Προκριματικά Euro 2024: Η παράδοση της Ελλάδας με την Ολλανδία (vids)

Ελλάδα - Ολλανδία

Προκριματικά Euro 2024: Η παράδοση της Ελλάδας με την Ολλανδία (vids)

Ορέστης Καδδάς 10:05 - 07.09.2023 / Ανανεώθηκε: 14:15 - 07.09.2023

Η Εθνική μας αντιμετωπίζει την Ολλανδία για τα προκριματικά του Euro την Πέμπτη (7/9) και σας θυμίζουμε τις προηγούμενες επίσημες αναμετρήσεις μας με τους «Οράνιε», με τα αποτελέσματα πάντως να μην είναι και τα καλύτερα

Η Εθνική Ελλάδος δίνει ένα από τα πιο σημαντικά της ματς για τα προκριματικά του Euro 2024 στη Γερμανία απέναντι στην Ολλανδία στο Αϊντχόφεν την Πέμπτη (7/9, 21.45). Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Γκουστάβο Πογέτ βρίσκεται στη 2η θέση του δεύτερου ομίλου με έξι βαθμούς πίσω μόνο από τη Γαλλία που έχει το απόλυτο με 12. Με τη συγκεκριμένη συγκομιδή βρισκόμαστε πάνω από την Ολλανδία, την Ιρλανδία και φυσικά και το Γιβραλτάρ με τους «Οράνιε» όμως να έχουν μόνο δύο παιχνίδια σε σχέση με τα τρία δικά μας.

Στο παρελθόν έχουμε αναμετρηθεί 5 φορές σε επίσημα παιχνίδια με τους Ολλανδούς με την προϊστορία να μην είναι καθόλου με το μέρος μας.

Euro 1980

Η αρχή σε επίσημη διοργάνωση έγινε στο υψηλότατο επίπεδο με την Εθνική μας να συναντάει την Ολλανδία στο Euro του 1980 στα γήπεδα της Ιταλίας. Αυτό μάλιστα ήταν και το πρώτο παιχνίδι μας σε Euro. Η ομάδα του Αλκέτα Παναγούλια τότε είχε χάσει με 1-0 χάρη σε πέναλτι του Κιστ στο 65'. Το πέναλτι είχε χρεωθεί στον Βασίλη Κωνσταντίνου με την απόφαση του διαιτητή να σηκώνει πολλή κουβέντα. Το ματς είχε διεξαχθεί στη Νάπολη και στο ιστορικό Σαν Πάολο.

Προκριματικά Euro 1988

Όπως και τώρα έτσι και τότε η Εθνική μας βρήκε απέναντί της στα προκριματικά του Euro του 1988 την Ολλανδία στον όμιλο, μαζί με τις Ουγγαρία, Πολωνία και Κύπρο. Στο πρώτο μας παιχνίδι απέναντι στην Ολλανδία πήραμε και το καλύτερο αποτέλεσμα που έχουμε πάρει ποτέ σε επίσημο παιχνίδι απέναντι στην Ολλανδία. Πρόκειται για το 1-1 τον Μάρτιο του 1987 στο «Ντε Κάιπ» στο Ρότερνταμ. 

Η Ολλανδία τότε είχε στη σύνθεσή της τον Μάρκο Φαν Μπάστεν, ο οποίος και σκόραρε, όπως και τους Ράικαρντ, Κούμαν, Γκούλιτ αλλά και τον πρώην Ομοσπονδιακό προπονητή της Εθνικής μας Τζον Φαν'τ Σχιπ. Για την Εθνική μας το γκολ το είχε βάλει ο Δημήτρης Σαραβάκος

Στο δεύτερο παιχνίδι, το οποίο διεξήχθη στη Ρόδο δεν είχε θετική έκβαση με τους Ολλανδούς να παίρνουν τη νίκη με 3-0 με τα δύο γκολ του Γκίλχαους και το ένα του Κούμαν. Στην τελική φάση του Euro του 1988 η Ολλανδία κατέκτησε το πρώτο και μοναδικό τρόπαιο της ιστορίας της.

Προκριματικά Euro 1992

Ένα ακόμα ζευγάρι αναμετρήσεων σε προκριματικά Euro. Αυτή τη φορά για αυτό του 1992. Δυστυχώς όμως και στα δύο παιχνίδια ηττηθήκαμε με 2-0. Το πρώτο έλαβε χώρα στο «Ντε Κάιπ» το Νοέμβριο του 1990 με την Ολλανδία να κερδίζει με 2-0 χάρη στα γκολ των Ντένις Μπέργκαμπ και Μάρκο Φαν Μπάστεν.

Ίδιο αποτέλεσμα και στο Καυταντζόγλειο τον Δεκέμβριο του 1991, με τα γκολ αυτή τη φορά να τα πετυχαίνουν οι Μπέργκαμπ και Ντάνι Μπλίντ, πατέρας του Ντέιλι Μπλιντ, που βρίσκεται στην αποστολή του Ρόναλντ Κούμαν για την αναμέτρηση με την Ελλάδα.

Η μόνη μας νίκη έχει έρθει σε φιλικό

Έστω και σε φιλικό η Εθνική μας κατάφερε να πάρει την πρώτη της νίκη απέναντι στους «Οράνιε» το 2016 με 2-1 στο Αϊντχόφεν. Τα γκολ μας τότε τα είχαν πετύχει ο Κώστας Μήτρογλου και ο Γιάννης Γιαννιώτας. Το σκορ είχε ανοίξει ο Βαϊνάλντουμ.