Οι 16 ομάδες που προκρίθηκαν στην τελική φάση του Euro 2024 και οι εκκρεμότητες που απομένουν

Το τρόπαιο του Euro

i

©Photo by Kristian Skeie - UEFA/UEFA via Getty Images

Οι 16 ομάδες που προκρίθηκαν στην τελική φάση του Euro 2024 και οι εκκρεμότητες που απομένουν

Κώστας Τσιακλής 09:35 - 19.11.2023 / Ανανεώθηκε: 13:42 - 19.11.2023

Γνωστές είναι ήδη οι 16 από τις 24 ομάδες που θα βρεθούν στα γήπεδα της Γερμανίας για την τελική φάση του Euro 2024. Οι εκκρεμότητες που απομένουν.

Την Κυριακή (19/11) ξεκινάει η τελευταία αγωνιστική των προκριματικών του Euro 2024, με πέντε ακόμα εισιτήρια να ψάχνουν κάτοχο (+ ακόμα 3 του Nations League).

Μετά και τα αποτελέσματα του Σαββάτου (18/11), γνωστές έγιναν οι 16 από τις 24 ομάδες που θα βρεθούν το καλοκαίρι στα γήπεδα της Γερμανίας για την τελική φάση της διοργάνωσης. Εκεί θα είναι φυσικά η οικοδέσποινα ενώ το παρών τους θα δώσουν επίσης Ισπανία, Σκωτία, Γαλλία, Ολλανδία, Αγγλία, Τουρκία, Αλβανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Δανία, Ρουμανία, Ελβετία, Πορτογαλία και Σλοβακία.

Τελευταίες χρονικά έκλεισαν θέση η Ολλανδία, η Ρουμανία και η Ελβετία. Οι «οράνιε» επικράτησαν με 1-0 της Ιρλανδίας, κλείδωσαν την πρόκριση τους και έστειλαν και επίσημα την Εθνική Ελλάδας στα μπαράζ του Μαρτίου. Από την άλλη η Ρουμανία προκρίθηκε μετά τη νίκη της επί του Ισραήλ, ένα αποτέλεσμα που βόλεψε και τους Ελβετούς παρά το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να νικήσουν το Κόσοβο.

Οι εκκρεμότητες και πως μοιράζονται τα οκτώ τελευταία επεισόδια

Αυτή τη στιγμή οκτώ θέσεις παραμένουν ελεύθερες, με τις πέντε να κλειδώνουν το επόμενο τριήμερο μέσω της τελευταίας αγωνιστικής των προκριματικών του Euro 2024. Η μια ομάδα που θα προκριθεί μάλιστα θα γίνει γνωστή την Κυριακή (19/11) και θα προέρχεται από τον 7ο όμιλο. Τη θέση αυτή διεκδικούν η Σερβία και το Μαυροβούνιο, με την πρώτη να έχει το πλεονέκτημα. 

Η Σερβία είναι δεύτερη με 13 βαθμούς και θα υποδεχθεί τη βαθμολογικά αδιάφορη Βουλγαρία ενώ το Μαυροβούνιο είναι τρίτο με 11 βαθμούς και θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας την ήδη προκριμένη Ουγγαρία (που θέλει το καλύτερο πλασάρισμα στα γκρουπ δυναμικότητας). Σε περίπτωση ισοβαθμίας πλεονέκτημα έχει η Σερβία, η οποία ουσιαστικά προκρίνεται ακόμα και με ισοπαλία.

Στον τρίτο όμιλο το δεύτερο εισιτήριο (το πρώτο πήγε στην Αγγλία) διεκδικούν Ιταλία και Ουκρανία. Τα πράγματα και εδώ είναι απλά αφού οι δύο ομάδες είναι ισόβαθμες με 13 βαθμούς και θα τεθούν αντιμέτωπες τη Δευτέρα (20/11). Πλεονέκτημα στην ισοβαθμία έχουν οι Ιταλοί, οι οποίοι θα είναι ικανοποιημένοι και με τον βαθμό της ισοπαλίας.

Παρόμοιο είναι και το σενάριο στον 5ο όμιλο, εκεί όπου η Τσεχία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 12 βαθμούς, με τη Μολδαβία να είναι στην 4η θέση με 10. Οι δύο ομάδες θα κοντραριστούν στο Όλουμουτς την τελευταία αγωνιστική, με τους Τσέχους να είναι το φαβορί για να ακολουθήσουν την Αλβανία αφού προκρίνονται και με ισοπαλία.

Ακριβώς το ίδιο είναι και το σενάριο στον 8ο όμιλο. Η Δανία έχει ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση της, με τις Σλοβενία και Καζακστάν να διεκδικούν με αξιώσεις το δεύτερο εισιτήριο. Οι Σλοβένοι έχουν 19 βαθμούς, οι Καζάκοι 18 και την τελευταία αγωνιστική θα παίξουν σε ματς-τελικό. Το αποτέλεσμα αυτό ενδιαφέρει και την Εθνική Ελλάδας, αφού από αυτό θα εξαρτηθεί η αντίπαλος της στα μπαράζ του Nations League. Για την ώρα αυτό είναι το Καζακστάν αλλά αν αυτό προκριθεί τότε η Ελλάδα θα αγωνιστεί στα ημιτελικά κόντρα στο Λουξεμβούργο.

Το τελευταίο εισιτήριο των προκριματικών θα προκύψει την Τρίτη (21/11) από τον 4ο όμιλο. Η Κροατία προσπέρασε την Ουαλία και είναι στην 2η θέση με 13 βαθμούς, με τους Βρετανούς να έχουν 11. Η ομάδα του Λούκα Μόντριτς θα υποδεχθεί την Αρμενία και έχει στόχο μόνο τη νίκη αφού έχει μειονέκτημα στην ισοβαθμία. Η Ουαλία την ίδια ώρα θα αντιμετωπίσει εντός έδρας την Τουρκία και επίσης έχει μόνο στόχο το τρίποντο.

Τα μπαράζ του Nations League

Τα τελευταία τρία εισιτήρια θα έρθουν μέσω τον μπαράζ του Nations League. Από εκεί θα διεκδικήσει την πρόκριση της όπως προαναφέραμε και η Εθνική Ελλάδας. Παιχνίδια θα υπάρχουν επίσης και από ομάδες που βρίσκονταν στην Α' και Β' κατηγορία της διοργάνωσης.

Τα ζευγάρια ως έχουν τα δεδομένα:

Α' Κατηγορία: Πολωνία - Εσθονία

Α' Κατηγορία: Ουαλία - Φινλανδία/Ουκρανία/Ισλανδία

Β΄ Κατηγορία: Ισραήλ - Ουκρανία/Ισλανδία

Β΄ Κατηγορία: Βοσνία - Φινλανδία/Ουκρανία

Γ΄ Κατηγορία: Γεωργία - Λουξεμβούργο

Γ΄ Κατηγορία: Ελλάδα - Καζακστάν

Sportal Sunday Live με ρεπορτάζ Big 5, προκριματικά Euro και πολύ μπάσκετ

Κάντε Εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!