Η κλήρωση, το πρόγραμμα, οι χώρες που έχουν προκριθεί και τα τελευταία «εισιτήρια»: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Euro 2024

Euro 2024

i

©UEFA EURO 2024

Η κλήρωση, το πρόγραμμα, οι χώρες που έχουν προκριθεί και τα τελευταία «εισιτήρια»: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Euro 2024

Κώστας Τόπας 13:21 - 02.12.2023

Το απόγευμα του Σαββάτου (02/12, 19:00) διεξάγεται η κλήρωση της τελικής φάσης, με την Εθνική Ελλάδας να συμμετέχει ως μέλος των play offs του Μαρτίου. Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Euro 2024.

Αυτό το Σάββατο στο Αμβούργο (02/12, 19:00, ΕΡΤ1) και συγκεκριμένα στη Φιλαρμονική του Έλβα θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση για τη φάση των ομίλων του Euro 2024 που διοργανώνεται το ερχόμενο καλοκαίρι στη Γερμανία. Κατά τη διάρκεια αυτής της τελετής που θα ακολουθήσει η εθνική Ελλάδος θα μάθει τους αντιπάλους που θα έχει στον όμιλό της αν προκριθεί στη Γερμανία.

Οι γεωγραφικές ζώνες

Για το Euro 2024, ο εναρκτήριος αγώνας θα γίνει στο «Munich Arena» και ο τελικός στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Αλλά για πρώτη φορά, τρεις «οικισμοί» έχουν οριστεί από τις υπηρεσίες της UEFA. Οι «αστικές περιοχές» «Βόρεια» (Βερολίνο, Αμβούργο, Λειψία), «Δύση» (Ντόρτμουντ, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Γκελζενκίρχεν, Κολωνία) και «Νότος» (Φρανκφούρτη, Μόναχο, Στουτγάρδη).

Σαφώς, οι αγώνες σε κάθε όμιλο θα διεξαχθούν σε δύο το πολύ γεωγραφικές ζώνες. Η UEFA έθεσε σε εφαρμογή αυτό το σύστημα για να ενθαρρύνει τις ομάδες να παίρνουν το λεωφορείο και το τρένο κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου της ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Για αυτήν την ομαδική φάση, δύο από τα τρία ταξίδια πρέπει να πραγματοποιηθούν με οικολογικό τρόπο, λεωφορείο ή τρένο.

Πώς θα βρεθεί η Ελλάδα στο Euro 2024

Η εθνική Ομάδα έχει τη δυνατότητα να βρεθεί σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μετά το 2012, και τα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας, εφόσον προκριθεί από τα playoff του Nations League, τον προσεχή Μάρτιο. Αν η «γαλανόλευκη» αποκλείσει το Καζακστάν στην «OPAP Arena» στον ημιτελικό της 21ης Μαρτίου 2024, θα ταξιδέψει είτε στην Τιφλίδα είτε στην Πόλη του Λουξεμβούργου για τον τελικό που θα διεξαχθεί στις 26 Μαρτίου.

Οι χώρες που έχουν προκριθεί και τα τελευταία «εισιτήρια»

«Ραντεβού» στη Γερμανία έχουν κλείσει 21 ομάδες και απομένουν οι τελευταίες τρεις, οι οποίες θα προκύψουν από την επιπλέον διαδικασία, των play-offs του Μαρτίου. Αναλυτικά οι ομάδες που έχουν προκριθεί στο Euro 2024 και τα γκρουπ δυναμικότητας, στα οποία χωρίστηκαν για τη σημερινή κλήρωση της τελικής φάσης:

1ο: Γερμανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Αγγλία
2ο: Ουγγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, Δανία, Αλβανία, Αυστρία
3ο: Ολλανδία, Σκωτία, Κροατία, Σλοβενία, Σλοβακία, Τσεχία
4ο: Ιταλία, Σερβία, Ελβετία, Νικητής play-off A, Νικητής play-off B, Νικητής play-off Cους στην κλήρωση:

Τα τελευταία 3 εισιτήρια συμμετοχής στην τελική φάση θα πάρουν οι νικήτριες ομάδες των play offs του Nations League, τα οποία θα διεξαχθούν το Μάρτιο του 2024. Αναλυτικά τα ζευγάρια με τις ομάδες, οι οποίες θα διεκδικήσουν τα 3 τελευταία εισιτήρια του Euro 2024:

League A: Πολωνία - Εσθονία / Ουαλία - Φινλανδία (ο τελικός θα γίνει στην έδρα του νικητή από το 2o ζευγάρι)
League B: Ισραήλ - Ισλανδία / Βοσνία - Ουκρανία (ο τελικός θα γίνει στην έδρα του νικητή από το 2o ζευγάρι)
League C: Γεωργία - Λουξεμβούργο / Ελλάδα - Καζακστάν (ο τελικός θα γίνει στην έδρα του νικητή από το πρώτο ζευγάρι)

Η διαδικασία της κλήρωσης

Η Γερμανία θα τοποθετηθεί αυτόματα στον όμιλο Α και θα δώσει τον εναρκτήριο αγώνα με ομάδα από το Pot 2 στο Μόναχο. Ελλείψει Ρωσίας, Kόσοβου και Αζερμπαϊτζάν μεταξύ των προκριματικών, δεν θα υπάρχουν περιορισμοί που να συνδέονται με τη γεωπολιτική κατά τη διάρκεια αυτής της κλήρωσης. Αφού ανακαλέσει τη διαδικασία, ένας πρεσβευτής της UEFA θα κληρώσει κάθε μία από τις πέντε υπόλοιπες ομάδες από το Pot 1 μία προς μία για να μάθει την ομάδα τους (από τo Β έως τη ΣΤ).

Στη συνέχεια, θα κληρώσει τη θέση αυτής της ομάδας στον όμιλό της (Β1, Β2, Β3, Β4 κ.λπ.) για να καθοριστεί η σειρά των αγώνων σε κάθε όμιλο. Μόλις κληρωθούν όλες οι ομάδες από το Pot 1, θα επαναληφθεί η ίδια διαδικασία για εκείνη του Pot 2. Το γκρουπ και μετά τον αριθμό της ομάδας του ομίλου. Και ούτω καθεξής για τα Pot 3 και 4. 

Ποιές πόλεις θα φιλοξενήσουν τους αγώνες

Σε δέκα γερμανικές πόλεις θα διεξαχθούν οι αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2024 από τις 14 Ιουνίου (Μόναχο, Munich Football Arena) μέχρι τις 14 Ιουλίου (Βερολίνο, Ολυμπιακό στάδιο). Δείτε αναλυτικά ποιες είναι, τα ονόματα των γηπέδων και τη χωρητικότητά τους:

Βερολίνο: Olympiastadion Berlin (70.000)
Κολωνία: Cologne Stadium (47.000)
Ντόρτμουντ: BVB Stadion Dortmund (66.000)
Ντίσελντορφ: Düsseldorf Arena (47.000)
Φρανκφούρτη: Frankfurt Arena (48.000)
Γκελσενκίρχεν: Arena AufSchalke (50.000)
Αμβούργο: Volksparkstadion Hamburg (50.000)
Λειψία: Leipzig Stadium (42.000)
Μόναχο: Munich Football Arena (67.000)
Στουτγάρδη: Stuttgart Arena (54.000)