Από την κάτοχο Γουέστ Χαμ και τον «αυτόχειρα» Άρη μέχρι τον αήττητο ΠΑΟΚ: Η ανασκόπηση του Conference League για το 2023
i

© Intime

Από την κάτοχο Γουέστ Χαμ και τον «αυτόχειρα» Άρη μέχρι τον αήττητο ΠΑΟΚ: Η ανασκόπηση του Conference League για το 2023

Το 2023 φτάνει στο τέλος του και το Sportal σας θυμίζει τα όσα συνέβησαν αυτήν τη χρονιά στο Conference League. Η πορεία της Γουέστ Χαμ μέχρι τον τελικό, ο «πικρός» αποκλεισμός του Άρη για ακόμη ένα καλοκαίρι, το εντυπωσιακό αήττητο σερί του ΠΑΟΚ και το μοναδικό επίτευγμα του Βαγγέλη Παυλίδη.

Πάει κι αυτό! Το 2023 είναι έτοιμο να μας αποχαιρετήσει και να μπει στη ζωή μας το 2024. Μία χρονιά με έντονες αθλητικές συγκινήσεις και γεμάτο… ευτράπελα, ετοιμάζεται να πει το δικό της «αντίο».

Το Sportal αρχικά θέλει να ευχηθεί σε όλους τους αναγνώστες του να έχουν ένα ευτυχισμένο έτος και σε δεύτερο χρόνο θα ήθελε να τους θυμίσει τι συνέβη στο Conference League μέσα στο 2023. Σε αυτήν την ευρωπαϊκή διοργάνωση που μπήκε στις ζωές μας για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2021 και μας έχει χαρίσει σπουδαίες στιγμές με έντονο ελληνικό «άρωμα».

Η κάτοχος Γουέστ Χαμ και η πορεία της μέχρι τον τελικό, ο αποκλεισμός του Άρη και το «αχ» που μένει για ακόμη ένα καλοκαίρι, ο τρομερός ΠΑΟΚ και η αήττητη πορεία σε προκριματικά και ομίλους, ενώ τέλος δεν θα μπορούσε να μη γίνει αναφορά στον... killer Βαγγέλη Παυλίδη.

Γουέστ Χαμ: Ο δρόμος προς την κούπα

Το 2023 αποτέλεσε μία από τις πιο ονειρικές σεζόν για τη Γουέστ Χαμ. Η ομάδα του Λονδίνου κατέκτησε το Conference League, κι έτσι πανηγύρισε τον πρώτο της τίτλο μετά το 1980!

Την προηγούμενη χρονιά, τα «σφυριά» στάθηκαν τυχερά στην ατυχία τους, καθώς έχασαν μέσα από τα χέρια τους το εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League, κάνοντας μόλις μία νίκη στις τέσσερις τελευταίες αγωνιστικές της Premier League

Έτσι, το καλοκαίρι του 2022 οι Άγγλοι ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την τρίτη ευρωπαϊκή διοργάνωση. Στα play offs, η Γουέστ Χαμ ξεπέρασε εύκολα το εμπόδιο της Βίμποργκ με δύο νίκες (3-1, 0-3), ενώ έπειτα στον όμιλό της έκανε το απόλυτο 6/6, κατακτώντας έτσι άνετα την κορυφή με 18 πόντους κι αφήνοντας από κάτω τις Άντερλεχτ, Σίλκεμποργκ και Στεάουα Βουκουρεστίου.

Όσο η χρονιά προχωρούσε, οι φίλοι της ομάδας βλέπανε την κακή πορεία στο πρωτάθλημα και το γεγονός πως η διάκριση στο Conference League αποτελεί τη μοναδική… λύση για να σωθεί ότι σώζεται.

Με την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον όμιλο, η Γουέστ Χαμ πήρε την απευθείας πρόκριση για τους «16» της διοργάνωσης, όπως καλή ώρα ο ΠΑΟΚ τη φετινή σεζόν. Εκεί, τα «σφυριά» κοντραρίστηκαν με την ΑΕΚ Λάρνακας. Οι Κύπριοι αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων σε αυτό το ζευγάρι και γνώρισαν δύο ήττες (0-2, 4-0), με αποτέλεσμα να γνωρίσουν τον αποκλεισμό. 

Η ακάθεκτη Γουέστ Χαμ συνέχισε την πορεία της με… σπασμένα τα φρένα και στα προημιτελικά κλήθηκε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Γάνδης. Μπορεί οι Βέλγοι να πήραν την ισοπαλία στο πρώτο ματς (1-1), ωστόσο το «πάρτι» που έστησε η Γουέστ Χαμ στη ρεβάνς του Λονδίνου (4-1), της χάρισε το εισιτήριο για τους «4».

Στην ημιτελική φάση του Conference League, σειρά είχε η Αλκμάαρ του Βαγγέλη Παυλίδη. Με δύο νίκες σε Αγγλία και Ολλανδία (2-1, 0-1), τα «σφυριά» έδειξαν ασταμάτητα κι έτοιμα για κούπα.

Στον τελικό, η Φιορεντίνα αποδείχτηκε σκληρή αντίπαλος, όμως και πάλι οι Λονδρέζοι βρήκαν τη λύση. Σε ένα συγκλονιστικό και ακατάλληλο για… καρδιακούς ματς, ο Μπενραχμά άνοιξε το σκορ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι για τη Γουέστ Χαμ, ο Μποναβεντούρα «απάντησε» άμεσα και ο Μπόουεν έριξε τους Ιταλούς στο καναβάτσο στο 90ο λεπτό με ένα υπέροχο πλασέ (2-1). Με αυτόν τον τρόπο τα «σφυριά» κατέκτησαν το τρόπαιο της διοργάνωσης στον δεύτερο χρόνο ιστορίας της και πανηγύρισαν ευρωπαϊκό τίτλο έπειτα από 41 χρόνια!

© Intime

Ο «αυτόχειρας» Άρης

Το καλοκαίρι του 2023, ο Άρης ρίχτηκε για ακόμη μία σεζόν στη «μάχη» των προκριματικών, με μοναδικό στόχο την είσοδο σε ευρωπαϊκό όμιλο. Μπορεί η πορεία των κιτρινόμαυρων να ήταν σύντομη, ωστόσο η ομάδα του Τόλη Τερζή είπε «αντίο» στο Conference League με το κεφάλι ψηλά και με ένα «αχ».

Στον 2ο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης, η ομάδα της Θεσσαλονίκης τα βρήκε σκούρα κόντρα στην Αραράτ της Αρμενίας, ωστόσο στο τέλος πανηγύρισε την πρόκριση. Στο πρώτο ματς, οι δύο ομάδες έμειναν ισόπαλες (1-1) κι άφησαν ανοιχτούς λογαριασμούς για τη ρεβάνς του «Κλεάνθης Βικελίδης». Εκεί ο Φαμπιάνο έδωσε τη λύση με μία κεφαλιά λίγο πριν τη λήξη (80΄) κι έστειλε τον Άρη στην επόμενη φάση.

Στον 3ο προκριματικό, σειρά είχε το εμπόδιο της Ντιναμό Κιέβου. Για σχεδόν 2,5 ημίχρονα, ο Άρης ήταν το απόλυτο αφεντικό του ζευγαριού κι έδειχνε να «αγκαλιάζει» μία πολύ σημαντική πρόκριση, ωστόσο στο τέλος ήρθαν τα πάνω-κάτω. 

Συγκεκριμένα, στο πρώτο ματς της Θεσσαλονίκης, ο Πάλμα πέτυχε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης κι έκρινε το αποτέλεσμα (1-0). Στη ρεβάνς, ο Άρης άνοιξε και πάλι το σκορ με τον Τζούρασεκ, ωστόσο δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του πρώτου μέρους ο Βολόσιν βρήκε το γκολ της ισοφάρισης.

Οι Ουκρανοί του Μιρτσέα Λουτσέσκου μπόρεσαν να φτάσουν στην ανατροπή στο 85' και με το 2-1 υπέρ τους να οδηγήσουν τον αγώνα στην παράταση, εκεί όπου ο Άρης ήταν και πάλι καλύτερος χάνοντας 2-3 μεγάλες ευκαιρίες.

Ως αποτέλεσμα, η πρόκριση στα play offs του Conference League έφτασε να κριθεί στα πέναλτι. Εκεί ο Χουτεσιώτης είχε μία απόκρουση όμως στον αντίποδα οι Μενέντες και Οντουμπάτζο δεν βρήκαν δίχτυα, για να πανηγυρίσει στο φινάλε η Ντιναμό την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Το ονειρικό καλοκαίρι του ΠΑΟΚ και οι μηδέν ήττες στον όμιλο

Η φετινή πορεία του ΠΑΟΚ στο Conference League μέχρι στιγμής, μπορεί να χαρακτηριστεί κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. Ο Δικέφαλος πανηγύρισε τρεις σερί προκρίσεις στα προκριματικά του καλοκαιριού, παρέμεινε αήττητος στους ομίλους, έβαλε «χρυσάφι» στα ταμεία του και πλέον στρέφει την προσοχή του στον ερχόμενο Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, το πρώτο εμπόδιο που κλήθηκε να ξεπεράσει η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου ήταν η Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ. Με μία «λευκή» ισοπαλία στην πρεμιέρα της Τούμπας κι ένα σπουδαίο και εμφατικό διπλό στο Ισραήλ (1-4), οι Θεσσαλονικείς έκαναν το πρώτο σημαντικό βήμα.

Στη συνέχεια ακολούθησε η μαχητική Χάιντουκ, η οποία ζόρισε αρκετά τους ασπρόμαυρους στο πρώτο ματς της Κροατίας, ωστόσο «λύγισε» στη ρεβάνς (3-0). Τέλος, στα play offs της διοργάνωσης ήταν η σειρά της Χαρτς να κόψει τη… φόρα του ΠΑΟΚ, ωστόσο ο Δικέφαλος με το 2/2 σε Σκωτία και Θεσσαλονίκη συνέχισε ακάθεκτος το σερί του.

Στους ομίλους, η ομάδα της Θεσσαλονίκης κατέλαβε την πρώτη θέση με 5/6 νίκες, αφήνοντας δεύτερη την Άιντραχτ. Το σύνολο του Ρουμάνου τεχνικού κατέγραψε ιστορική επίδοση με τα τρία διπλά σε Ελσίνκι, Αμπερντίν και Φρανκφούρτη, ενώ η εντός έδρας ισοπαλία με τους Σκωτσέζους αποτέλεσε τη μοναδική απώλεια, η οποία δεν… στοίχισε.

Ο Δικέφαλος πλέον βρίσκεται στους «16» του Conference League και μαζί με τον Ολυμπιακό είναι οι μοναδικές ελληνικές ομάδες που συνεχίζουν την πορεία τους.

Να θυμίσουμε πως οι Πειραιώτες θα κοντραριστούν τον Φεβρουάριο με τη Φερεντσβάρος στα play offs, με έπαθλο την πρόκριση στους «16».

Το μοναδικό επίτευγμα του Βαγγέλη Παυλίδη

Το 2023 αποτέλεσε ξεχωριστό για τον Βαγγέλη Παυλίδη, όσον αφορά στα ευρωπαϊκά του πεπραγμένα. Στις 30 Νοεμβρίου και στη νίκη της Αλκμάαρ κόντρα στη Ζρίνσκι (1-0), ο Έλληνας φορ πέτυχε το μοναδικό γκολ του ματς κι έγραψε ιστορία.

Πιο αναλυτικά, ο διεθνής ποδοσφαιριστής έγινε ο κορυφαίος σκόρερ του Europa Conference League από το 2021/22 που ιδρύθηκε η νεοσύστατη διοργάνωση της UEFA, με απολογισμό 12 γκολ σε 20 ματς.