Διαφθορά στο ποδόσφαιρο: Ομάδα και παίκτες τιμωρήθηκαν με δέκα χρόνια για στημένους αγώνες

Τζιάνι Ινφαντίνο

i

PrtScr

Διαφθορά στο ποδόσφαιρο: Ομάδα και παίκτες τιμωρήθηκαν με δέκα χρόνια για στημένους αγώνες

Κώστας Τόπας 09:52 - 20.03.2024

Μια ομάδα από την Κόστα Ρίκα τιμωρήθηκε επειδή οι αρχηγοί της και μέλη της διοίκησης συμμετείχαν σε στήσιμο αγώνων.

Η Πειθαρχική Επιτροπή της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Κόστα Ρίκα επέβαλε κυρώσεις στην ομάδα Πουέρτο Γκολφίτο, της δεύτερης κατηγορίας, με 10 χρόνια εκτός όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων για στημένους αγώνες.

«Η Πειθαρχική Επιτροπή αποφάσισε με ομόφωνη ψηφοφορία των μελών της ότι οι αρχηγοί της Πουέρτο Γκολφίτο συμμετείχαν ουσιαστικά σε στημένους αγώνες, για τους οποίους επέβαλε κυρώσεις στον σύλλογο και τους κύριους εκπροσώπους του με δέκα χρόνια αποκλεισμό από κάθε είδους ομοσπονδιακές ποδοσφαιρικές δραστηριότητες. καθώς θεωρείται πολύ σοβαρή συμπεριφορά κατά της ακεραιότητας του ποδοσφαίρου», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Οι αρχηγοί της ομάδας που έχουν λάβει κυρώσεις είναι ο μέτοχος και πρόεδρος της ομάδας, Ρόι Τέγιες Κάμπος, ο πλειοψηφικός μέτοχος, Ντέιβις Αντόνιο Μπαρκέρο και ο αθλητικός διευθυντής Αρτούρο Αλμπερόνι Πάλμα Φάλα.

Η Πουέρτο Γκολφίτο είναι ένας σύλλογος στη νότια Κόστα Ρίκα που ανήκει στο Promotion League, δηλαδή στη δεύτερη κατηγορία της χώρας. Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Κόστα Ρίκα (FCRF) διευκρίνισε ότι τον Νοέμβριο του 2023 ο Αξιωματικός Ακεραιότητας της FIFA στην Κόστα Ρίκα παρουσίασε μια αναφορά στην Πειθαρχική Επιτροπή της FCRF μετά τη διενέργεια έρευνας βάσει προειδοποίησης από το σύστημα ανίχνευσης δραστηριότητας ύποπτη.

«Η έρευνα περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, εκθέσεις που ετοίμασε η εταιρεία Sportradar (ειδικός στην ανίχνευση παράτυπης δραστηριότητας στα αθλητικά στοιχήματα), καθώς και μαρτυρίες από πολλά άτομα που ήρθαν να δώσουν τις καταθέσεις τους», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στη συνέχεια, η Πειθαρχική Επιτροπή ανέπτυξε την επίσημη διαδικασία, ειδοποίησε όσους ερευνήθηκαν, εξέτασε τα αποδεικτικά στοιχεία, κάλεσε μάρτυρες για απευθείας συνέντευξη και αυτή την Τρίτη (19/03) δημοσίευσε την κύρωση που επιβλήθηκε σε βάρος του συλλόγου και των τριών ηγετών του.

«Η FCRF δηλώνει για άλλη μια φορά ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι πάνω από κάθε ατομικό ή συλλογικό συμφέρον και ότι το "fair play" σε όλους τους τομείς του ποδοσφαίρου θα είναι πάντα ο δρόμος προς τα εμπρός», κατέληξε η Ομοσπονδία .