Η Γερμανία μπορεί να περιμένει την Ελλάδα τον Μάρτιο – Η ανώτερη Ολλανδία λύγισε τον ήρωα Βλαχοδήμο
i

©intime

Η Γερμανία μπορεί να περιμένει την Ελλάδα τον Μάρτιο – Η ανώτερη Ολλανδία λύγισε τον ήρωα Βλαχοδήμο

Γιώργος Σακελλαρίου 23:46 - 16.10.2023 / Ανανεώθηκε: 00:02 - 17.10.2023

Η Εθνική Ελλάδας το πάλεψε όσο μπορούσε, αλλά οι ποιοτικοί Ολλανδοί αξιοποίησαν το δεύτερο πέναλτι που πήραν και νίκησαν 1-0 με τον Φαν Ντάικ.

Όνειρο ήταν και προσωρινά μετατίθεται για τον Μάρτιο.

Η Εθνική Ελλάδας γνώριζε ότι με τα μεγαθήρια Γαλλία και Ολλανδία θα είναι δύσκολο να πάρει το ένα από τα δύο εισιτήρια. Έφτασε να παίζει την πρόκριση με τους οράνιε στην OPAP Arena, όμως, οι φιλοξενούμενοι παρά τις απουσίες τους είναι ανώτεροι και το απέδειξαν.

Έπαιξαν το γνωστό ποδόσφαιρό τους με ταχύτητα στις κινήσεις και τη σκέψη, για 93’ λεπτά είχαν απέναντί τους τον ηρωικό Βλαχοδήμο, ο οποίος απέκρουσε ένα πέναλτι, αλλά ήταν αδύνατο να αποκρούσει και δεύτερο. Ο Φαν Ντάικ στο 93’ έγραψε το 1-0, το τελευταίο ματς με τη Γαλλία είναι αδιάφορο και πλέον η Ελλάδα περιμένει τον Μάρτιο.

Εκεί στα playoffs θ’ αντιμετωπίσει αρχικά στον ημιτελικό το Καζακστάν στις 21 Μαρτίου 2024 και στις 26 του ίδιου μήνα θα παίξει με τον νικητή του άλλου ημιτελικού Γεωργία – Λουξεμβούργο. Μία τεράστια ευκαιρία για να βρεθεί η γαλανόλευκη στη Γερμανία το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ο Γκουστάβο Πογέτ έχοντας την εικόνα της ήττας με 3-0 στο Αϊντχόφεν, επιχείρησε να καλύψει τα μετόπισθεν και να δώσει ύψος στην Εθνική, κόντρα στην αεροπορία της Ολλανδίας.

Έτσι, με τον Κουλιεράκη αριστερό στόπερ, τον Μαυροπάνο δεξί, τον Ρέτσο σ’ ελεύθερο ρόλο και τους Ρότα, Τσιμίκα φουλ μπακ χαφ, η Ελλάδα έπαιζε σε φάση άμυνας 5-4-1 και στην επίθεση 3-4-3.

Το πρώτο τέταρτο ήταν ισορροπημένο και η Εθνική είχε την πρώτη φάση στο 14’, αλλά η αδύναμη κεφαλιά του Μαυροπάνου κατέληξε στα χέρια του Φερμπρούγκεν.

Σ’ εκείνο το σημείο η Ολλανδία πήρε τον έλεγχο και άρχισε ν’ απειλεί. Στο 19’ σουτ του Ράιντερς εκτός περιοχής πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι και στο 21’νέο μακρινό σουτ ξανά από τον Ράιντερς, απέκρουσε δύσκολα ο Βλαχοδήμος.

Τρομερός Βλαχοδήμος

Στο 25’ η Ολλανδία κέρδισε πέναλτι. Ο Ερνάντεθ έδειξε την άσπρη βούλα, έπειτα από τράβηγμα του Κουλιεράκη στον Φαν Ντάικ, ο οποίος επίσης τράβηξε τον Έλληνα αμυντικό. Στο 28’ο Βέγκχορστ εκτέλεσε, αλλά ο Βλαχοδήμος απέκρουσε εκπληκτικά στην αριστερή γωνία.

Οι φιλοξενούμενοι, όμως, συνέχισαν να παίζουν γρήγορα και με ποιότητα και να είναι πιο απειλητικοί. Στο 34' σουτ του Σίμονς έφυγε άουτ και στο 44’από μπαλιά του Φαν Ντάικ, ο Ρότα έσκυψε, ο Μπεργκβάιν εκτέλεσε με το δεξί κι απέκρουσε σε κόρνερ ο Βλαχοδήμος.

Ο Κούμαν στο δεύτερο μέρος πέρασε τον Μάλεν και γύρισε τη διάταξη σε 4-3-3, βλέποντας ακίνδυνη την Εθνική μας. Στο 47’ από λάθος του Μαυροπάνου, το σουτ του Μπεργκβάιν από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής απέκρουσε εντυπωσιακά ο Βλαχοδήμος σε κόρνερ.

Στο 50’ έκανε απίθανη προσπάθεια ο Ιωαννίδης κόντρα στον Ακέ, μπήκε από δεξιά στην περιοχή, αλλά αντί να γυρίσει στον Μασούρα πλάσαρε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων. Στο 52’είχαν νέα ευκαιρία οι Ολλανδοί. Σουτ του Ράιντερς εντός περιοχής απέκρουσε με τα πόδια ο Βλαχοδήμος, νέο σουτ του Σίμονς από το ύψος του πέναλτι έφυγε δίπλα από το αριστερό δοκάρι.

Η Εθνική κρατούσε το μηδέν κι όσο περνούσε η ώρα έψαχνε το γκολ με πάσες στον χώρο. Ο Πογέτ πέρασε Φούντα, Μπουχαλάκη και Σιώπη και γύρισε τη διάταξη σε 4-3-3με τον Φούντα αριστερά. Έτσι, κράτησε λίγο περισσότερο μπάλα και περιόρισε την επιθετικότητα των Ολλανδών.

Φουλ επίθεση

Ο ρυθμός είχε παγώσει και ο Πογέτ γνώριζε ότι το 0-0 μπορεί να είναι καταδικαστικό και μετά το 81’ έπαιξε 4-2-4, αφού είχε μέσα Ιωαννίδη, Φούντα, Γιακουμάκη και Παυλίδη. Στο 83’ σέντρα του Φούντα, η κεφαλιά του Ιωαννίδη έφυγε άουτ. Η Ελλάδα πλέον έπαιρνε ώθηση από τον κόσμο που ζητούσε ένα γκολ, έπαιζε επιθετικά, έφτανε εκτός περιοχής πιο εύκολα, αλλά δεν μπορούσε να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα.

Στο 88’ ο Φούντας εκτός περιοχής έκανε ένα φαλτσαριστό σουτ και η μπάλα κατέληξε στα χέρια του Φερμπούγκεν.

Νέο πέναλτι

Στο 89’ οι Ολλανδοί κέρδισαν δεύτερο πέναλτι. Σε αντεπίθεση, ο Ντάμφρις μπήκε από δεξιά και ο Παυλίδης τον γκρέμισε με τον Ερνάντεθ να δείχνει ξανά την άσπρη βούλα. Ο Ισπανός κλήθηκε στο VAR να εξετάσει ξανά τη φάση, ωστόσο, δεν άλλαξε την απόφασή του. Φαν Ντάικ στο 93' ανέλαβε την εκτέλεση κι ευστόχησε για το 0-1.

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΑΓΚΩΝ

Ο Γκουστάβο Πογέτ πήγε το ματς, έστω και με την εκπληκτική εμφάνιση του Βλαχοδήμου, εκεί που ήθελε. Να κρατήσει το μηδέν και τις πιθανότητες της Εθνικής για ένα γκολ και τη νίκη. Έκανε αλλαγές για να τονώσει την επίθεση. Ο Κούμαν είδε την ομάδα του να έχει υπεροχή, φάσεις, χαμένο πέναλτι μέχρι το 52’, αλλά περισσότερο περιόρισε την επιθετικότητα της ομάδας του με τις αλλαγές.

Ο MVP

Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος φυσικά. Απέκρουσε το πέναλτι, έβγαλε τέσσερα φαρμακερά σουτ και η Εθνική ήταν ζωντανή εξαιτίας του. Αλλά δεν ήταν και το πιο εύκολο να πιάσει δεύτερο πέναλτι. Κορυφαίοι των Ολλανδών οι Ράιντερς, Ντάμφρις, Μπεργκβάιν.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ

Η απόκρουση στο πρώτο πέναλτι του Βλαχοδήμου ήταν το πρώτο σημείο. Κράτησε ζωντανή την Εθνική ο διεθνής γκολκίπερ σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά μπροστά η Ελλάδα ήταν ακίνδυνη. Το δεύτερο πέναλτι τελείωσε το ματς.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Ο Ισπανός Αλεχάντρο Ερναντέθ έδωσε το πέναλτι σε τράβηγμα του Κουλιεράκη, ενώ τραβάει στη φάση και ο Φαν Ντάικ. Έδωσε εύκολα το πέναλτι. Εξίσου εύκολα έδωσε και το δεύτερο.

Ελλάδα (Γκουστάβο Πογέτ): Βλαχοδήμος, Ρότα, Τσιμίκας, Μαυροπάνος, Ρέτσος, Κουλιεράκης (60’ Σιώπης) , Κουρμπέλης (60’ Μπουχαλάκης), Μάνταλος (81’ Παυλίδης), Μπακασέτας (60’ Φούντας), Μασούρας (77’ Γιακουμάκης), Ιωαννίδης.

Ολλανδία (Ρόναλντ Κούμαν): Φερμπρούγκεν, Γκερτρούιντα (46’Μάλεν), Φαν Ντάικ, Ακέ, Μπεργκβάιν, Βίεφερ (81’ Ντε Ρουν), Σίμονς (62’ Φέρμαν), Χάρτμαν (74’ Φαν ντε Φεν), Ράιντερς, Βέγκχορστ (62’ Μπρόμπεϊ), Ντάμφρις.

  • 72' Έχει πέσει ο ρυθμός
  • 62' Μπρόμπεϊ και Φέρμαν μέσα Σίμονς και Βέγκχορστ εκτός
  • 60' Μέσα Φούντας, Μπουχαλάκης, Σιώπης, εκτός Μπακασέτας, Κουρμπέλης,Κουλιεράκης
  • 52' Σουτ του Ράιντερς εντός περιοχής απέκρουσε με τα πόδια ο Βλαχοδήμος, νέο σουτ του Σίμονς δίπλα από το αριστερό δοκάρι
  • 50' Τρομερή προσπάθεια του Ιωαννίδη κόντρα στον Άκε μπήκε απόδεξιά στην περιοχή, αλλά αντί να γυρίσει στον Μασούρα πλάσαρε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων
  • Λάθος του Μαυροπάνου, σουτ του Μπεργκβάιν, απέκρουσε εκπληκτικά ο Βλαχοδήμος σε κόρνερ
  • 46' ο Μάλεν στη θέση του Γκερτρούιντα. Σέντρα στο δεύτερο ημίχρονο
  • Στο 28' ο Βλαχοδήμος απέκρουσε την εκτέλεση πέναλτι του Βέγκχορστ
  • ΤΕΛΟΣ ΗΜΙΧΡΟΝΟΥ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ 0-0
  • 45'οι καθυστερήσεις θα είναι 4 λεπτά
  • 44'Μπαλιά του Φαν Ντάικ, ο Ρότα έσκυψε, ο Μπεργκβάιν εκτέλεσε με το δεξί κι απέκρουσε σε κόρνερ ο Βλαχοδήμος.
  • 34' Σουτ του Σίμονς έφυγε άουτ,κόρνερ ζητούσε ο Ολλανδός
  • Δείτε την απόκρουση του Βλαχοδήμου
  • 29' Κίτρινη ο Μάνταλος, χάνει κι αυτός μετά τον Κουρμπέλη τη Γαλλία
  • 28' ΤΟ ΕΠΙΑΣΕ Ο ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΣ! Απέκρουσε στην αριστερή γωνία την εκτέλεση του Βέγκχορστ!
  • Ο Κουλιεράκης και ο Φαν Ντάικ αλληλοτραβήχτηκαν και ο Ερναντέθ έδωσε πέναλτι
  • 25' πέναλτι για την Ολλανδία
  • 21'Μακρινό σουτ του Ράιντερς απέκρουσε δύσκολα ο Βλαχοδήμος. Μετά το 15' έχουν τον έλεγχο και πιέζουν οι Ολλανδοί
  • 19' Σουτ του Χάρτμαν δίπλα από το δεξί δοκάρι.
  • 14' Από το φάουλ που κέρδισε η Εθνική, αδύναμη κεφαλιά του Μαυροπάνου στα χέρια του Φερμπρούγκεν
  • 13' Κίτρινη στον Γκερτρούιντα και στη συνέχεια πήρε ανόητη κίτρινη ο Κουρμπέλης για διαμαρτυρία και δεν παίζει με τη Γαλλία
  • 12' Ισορροπημένο το ματς χωρίς ρίσκα από τις δύο ομάδες και χωρίς φάση
  • Υπάρχει ενθουσιασμός στην εξέδρα στα πρώτα λεπτά, δίνει ώθηση στην ομάδα ο κόσμος
  • 4' Πολλές μονομαχίες στο ξεκίνημα.Ο Πογέτ παίζει με 5-4-1 σε φάση άμυνας και με 3-4-3 σε φάση επίθεσης. Στόχος με τον Κουλιεράκη να ελέγξει και τις στατικές φάσεις 
  • Σέντρα στο ματς. 
  • Στον πάγκο της Ολλανδίας είναι οι Όλιγ, Νόπερτ, Φαν ντε Φεν, Ντε Φράι, Στενγκς,Ντε Ρουν, Φέρμαν, Μπλιντ, Μάλεν, Μπρόμπεϊ, Μάατσεν, Φρίμπονγκ.
  • Στον πάγκο της Ελλάδας είναι οι Πασχαλάκης, Διούδης, Μπουχαλάκης, Παυλίδης, Πέλκας, Φούντας, Χατζηγιοβάνης, Γούτας, Κωνσταντέλιας, Γιακουμάκης, Γιαννούλης, Σιώπης.

 

  • Ολλανδία (Ρόναλντ Κούμαν); Φερμπρούγκεν, Γκερτρούιντα, Φαν Ντάικ, Ακέ, Μπεργκβάιν, Βίεφερ, Σίμονς, Χάρτμαν, Ράιντερς, Βέγκχορστ, Ντάμφρις.

 

  • Ελλάδα (Γκουστάβο Πογέτ): Βλαχοδήμος, Ρότα, Τσιμίκας, Μαυροπάνος, Ρέτσος, Κουλιεράκης, Κουρμπέλης, Μάνταλος, Μπακασέτας, Μασούρας, Ιωαννίδης. 
  • Να θυμίσουμε τις ενδεκάδες
  • Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει η Εθνική να πάρει τους βαθμούς που θέλει τώρα με Ολλανδία και Γαλλία, θα έχει δεύτερη ευκαιρία τον Μάρτιο στα playoffs του Nations League. Στις 21/3/24 θα παίξει στην Αθήνα με το Καζακστάν και στις 26/3/24 με τον νικητή του αγώνα Γεωργία-Λουξεμβούργο ή Αζερμπαϊτζάν. Ενδεχομένως και ο τελικός να γίνει στην Αθήνα. 
  • Με ισοπαλία απόψε και νίκη επί της Γαλλίας θα φτάσουμε στους 16, αλλά εκεί μπορεί να πάει και η Ολλανδία, αφού θα έχει 10 βαθμούς κι ακόμα δύο ματς. 
  • Η Ολλανδία θα είναι στο -6 και θα μπορεί να φτάσει τους 15 με νίκη εντός επί της Ιρλανδίας και εκτός επί του Γιβραλτάρ. Θυμίζουμε ότι με το 3-0 μας έχει στην ισοβαθμία, εκτός κι αν απόψε νικήσουμε με ένα τρελό σκορ με τρία και περισσότερα γκολ διαφορά.
  • Η Εθνική με νίκη θα πάει στους 15 βαθμούς και οι οράνιε θα μείνουν στους 9. Θα έχουν, όμως, δύο ματς τον Νοέμβριο, ενώ η Ελλάδα ένα ρεπό και την αδιάφορη Γαλλία εντός. 
  • Να συνοψίσουμε την κατάσταση. Η Εθνική με 4 βαθμούς πηγαίνει στη Γερμανία. Αρκεί οι τρεις να είναι με την Ολλανδία.
  • Διαιτητής είναι ο Ισπανός Αλεχάντρο Ερναντέθ και βοηθοί του οι συμπατριώτες του Χοσέ Ναράνιο, Ντιέγκο Σάντσεθ. Τέταρτος ο Χοσέ Λουίς Μουνουέρα και στο VAR οι Χουάν Μαρτίνεθ Μουνουέρα και Ρικάρντο ντε Μπούργος.
  • Καλησπέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε το σπουδαίο παιχνίδι της Εθνικής μας με την Ολλανδία.