Η Κοπεγχάγη απέδειξε ότι τα χρήματα δεν είναι το παν στο Champions League (vids)

Κοπεγχάγη

i

©Photo by Sebastian Widmann - UEFA/UEFA via Getty Images/Ideal Images

Η Κοπεγχάγη απέδειξε ότι τα χρήματα δεν είναι το παν στο Champions League (vids)

Κώστας Τόπας 15:25 - 13.12.2023

Η Κοπεγχάγη, έχοντας τη μικρότερη χρηματιστηριακή αξία στον όμιλο της και παίζοντας με μεγαθήρια της Ευρώπης, κατάφερε να γράψει ιστορία και να πάρει μια ιστορική πρόκριση στους «16» του Champions League, για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια.

Η Κοπεγχάγη προκρίθηκε στους «16» του Champions League για δεύτερη φορά στην ιστορία της την χάρη στο νικητήριο γκολ του Λούκας Λεράγκερ εναντίον της Γαλατασαράι στην Κοπεγχάγη. Οι πρωταθλητές Δανίας ξεπέρασαν τις πιθανότητες σε έναν όμιλο με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Γαλατασαράι για να κλείσουν τη θέση τους στα νοκ άουτ για πρώτη φορά από το 2010-11.

«Σχεδόν δεν έχω λόγια για το πόσο μεγάλο είναι για εμάς να πάρουμε οκτώ βαθμούς απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Γαλατασαράι», είπε ο προπονητής Τζέικομπ Νέιστρουπ. 

Τα ιστορικά επιτεύγματα μετά την πρόκριση

Το εντυπωσιακότερο όμως όλων είναι ότι η Κοπεγχάγη, που έχει τη δεύτερη μικρότερη χρηματιστηριακή αξία στον όμιλό της στο Champions League με 66,35 εκατομμύρια ευρώ, κέρδισε τη Γαλατασαράι και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κι έκλεισε μια θέση στα νοκ-άουτ.

Επιπλέον, είναι η πέμπτη φορά που ένας σκανδιναβικός σύλλογος προκρίθηκε έπειτα από μια φάση ομίλων Champions League. Στο παρελθόν το είχαν καταφέρει μόνο οι Γκέτεμποργκ και η Ρόσενμποργκ.

Η Κοπεγχάγη είναι το σημείο αναφοράς όσον αφορά το ποδόσφαιρο στη Δανία, κυριαρχώντας στην εγχώρια Superliga τα τελευταία χρόνια και κατακτώντας τον τίτλο 15 φορές από την ίδρυση του συλλόγου το 1992. Εννέα Κύπελλα Δανίας και δύο στην πρώην Royal League (ετήσια διοργάνωση μεταξύ ομάδων από τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία) ολοκληρώνουν τη συλλογή των μεγάλων ασημικών των «λιονταριών».

Πέρασε από χίλια κύματα

Ως πρωταθλήτρια Δανίας, η Κοπεγχάγη έπρεπε να περάσει από τα προκριματικά για να περάσει στους ομίλους του Champions League. Η ομάδα του Γιάκομπ Νίστρουπ ξεκίνησε στον δεύτερο γύρο τον Ιούλιο, σαρώνοντας την Ισλανδή Μπρέιδαμπλικ με μια εκτός έδρας νίκη με 2-0 και στη συνέχεια με 6-3 πίσω στη Δανία. Πολύ πιο σφιχτά ήταν τα πράγματα στον τρίτο γύρο κόντρα στη Σπάρτα Πράγας. Μετά από μια ισοπαλία χωρίς τέρματα στο «Πάρκεν Στάντιουμ», οι Δανοί έπρεπε να παλέψουν σκληρά στην Τσεχία. Με το παιχνίδι ισόπαλο 1-1 μετά από 90 λεπτά, η Κοπεγχάγη βρέθηκε πίσω στο σκορ δύο φορές στην παράταση, αλλά ισοφάρισε για να πάει στα πέναλτι κι εκεί να επικρατήσει με 4-2.

Οταν είχε αφήσει πίσω της τον Παναθηναϊκό

Η καλύτερη ευρωπαϊκή εκστρατεία της Κοπεγχάγης μέχρι σήμερα εμφανίστηκε το 2010/11 όταν ο Στάλε Σόλμπακεν την οδήγησε στη φάση των «16» του Champions League τερματίζοντας δεύτερη μετά την Μπαρτσελόνα και μπροστά από τη Ρούμπιν Καζάν και τον Παναθηναϊκό στη φάση των ομίλων. Στη συνέχεια, τα «Λιοντάρια» ηττήθηκαν οριακά από την Τσέλσι, χάνοντας 2-0 εντός έδρας πριν από την ισοπαλία χωρίς τέρματα στο Στάμφορντ Μπριτζ.