Ενα Σαββατοκύριακο γεμάτο ντέρμπι και συγκινήσεις (vids)
i

Έρικ Τεν Χαχ vs Πεπ Γκουαρδιόλα/©Photo by Jan Kruger/Getty Images/Ideal Images

Ενα Σαββατοκύριακο γεμάτο ντέρμπι και συγκινήσεις (vids)

Κώστας Τόπας 09:14 - 13.01.2023 / Ανανεώθηκε: 09:23 - 13.01.2023

Ενα Σαββατοκύριακο γεμάτο δράση, με σπουδαία ντέρμπι να διεξάγονται στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Στο ρυθμό των ντέρμπι «χορεύουν» τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αυτό το Σαββατοκύριακο. Μεγάλα παιχνίδια θα γίνουν σε όλη την Ευρώπη. Η αρχή γίνεται την Παρασκευή (13/01) με το καυτό ντέρμπι της Ιταλίας Νάπολι - Γιουβέντους, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής της Serie A. 

Ντέρμπι κορυφής στη Serie A

Οι «παρτενοπέι» θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα τίτλου, ενώ από την πλευρά τους οι «μπιανκονέρι» θέλουν να δηλώσουν ότι θα παλέψουν μέχρι τέλους για την κατάκτηση του Scudetto. Η Νάπολι βέβαια απολαμβάνει τη μοναξιά στην κορυφή, με μόλις μία ήττα και δείχνει έτοιμη να στεφθεί πρωταθλήτρια Ιταλίας, μετά από 33 χρόνια. Η Γιουβέντους από την άλλη, αποτελεί την πιο φορμαρισμένη ομάδα του πρωταθλήματος με 8 συνεχόμενες νίκες και δείχνει να αφήνει πίσω της το πολύ κακό ξεκίνημα της σεζόν. Οι γηπεδούχοι αναμένεται να εκμεταλλευτούν την «καυτή» έδρα τους, ενώ η ομάδα του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να φύγει με ένα θετικό αποτέλεσμα.

H Γιουνάιτεντ επιδιώκει να εκδικηθεί τη Σίτι

Το Σάββατο (14/01) ξεχωρίζει το μεγάλο ντέρμπι του Μάντσεστερ. Μάντσεστερ Σίτι εναντίον Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Θα βαφτεί γαλάζιο ή κόκκινο το σπουδαίο αυτό παιχνίδι; Το πρώτο ντέρμπι πραγματοποιήθηκε το 1881 με την Νιούτον Χιθ (σημερινή Μαν. Γιουνάιτεντ) να επικρατεί εκτός έδρας με 3-0 της Σεντ Μάρκς Ουέστ Γκόρτον (σημερινή Μαν. Σίτι). Οι δυο ομάδες έχουν αναμετρηθεί 186 φορές για όλες τις διοργανώσεις με την Γιουνάιτεντ να προηγείται στις νίκες 76-57 έναντι της Σίτι, ενώ 53 αγώνες έληξαν ισόπαλοι. Οι δυο αντίπαλοι μοιράζονται 95 τρόπαια (66 η Γιουνάιτεντ και 29 η Σίτι).

Το ντέρμπι του Βόρειου Λονδίνου

Η αντιπαλότητα ανάμεσα στις δύο ομάδες ξεκινά από το μακρινό 1913, όταν και η Άρσεναλ μετακόμισε στο Χάιμπουρι και έγινε η πιο κοντινή αντίπαλος των Σπερς. Ωστόσο, το περιστατικό που εδραίωσε το... μίσος, έγινε το 1919, όταν αποφασίστηκε η επέκταση της Premier League κατά δύο ομάδες. Ετσι, η μία ήταν η 19η της προηγούμενης βαθμολογίας Τσέλσι, όπου με αυτόν τον τρόπο γλίτωσε τον υποβιβασμό και η άλλη θέση αναμενόταν να κριθεί με ψήφο από τις υπόλοιπες ομάδες ανάμεσα στην 20η Τότεναμ και την τρίτη της δεύτερης κατηγορίας Μπάρσνλεϊ. Ωστόσο, η Άρσεναλ έβαλε κι αυτή υποψηφιότητα, καθώς είχε τερματίσει έκτη στην δεύτερη κατηγορία και χάρη στις κινήσεις του προέδρου της, κατάφερε να συγκεντρώσει 18 ψήφους έναντι μόλις 8 της Τότεναμ και να ανέβει! Φέτος, η Άρσεναλ προηγείται της βαθμολογίας με 44 βαθμούς μετά από 17 αγώνες, πέντε μπροστά από τη δεύτερη Μάντσεστερ Σίτι. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι τέταρτη με 35 βαθμούς ενώ η Τότεναμ, που έχει παίξει ένα παιχνίδι παραπάνω, είναι πέμπτη με 33.

«El Clásico»

Η Μπαρτσελόνα χρειάστηκε να φτάσει στα πέναλτι, προκειμένου να ξεπεράσει το εμπόδιο της μαχητικής Μπέτις στον δεύτερο ημιτελικό του Σούπερ Καπ Ισπανίας, που διεξάγεται στη Σαουδική Αραβία! Εκεί θα συναντήσει την Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία στον πρώτο ημιτελικό «λύγισε» με 4-3 στα πέναλτι την Βαλένθια (κ. δ. και παράταση 1-1) και την Κυριακή θα αντιμετωπίσει στον τελικό τους «μπλαουκράνα», κυνηγώντας το 13ο τρόπαιό της, όσα έχει και η πολυνίκης Μπάρτσα. Η ιστορία της Ρεάλ με την Μπαρτσελόνα έχει αφήσει χαραγμένες στη μνήμη αρκετές αναμετρήσεις. Ειτε για αγωνιστικούς είτε για εξωαγωνιστικούς λόγους. Σήμερα αποτελεί αν όχι το κορυφαίο, ένα από τα καλύτερα ντέρμπι του ποδοσφαίρου παγκοσμίως. Για πρώτη φορά οι δύο ομάδες κόντραραν τις δυνάμεις τους τον Φεβρουάριο του 1929 σε αγώνα πρωταθλήματος. Στο «Les Corts», τότε γήπεδο της Μπαρτσελόνα, ο κόσμος είχε γεμίσει ασφυκτικά κάθε γωνιά του γηπέδου και περίμενε τη μεγάλη μάχη. Οι «cules» έφυγαν απογοητευμένοι, μιας και η Ρεάλ επικράτησε 2-1 και πήρε την πρώτη νίκη στην ιστορία των ντέρμπι των δύο μεγάλων αντιπάλων.