Τα λεφτά που καρπώθηκε η Σίτι για την κατάκτηση του Champions League - Πόσα πήρε η Ίντερ ως φιναλίστ
i

© Photo by Shaun Botterill/Getty Images

Τα λεφτά που καρπώθηκε η Σίτι για την κατάκτηση του Champions League - Πόσα πήρε η Ίντερ ως φιναλίστ

Κώστας Τόπας 00:25 - 10.06.2023 / Ανανεώθηκε: 00:27 - 11.06.2023

Η Μάντσεστερ Σίτι στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, πέτυχε ιστορικό τρεμπλ και παράλληλα γέμισε τα ταμεία της εκατομμύρια!

Η συμμετοχή στο Champions League μπορεί να αποφέρει στους συλλόγους ένα σημαντικό οικονομικό κέρδος, καθιστώντας την κορυφαία διοργάνωση της UEFA πρωταρχικό στόχο για πολλές ευρωπαϊκές ομάδες. Επιπλέον, τα αποτελέσματα μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τις αποδόσεις ενός συλλόγου, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιδόσεις στην ευρωπαϊκή διοργάνωση είναι υψίστης σημασίας, όπως και η πρόοδος από γύρο σε γύρο.

Την περασμένη σεζόν, η πρωταθλήτρια Ρεάλ Μαδρίτης συγκέντρωσε 83,2 εκατομμύρια ευρώ από το χρηματικό έπαθλο βάσει απόδοσης του Champions League, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον 4,5 εκατομμυρίων ευρώ για την κατάκτηση του UEFA Super Cup τον Αύγουστο του 2022.

Στο φετινό Champions League, η κατάκτηση ολόκληρης της διοργάνωσης με μια τέλεια απόδοση στη φάση των ομίλων θα έδινε σε μια ομάδα μέγιστο χρηματικό έπαθλο 85,14 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, ούτε η Μάντσεστερ Σίτι ούτε η Ίντερ, οι φετινοί φιναλίστ, κατάφεραν να κερδίσουν όλα τα παιχνίδια των ομίλων τους.

Χρηματικό έπαθλο βάσει απόδοσης (55% του συνόλου)

ΣτάδιοΧρηματικό έπαθλο
Νικητής20 εκατ. ευρώ
Φιναλίστ 15,5 εκατ. ευρώ
Ημιτελικοί12,5 εκατ. ευρώ
Προημιτελικοί10,6 εκατ. ευρώ
Γύρος 169,6 εκατ. ευρώ
Νίκες στη φάση των ομίλων2,8 εκατ. ευρώ
Κλήρωση ομίλων930 χιλ. ευρώ
Φτάνοντας στη φάση των ομίλων15,64 εκατ. ευρώ

Άλλα χρηματικά έπαθλα UEFA Champions League

Ενώ το 55% του συνολικού ποσού διανέμεται μεταξύ των συλλόγων ως ανταμοιβή για τα αποτελέσματά τους στη διοργάνωση, όπως περιγράφεται παραπάνω, το υπόλοιπο 45% της ομάδας μοιράζεται στους 32 συμμετέχοντες στη φάση των ομίλων με δύο τρόπους.

Συντελεστής πληρωμής (30% του συνόλου)

Συνολικά το 30% του χρηματικού επάθλου (600,6 εκατ. ευρώ) καταβάλλεται και στους 32 συλλόγους στη φάση των ομίλων του Champions League  με βάση έναν αλγόριθμο συντελεστών που κατατάσσει την ευρωπαϊκή τους απόδοση σε μια περίοδο 10 ετών. 

Οι ομάδες κατατάσσονται σύμφωνα με αυτόν τον αλγόριθμο από το Νο. 1 έως το Νο. 32, με πόντους μπόνους που δίνονται για την κατάκτηση ευρωπαϊκών τροπαίων. Στη συνέχεια, τα χρήματα καταβάλλονται σε μετοχές, σύμφωνα με την κατάταξη μιας ομάδας. Η ομάδα με τη χαμηλότερη κατάταξη κερδίζει μία μετοχή (1,137 εκατ. ευρώ), ενώ η ομάδα που βρίσκεται στην κορυφή κερδίζει 32 μετοχές, ή 36,38 εκατομμύρια ευρώ.

Τηλεοπτικά (15% του συνόλου)

Ένα επιπλέον ποσό 300,3 εκατομμυρίων ευρώ (15% του συνολικού ποσού) διατίθεται ως μέρος των εσόδων μεταδόσεων μόλις οριστικοποιηθούν όλες οι συμφωνίες μετάδοσης σε όλη την ήπειρο. Στην εθνική ομοσπονδία για κάθε χώρα που εκπροσωπείται στο Champions League παρέχεται ένα μερίδιο από αυτά τα χρήματα με βάση την αναλογική αξία κάθε τηλεοπτικής αγοράς. Στη συνέχεια, κάθε εθνική ομοσπονδία διανέμει αυτά τα χρήματα στους συλλόγους του Champions League που συμμετέχουν με βάση:

© Photo by Robert Michael/picture alliance via Getty Images
  • Το 50% σε μια εθνική ομοσπονδία θα κατανεμηθεί μεταξύ των συμμετεχόντων των συλλόγων στο Champions League από αυτό το έθνος με βάση σταθερά ποσοστά που καθορίζονται από την UEFA
  • Το υπόλοιπο 50% καταβάλλεται ανάλογα με τον αριθμό των αγώνων που έπαιξε κάθε σύλλογος στη διοργάνωση 2022/23

Πώς επηρέασε ο COVID-19 τα χρηματικά έπαθλα της UEFA

Δεδομένου του αντίκτυπου που είχε ο COVID-19 στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, η UEFA ανακοίνωσε πριν από τη σεζόν 2021/22 ότι κάποια χρήματα θα «κρατηθούν» από τις διανομές επάθλων για να βοηθήσουν στην... ανακούφιση από τον COVID-19 σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Η UEFA δήλωσε ότι οι απώλειες λόγω COVID-19 μεταξύ των ευρωπαϊκών συλλόγων τη σεζόν 2019/20 ανήλθαν σε 416,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι σύλλογοι έχασαν επιπλέον 57,3 εκατομμύρια ευρώ τη σεζόν 2020/21. Ως εκ τούτου, η UEFA αποφάσισε να «παρακρατήσει» αυτό το συγκεκριμένο ποσό χρημάτων από το έπαθλο του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου τις επόμενες τέσσερις έως πέντε σεζόν και να το διαθέσει σε προγράμματα ανακούφισης από τον COVID-19 εντός του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Τα συνολικά κέρδη για Σίτι και Ίντερ από το φετινό Champions League

Μετά την κατάκτηση του φετινού Champions League, η Μάντσεστερ Σίτι γέμισε τα ταμεία της με 81,4 εκατομμύρια ευρώ από όλα τα έπαθλα ανά φάση. Νωρίτερα είχε καταφέρει να εξασφαλίσει ακόμα 28,4 εκατ. ευρώ από τα χρήματα που μοιράζονται αναλογικά στις 32 ομάδες των ομίλων, συνεπώς τα έσοδά της κυμαίνονται από 105 ως 110 εκατομμύρια. Κι αυτό αφορά μόνο το 85% των απολαβών της, αφού θα προστεθούν αρκετά ακόμα εκατομμύρια από την «πίτα» των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

H «Χρυσή Βίβλος» του Champions League
CHAMPIONS LEAGUE

23:59 - 10.06.2023

H «Χρυσή Βίβλος» του Champions League

Η Μάντσεστερ Σίτι πανηγύρισε την κατάκτηση του Champions League, νικώντας την Ίντερ με 1-0. Κάπως έτσι, οι «πολίτες» κατέκτησαν το πρώτο τρόπαιο της ιστορίας της.

Από την άλλη, η Ίντερ η οποία δεν τα κατάφερε στον τελικό της Κωνσταντινούπολη κέρδισε 73,1 εκατομμύρια ευρώ από όλα τα έπαθλα ανά φάση. Αν κατάφερνε να πατήσει στην κορυφή της Ευρώπης, τότε το ποσό που θα έβαζε στα ταμεία της θα ήταν 77,6 εκατ. ευρώ, καθώς σημείωσε μία νίκη λιγότερη στον όμιλο (κάθε νίκη χαρίζει 2,8 εκατ. ευρώ).