«Σεισμός» με το οφσάιντ: Η IFAB ενέκρινε την ιδέα του Βενγκέρ και τα αλλάζει όλα

«Σεισμός» με το οφσάιντ: Η IFAB ενέκρινε την ιδέα του Βενγκέρ και τα αλλάζει όλα

Κώστας Τόπας 15:02 - 19.03.2024 / Ανανεώθηκε: 09:26 - 20.03.2024

Η IFAB ενέκρινε την πρωτόγνωρη ιδέα του Αρσέν Βενγκέρ με τον κανονισμό του οφσάιντ που αναμένεται άμεσα να δοκιμαστεί σε διάφορα πρωταθλήματα χαμηλότερου επιπέδου.

Στο τραπέζι του οργάνου που ρυθμίζει τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου έπεσε σήμερα (19/03) το θέμα του οφσάιντ, του λεγόμενου «Wenger Law». Δηλαδή, ο κανονισμός του Αρσέν Βενγκέρ. Αυτός αφορά το οφσάιντ, ώστε να καταλογίζεται αν ολόκληρο το σώμα του επιτιθέμενου βρίσκεται μπροστά από τον τελευταίο αμυντικό. Αν συμβαίνει το ανάποδο, το γκολ θα μετρά κανονικά. Απλά πράγματα. Και όλα αυτά, προκειμένου να τελειώσει η αμφισβήτηση, η αμφιβολία, το «παρά λίγο» και όλες αυτές οι φράσεις.

Ετσι, στην τελευταία συνάντηση που έγινε στο το Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαίρου, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η έρευνα που αφορά την ιδέα του Αρσέν Βενγκέρ με τον κανονισμό του οφσάιντ, με δοκιμές σε πρωταθλήματα χαμηλότερου επιπέδου.

Ένας κανονισμός που ήδη δοκιμάζεται σε τουρνουά νέων στη Σουηδία και την Ιταλία και το οποίο εξήγησε ο ίδιος ο Αρσέν Βενγκέρ σε παλαιότερη συνέντευξή του. Ηδη πάντως οι διαιτητές υποστηρίζουν πως αυτή η αλλαγή είναι πιο κοντά στο πνεύμα της αρχικής ιδέας του οφσάιντ όταν συνελήφθη πίσω στο 1925.

«Με το VAR να ανιχνεύει ελάχιστες παραβιάσεις, το όφελος του επιθετικού σε περίπτωση αμφιβολίας έχει εξαφανιστεί – και αυτό έχει θέλουμε έναν κανόνα που να είναι δίκαιος. Εάν ένας παίκτης είναι τρία εκατοστά οφσάιντ στην προετοιμασία ενός παιχνιδιού και πολλά πράγματα συμβαίνουν μέχρι να σημειωθεί ένα γκολ, είναι δίκαιο να ακυρωθεί αυτό το γκολ; Εάν ένας δείκτης είναι δύο εκατοστά μακριά από το οφσάιντ επειδή έχετε πιο φαρδύ ώμους από τον αντίπαλό σας, είχατε πραγματικά το πλεονέκτημα οφσάιντ να σκοράρετε; 

Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι δεν ισχύει αυτό. οφσάιντ, που σημαίνει ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένας συγκεκριμένος χώρος μεταξύ των παικτών για να θεωρηθεί οφσάιντ μια θέση. Αυτό θα ήταν επίσης μια εξέλιξη. Πριν, ένας επιθετικός έπρεπε να είναι πίσω από τους αντιπάλους, μετά περνούσε για να είναι στη γραμμή και τώρα εξετάζουμε το ενδεχόμενο να το αλλάξουμε, ώστε να υπάρχει μόνο οφσάιντ, αν κάποιο μέρος του σώματος με το οποίο μπορείτε να πετύχετε ένα γκολ βρίσκεται μπροστά από τον δεύτερο προς τελευταίο αμυντικό», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βενγκέρ.