Οι 16 ομάδες που συνεχίζουν στο Champions League και οι 8 που πηγαίνουν στο Europa League  – Η κλήρωση και οι ημερομηνίες των αγώνων

Οι 16 ομάδες που συνεχίζουν στο Champions League και οι 8 που πηγαίνουν στο Europa League – Η κλήρωση και οι ημερομηνίες των αγώνων

Γιώργος Σακελλαρίου 23:57 - 13.12.2023 / Ανανεώθηκε: 00:17 - 14.12.2023

Την ερχόμενη Δευτέρα θα προκύψουν τα οκτώ ζευγάρια για τη φάση των «16» στο Champions League. Ποιες συνεχίζουν στα playoffs του Europa League.

Η φάση των ομίλων στο Champions League ολοκληρώθηκε.

Τον Φεβρουάριο του 2024 θ’ αρχίσουν τα νοκ άουτ παιχνίδια και ουσιαστικά θα κορυφώνεται το ενδιαφέρον.

Οι 16 ομάδες που πήραν εισιτήριο στα χέρια τους για την επόμενη φάση, από τους οκτώ ομίλους είναι οι εξής. Οι οκτώ πρώτες είναι οι Μπάγερν, Άρσεναλ, Ρεάλ Μαδρίτης, Ρεάλ Σοσιεδάδ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Ντόρτμουντ, Μάντσεστερ Σίτι, Μπαρτσελόνα.

Οι οκτώ που τερμάτισαν στη δεύτερη θέση του ομίλου τους είναι οι Κοπεγχάγη, Αϊντχόφεν, Νάπολι, Ίντερ, Λάτσιο, Παρί Σεν Ζερμέν, Λειψία, Πόρτο.

Αυτές οι ομάδες, λοιπόν, θα μάθουν την ερχόμενη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου στη 1 μ.μ. τον αντίπαλό τους. Τα πρώτα παιχνίδια στη φάση των «16» θα γίνουν στις 13-14 και 20-21 Φεβρουαρίου. Οι ρεβάνς θα διεξαχθούν στις 5-6 και 12-13 Μαρτίου.

Στην κλήρωση για τη φάση των «16», οι οκτώ νικητές των ομίλων θα είναι γηπεδούχοι στη ρεβάνς. Να σημειωθεί ότι δεν μπορούν να κληρωθούν αντιμέτωποι σύλλογοι που ήταν μαζί στη φάση των ομίλων ή της ίδιας χώρας.

Στην κλήρωση των προημιτελικών και των ημιτελικών, όμως, δεν υπάρχουν διαχωρισμοί και ομάδες που ήταν στον ίδιο όμιλο ή προέρχονται από την ίδια ποδοσφαιρικοί ομοσπονδία μπορούν να παίξουν μεταξύ τους.

Οι κληρώσεις για τους προημιτελικούς και τους ημιτελικούς διεξάγονται μαζί. Συγκεκριμένα, θα γίνουν στις 15 Μαρτίου 2024. Τα πρώτα παιχνίδια των προημιτελικών θα πραγματοποιηθούν στις 9-10 Απριλίου και οι ρεβάνς στις 16-17 Απριλίου.

Οι ημιτελικοί (θα βγουν ουσιαστικά ζευγάρια, αφού η ταυτότητα των νικητών στα προημιτελικά δεν είναι γνωστή) θα γίνουν 30 Απριλίου και 1 Μαϊου και οι ρεβάνς στις 7-8 Μαϊου.

Στις 15 Μαρτίου θα οριστεί επίσης ποιος νικητής των ημιτελικών θα είναι τυπικά γηπεδούχος στον τελικό, ο οποίος θα γίνει την 1η Ιουνίου στο Γουέμπλεϊ.

Οι οκτώ που συνεχίζουν στα playoffs του Europa League

 Οι οκτώ ομάδες που τερμάτισαν τρίτες στους ομίλους του Champions League «υποβιβάζονται» στο Europa League και θα μπουν στην κλήρωση για τα playoffs, με τους οκτώ δεύτερους των ομίλων στη δεύτερη διοργάνωση της UEFA. Οι οκτώ που συνεχίζουν Europa League είναι οι Γαλατασαράι, Λανς, Μπράγκα, Μπενφίκα, Φέγενορντ, Μίλαν, Γιουνγκ Μπόις, Σαχτάρ Ντόνετσκ. 

Το βράδυ της Πέμπτης θα ξεκαθαρίσουν και οι οκτώ δεύτεροι του Europa League. Η μόνη σίγουρη δεύτερη αυτή τη στιγμή είναι η Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Η κλήρωση θα γίνει κι αυτή την ερχόμενη Δευτέρα 18 του μήνα, στις 14.00 και οι ομάδες του Champions League θα είναι γηπεδούχες στον πρώτο αγώνα και η ρεβάνς θα γίνει στην έδρα των συλλόγων που τερμάτισαν δεύτεροι στους ομίλους του Europa League. Τα παιχνίδια θα γίνουν στις 15 και 22 Φεβρουαρίου 2024.

 Στις 23 του μήνα θα γίνει η κλήρωση για τους «16» και τα προημιτελικά. Οι αγώνες για τη φάση των 16 θα γίνουν στις 7 και 14 Μαρτίου. Οι προημιτελικοί, όπου μπορούν πλέον να κληρωθούν αντιμέτωπες κι ομάδες από την ίδια χώρα, θα γίνουν στις 11 και 18 Απριλίου 2024. 

Για τους ημιτελικούς η κλήρωση θα γίνει στις 15 Μαρτίου του νέου έτους και τα παιχνίδια 2 και 9 Μαϊου, ενώ ο τελικός έχει προγραμματιστεί για τις 22 Μαϊου στο «Aviva Stadium» του Δουβλίνου.