάδα θα έχει σίγουρα τρεις. 

Το ίδιο συμβαίνει και με την Πολωνία που κυνηγάει την χώρα μας, αφού και εκείνη έχει μόλις δύο ομάδες στην Ευρώπη. Η μεν Ράκοφ θα παραμείνει όπως και να έχει στις διασυλλογικές διοργανώσεις, αφού βρίσκεται στα playoffs του Champions League, εντούτοις το ίδιο δεν ισχύει για τη Λέγκια Βαρσοβίας που θα αντιμετωπίσει τη Μίντιλαντ στο Confence League και ενδέχεται να μείνει εκτός.

Η ευκαιρία της Ελλάδας στη βαθμολογία της UEFA

Παράλληλα, η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί και ακόμα δύο παράγοντες για να φτάσει την 15η θέση. Αφενός, οποιοσδήποτε αποκλεισμός από τους προπορευόμενους, Τσεχία, Δανία, Ισραήλ και Ουκρανία είναι ευπρόσδεκτος.

© Live Seeding UEFA

Αφετέρου θα πρέπει να κοιτάξει αυτές τις χώρες και να εκμεταλλευτεί το γεγονός πως έχουν χάσει εκπροσώπους. Η Τσεχία έμεινε με τρεις, η Δανία το ίδιο και το Ισραήλ με δύο. Η 15η Ουκρανία, δε, μένει μεν με τέσσερις ομάδες στην Ευρώπη, ωστόσο αυτές αγωνίζονται μακριά από τις έδρες τους λόγω του πολέμου.

Δυστυχώς η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει και τον Άρη στο κόλπο, όμως ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης «λύγισε» στη διαδικασία των πέναλτι, απέναντι στη Ντινάμο Κιέβου. Μοιραίος ο Οντουμπάτζο που έστειλε την μπάλα ψιλά στην τελευταία εκτέλεση.

Η κατάταξη στη UEFA:

© Live Seeding UEFA