Πως τα πήγαν οι Έλληνες του εξωτερικού στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (vids)
i

©AZ Twitter

Πως τα πήγαν οι Έλληνες του εξωτερικού στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (vids)

Ορέστης Καδδάς 12:45 - 11.08.2023

Μία ακόμα ευρωπαϊκή εβδομάδα με πολλές συγκινήσεις για τους Έλληνες παίκτες που αγωνίζονται σε ομάδες του εξωτερικού.

Για τους ελληνικούς συλλόγους η εβδομάδα κύλησε καλύτερα ίσως απ' ότι πολλοί θα περίμεναν με Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, Άρη και ΠΑΟΚ να μην δέχονται καν γκολ, ενώ πέρα από τον «Δικέφαλο του Βορρά» όλοι οι άλλοι νίκησαν και μάλιστα με το ίδιο σκορ, 1-0. Εξαίρεση φυσικά αποτελεί η ΑΕΚ, η οποία δεν αγωνίστηκε εξαιτίας της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή.

Τη δική τους μάχη έδωσαν και οι Έλληνες παίκτες που αγωνίζονται στο εξωτερικό με κάποιους από αυτούς να παίρνουν νίκες, που τους φέρνουν με το ένα πόδι στην επόμενη φάση της εκάστοτε διοργάνωσης.

Συνεχίζουν την πορεία τους προς τους ομίλους του Champions League ο Σβάρνας με τον Παπανικολάου

Η Ράκοφ μπορεί να κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της το πρωτάθλημα Πολωνίας την σεζόν που μας πέρασε, ωστόσο έχει βάλει για τα καλά ψηλά τον πήχη, με τους ομίλους του Champions League να μην φαντάζουν πλέον άπιαστο όνειρο. Η ομάδα του Στράτου Σβάρνα και του Γιάννη Παπανικολάου νίκησε με 2-1 τον Άρη Λεμεσού και πλέον κρατάει την τύχη στα χέρια της. Οι δύο Έλληνες διεθνείς αγωνίστηκαν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, ενώ στο πάγκο έμεινε ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας Αντώνης Τσιφτσής. Εφόσον προκριθεί στα πλέι οφ του Champions League θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού Κοπεγχάγη - Σπάρτα Πράγας. 

Δεν πήγε τόσο καλά το βράδυ από την άλλη για τον Κυριάκο Σαββίδη και την Σλόβαν Μπρατισλάβας, με την ομάδα από την πρωτεύουσα της Σλοβακίας να χάνει εντός έδρας με 2-1 από τη Μακάμπι Χάιφα. Πλέον, η ρεβάνς στο καυτό Ισραήλ είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, ωστόσο εάν καταφέρει να κάνει την ανατροπή θα αντιμετωπίσει τη Γιούνγκ Μπόις.

Θρίαμβος της Σέριφ του Αποστολάκη στα προκριματικά του Europa League

Η Σέριφ Τίρασπολ του Κωνσταντίνου Αποστολάκη έχει περάσει στην επόμενη φάση του Europa League μετά το 5-1 επί της Μπάτε Μπορίσοφ και ο επαναληπτικός αγώνας αποτελεί τυπική διαδικασία. Πλέον περιμένει χωρίς ουσιαστικό άγχος τον ηττημένο του παιχνιδιού της Μόλντε με την φοβερή Κλάσβικ από τα Νησιά Φερόε που έχει τρελάνει κόσμο φέτος.

Σαφώς πιο δύσκολη αποστολή θα έχει η Ελσίνκι του Γιώργου Κανελλόπουλου, η οποία ηττήθηκε με 2-1 στο Αζερμπαϊτζάν από την Καραμπάγκ, με τον Έλληνα μέσο να γίνεται αλλαγή στις καθυστερήσεις. Εάν πάντως πάρουν την πρόκριση θα παίξουν κατά πάσα πιθανότητα με την Ολίμπια Λιουμπλιάνας, αφού η σλοβένικη ομάδα έχασε στον πρώτο αγώνα με 3-0 εντός έδρα από την Γαλατάσαραϊ.

Τέλος, αναφορά πρέπει να γίνει και στον Ελληνονορβηγό Χρήστο Ζαφείρη, ο οποίος με τη Σλάβια Πράγας νίκησε 3-0 τη Ντνίπρο, η οποία μετά τον αποκλεισμό από τον Παναθηναϊκό έπεσε στο Europa League και τώρα μάλλον θα «υποβιβαστεί» και στο Conference League. Επόμενος αντίπαλος του νεαρού μέσου η επίσης ουκρανική Ζόρια.

Βαριά ήττα για Κουλούρη και Κούτρη

Ο Ευθύμης Κουλούρης έχει ξεκινήσει εξαιρετικά τη σεζόν στην νέα του ομάδα, την Πογκόν, αλλά τόσο αυτός όσο και ο Λεονάρντο Κούτρης δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τη Γάνδη του Ούγκο Κάιπερς από την οποία διασύρθηκαν με 5-0 και ουσιαστικά έμειναν εκτός του Conference League και ταυτόχρονα εκτός Ευρώπης. Μάλιστα αυτό το ματς σταμάτησε και το σερί των τεσσάρων αγώνων στους οποίους ο 27χρόνος επιθετικός είχε σκοράρει.

Πολύ βαριά ήττα με σχεδόν το ίδιο σκορ γνώρισε και η Όσιγιεκ του Στέφανου Ευαγγέλου, η οποία ηττήθηκε με 5-1 από τη Αδάνα Ντεμίρσπορ, η οποία θα είναι η αντίπαλος του Ολυμπιακού εφόσον οι Πειραιώτες δεν καταφέρουν να περάσουν τη Γκενκ. Ο Έλληνας κεντρικός αμυντικός πάντως μπήκε αλλαγή στο 77' με το σκορ να είναι ήδη στο 4-1 και επομένως να μην φέρει ιδιαίτερη ευθύνη στην ήττα της ομάδας του.

Τέλος στα αρνητικά αποτελέσματα στο Conference League με τον ΑΠΟΕΛ του Γιάννη Φετφατζίδη να νικάει με 2-0 στη Γεωργία τη Ντίλα Γκόρι, της οποίας οι οπαδοί ανέβασαν ένα ντροπιαστικό πανό στήριξης στους δολοφόνους του 29ρόνου οπαδού της ΑΕΚ. Όπως όλα δείχνουν βέβαια η γεωργιανή ομάδα και οι οπαδοί της δεν θα μας απασχολήσουν ξανά σύντομα αφού το προβάδισμα της κυπριακής ομάδας είναι σημαντικό. Στα πλέι οφ όμως η αποστολή θα είναι σαφώς δυσκολότερη αφού θα βρουν τη Γάνδη.

Τη νίκη πήρε και η Άλμααρ του Βαγγέλη Παυλίδη και του Παντελή Χατζηδιάκου. Η ολλανδική ομάδα βέβαια δεν εντυπωσίασε ιδιαίτερα αν υπολογίσουμε ότι αγωνιζόταν με την Σάντα Κολόμα από την Ανδόρα αλλά το 1-0 είναι αυτό που μετράει σε αυτή τη φάση. Οι δύο Έλληνες για μια ακόμα χρονιά όπως όλα δείχνουν θα αποτελούν βασικά γρανάζια της AZ και συνεπώς αγωνίστηκαν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Στην επόμενη φάση εφόσον δεν γίνει κάποια έκπληξη θα παίξουν με το νικητή του Αρούκα - Μπραν.

Τέλος, σημαντικό αποτέλεσμα πήρε και η Ντεμπρετσένι του Αλέξανδρου Κυζιρίδη στην Αυστρία επί της Ραπίντ Βιέννης, με το 0-0 να αφήνει τα πάντα ανοιχτά για τη ρεβάνς.