Παναθηναϊκός: Η τελευταία μεγάλη παράσταση του 2010 και η θέληση για κάτι καλύτερο από το 2016

Παναθηναϊκός - Ρόμα

i

©intime

Παναθηναϊκός: Η τελευταία μεγάλη παράσταση του 2010 και η θέληση για κάτι καλύτερο από το 2016

Ορέστης Καδδάς 16:40 - 21.09.2023 / Ανανεώθηκε: 16:40 - 21.09.2023

Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στους ομίλους του Europa League την Πέμπτη (21/9) απέναντι στη Βιγιαρεάλ μετά τη σεζόν 2016/2017. Τελευταία του μεγάλη πορεία στον θεσμό το 2010 όταν είχε αποκλείσει τη Ρόμα και είχε φτάσει στους «16».

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται ξανά στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η πορεία του στην Ευρώπη ξεκινάει την Πέμπτη (21/9, 19.45) στο ΟΑΚΑ κόντρα στη Βιγιαρεάλ σε μια αναμέτρηση που θα δείξει πολλά για το επίπεδο του «Τριφυλλιού» και τις προσδοκίες του από τον όμιλο, χωρίς βέβαια να κρίνεται η πρόκριση από την πρώτη αγωνιστική.

Και γιατί να μην επαναληφθεί μια πορεία ανάλογη με αυτήν της σεζόν 2009/2010; Ναι, ο όμιλος μόνο εύκολος δεν είναι με Βιγιαρεάλ, Ρεν και Μακάμπι Χάιφα. Αλλά οι πιθανότητες υπάρχουν. Αρκεί οι «Πράσινοι» να απλώσουν το χέρι και να τις «αρπάξουν».

Η τεράστια πρόκριση με τη Ρόμα και η προσγείωση με τη Σταντάρ

Τότε ήταν η πρώτη χρονιά που η διοργάνωση είχε μετονομαστεί σε Europa League και το «Τριφύλλι» βρήκε απέναντί του τη Γαλατασαράι, τη Ντιναμό Βουκουρεστίου και τη Στουρμ Γκρατς. Βέβαια ο Παναθηναϊκός ήταν στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας, ενώ τώρα στο 4ο οπότε ήταν και λογικό να έχει έναν πιο βατό όμιλο. 4/4 κόντρα στις θεωρητικά πιο αδύναμες ομάδες του ομίλου νικώντας τη Ντιναμό και τη Στουρμ 3-0 και 1-0 στο ΟΑΚΑ, ενώ εκτός έδρα πήρε νίκες με το ίδιο σκορ, 1-0, απέναντι και στις δύο. Το πρόβλημα εντοπίστηκε με την Γαλατά, η οποία τον νίκησε και τις δύο φορές. 3-1 μέσα στο «Σπύρος Λούης» και 1-0 στην Κωνσταντινούπολη. Η «τσιμ μπομ» είχε στο ρόστερ της τους πρωταθλητές Champions League, Μίλαν Μπάρος και Χάρι Κιούελ με τη Λίβερπουλ στο ρόστερ της και φάνηκε να είναι ένα σκαλί πάνω. Έτσι, ο Παναθηναϊκός έμεινε δεύτερος και έπεσε πάνω στη Ρόμα. Βέβαια και η Γαλατασαράι τι κατάλαβε που βγήκε πρώτη; Βρήκε στο δρόμο της την νικήτρια εκείνης της χρονιάς, Ατλέτικο Μαδρίτης. Χρειάζεται και τύχη στο ποδόσφαιρο.

Η Ρόμα εκείνη τη χρονιά έκανε πρωταθλητισμό στη Serie A με τον Κλαούντιο Ρανιέρι αλλά τελικά έχασε τόσο το πρωτάθλημα όσο και το Κόπα Ιτάλια από την Ίντερ.

Το πρώτο παιχνίδι έγινε στο κατάμεστο ΟΑΚΑ. Η ομάδας της Ρώμης άνοιξε το σκορ με εξαιρετικό σουτ του Μίρκο Βούτσινιτς στο 29’. Η ομάδα του Νίκου Νιόπλια είχε τις ευκαιρίες της, αλλά το γκολ δεν ερχόταν. Μέχρι το 67’ όταν ο Σαλπιγγίδης, που είχε περάσει αλλαγή λίγο πριν, εκμεταλλεύτηκε την κακή έξοδο του Ντόνι σε εκτέλεση κόνρερ και σε ανυπεράσπιστη από τερματοφύλακα εστία έκανε το 1-1. Η συνέχεια ήταν πραγματικό ροντέο. Αρχικά ο Πιζάρο στο 81’ μετέτρεψε σε γκολ το πέναλτι που κέρδισε ο Τσέρτσι, δίνοντας στη Ρόμα και πάλι κεφάλι στην αναμέτρηση. Ένα ακόμα κόρνερ, μια ακόμα αλλαγή, ένα ακόμα γκολ. Στο 84’ ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος έπειτα από φάση διαρκείας στην περιοχή της Ρόμα έκανε το 2-2 με γυριστό σουτ. Η μεγάλη ανατροπή ολοκληρώθηκε στο 89’ με το γκολ του Τζιμπρίλ Σισέ με δυνατή κεφαλιά μετά από σέντρα, το οποίο και διαμόρφωσε το τελικό 3-2. Σκορ το οποίο δεν εξασφάλιζε τίποτα για τον Παναθηναϊκό και η ρεβάνς στο «Ολίμπικο» αναμενόταν «καυτή».

Όπως και στο πρώτο παιχνίδι η Ρόμα άνοιξε πάλι πρώτη το σκορ έπειτα από απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ρίισε, η οποία κόντραρε και κατέληξε στα δίχτυα του Τζόρβα. Ένα πεντάλεπτο όμως στο τέλος του ημιχρόνου ήταν αρκετό για να δώσει την πρόκριση στον Παναθηναϊκό με πρωταγωνιστές τον Σισέ και τον Νίνη. Ο Έλληνας άσος κέρδισε πέναλτι το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Σισέ. Σειρά είχε ο 19χρόνος τότε Νίνης που στο 43’ εξαπέλυσε έναν κεραυνό και έκανε το 2-1. Αλλά είχε και συνέχεια. Ο Νίνης έβγαλε τον Σισέ με εξαιρετική πάσα στην πλάτη της άμυνας και αυτός αφού πέρασε τον Ντόνι πλάσαρε για το 3-1 μέσα στη Ρώμη. Στο δεύτερο ημίχρονο όπως είναι λογικό η Ρόμα πίεσε και είχε σημαντικές ευκαιρίες, αλλά τελικά το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει σε 3-2 με τον Ντε Ρόσι.

Στη συνέχεια η κληρωτίδα έφερε τη Σταντάρ Λιέγης. Φαινομενικά πιο εύκολη αντίπαλος από την Ρόμα και επομένως η αισιοδοξία δεν έλειπε, ωστόσο η πραγματικότητα ήταν διαφορετική.

Η Σταντάρ μπήκε πολύ δυνατά στο πρώτο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ και ήδη στο 16' προηγούταν με 2-0. Το 1-0 είχε κάνει ο νεαρός τότε Άξελ Βίτσελ στο 8' με κεφαλιά. Το 2-0 ήρθε λίγα λεπτά μετά, στο 16' με τον Γιοβάνοβιτς να βγαίνει στην πλάτη της άμυνας του Παναθηναϊκού και να εκμεταλλεύεται την κακή έξοδο του Μάριο Γκαλίνοβιτς. Στο 48' ο Λουκάς Βύντρα μείωσε σε 2-1 με το κεφάλι έπειτα από εκτέλεση φάουλ, αλλά αυτή που είπε την τελευταία λέξη ήταν η βελγική ομάδα. Ο Γιοβάνοβιτς έκοψε την άμυνα στα δύο με την πάσα του και ο Ντε Καμάργκο στο 74' διαμόρφωσε το τελικό 3-1. Στο τέλος αποβλήθηκε και ο Σιμάο. Έτσι ο δεύτερος αγώνας απαιτούσε μια μεγάλη υπέρβαση που όμως δεν ήρθε ποτέ. Ο Εμποκανί στο 44' έκανε όμορφη ατομική ενέργεια και «εκτέλεσε» τον Τζόρβα, δίνοντας τέλος στις ελπίδες της ομάδας του Νίκου Νιόπλια.

Ο φιναλίστ Άγιαξ, η έκπληξη της Θέλτα και ο κακός δαίμονας Σταντάρ

Τελευταία φορά που τέτοια εποχή οι «Πράσινοι» έκαναν συζητήσεις πρόκρισης ήταν τη σεζόν 2016/2017 όταν και βρέθηκαν στους ομίλους του Europa League σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο, ειδικά όπως αποδείχθηκε μέχρι το τέλος εκείνης της χρονιάς με δύο από τους τρεις αντιπάλους τους να φτάνουν μέχρι τους «4» της διοργάνωσης. Επρόκειτο για τον Άγιαξ που μάλιστα έφτασε μέχρι τον τελικό όπου έχασε από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Θέλτα που επίσης δεν χαμογέλασε απέναντι στους «Κόκκινους Διαβόλους» στα ημιτελικά. Η τρίτη ήταν η Σταντάρ Λιέγης, η οποία ξύπνησε άσχημες μνήμες. Ο μόνος παίκτης που αγωνιζόταν και τότε στον Παναθηναϊκό ήταν ο Ζέκα, ο οποίος όμως δεν βρίσκεται στη λίστα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς για τη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της UEFA.

Όπως και τώρα έτσι και τότε η αρχή έγινε εντός έδρας με την ομάδα από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας, τον Άγιαξ. Η ομάδα του Αντρέα Στραματσίονι, μπήκε δυνατά πετυχαίνοντας το πρώτο γκολ της αναμέτρησης με τον Μάρκους Μπεργκ, ωστόσο πριν βγει το ημίχρονο ο Τραορέ είχε ισοφαρίσει. Το δεύτερο ημίχρονο ήταν επεισοδιακό με τις κόκκινες του Ιβάνοφ, του Ζίγες και του Γουακάσο, το χαμένο πέναλτι του Κλάασεν και το «ριμπάουντ» που πήρε μετά ο Ρίντεβαλντ. Τελικό αποτέλεσμα 1-2 υπέρ του «Αίαντα» και σίγουρα στον Παναθηναϊκό θα απεύχονται αντίστοιχο σενάριο.

Η συνέχεια εξίσου δύσκολη και το αποτέλεσμα επίσης αρνητικό. Ήττα με 2-0 από την Θέλτα στο ««Μπαλαΐδος». Τα γκολ τα έβαλε στο τέλος η ομάδα από το Βίγκο με τον Γκουιντέτι στο 84' και τον Βας στο 89'. Ο πρώτος γύρος θα τελείωνε με ένα σχετικά θετικό αποτέλεσμα, το οποίο όμως δεν χαροποίησε πολλούς με τον τρόπου που ήρθε. 2-2 στην έδρα της Σταντάρ με τον Ιμπάρμπο να πετυχαίνει δύο γκολ στο 12' και στο 36'. Ο Εντμίλσον όμως μείωσε με πέναλτι στο 45+1' και τελικά ο Μπελφοντίλ ισοφάρισε στο 82'.

Στο τέταρτο παιχνίδι ο Παναθηναϊκός ήθελε οπωσδήποτε τη νίκη εντός έδρας με τη Σταντάρ για να έχει ελπίδες για τη συνέχεια αλλά μόνο αυτό δεν έγινε. 3-0 με τα γκολ του Σισέ και τα δύο του Ισαάκ Μπελφοντίλ. Στη συνέχεια είχε έρθει η ώρα για το πιο δύσκολο ματς του ομίλου, που ήταν και αυτό που έπρεπε να πάρει ο Παναθηναϊκός εάν ήθελε να πάρει την πρόκριση. Στο Άμστερνταμ με τον Άγιαξ. Το αποτέλεσμα και πάλι αρνητικό αφού η ομάδα του Πίτερ Μπος νίκησε με 2-0 χάρη στα γκολ του Σένε και του Τέτε. Η τελευταία αναμέτρηση ήταν αδιάφορη από βαθμολογικής άποψης, σε αντίθεση με την Θέλτα που ήθελε νίκη για να είναι σίγουρη για την πρόκριση και έτσι και έκανε. Ήττα στη λεωφόρο, ξανά με 2-0 με τα γκολ του Γκουιντέτι και του Ορεγιάνα με πέναλτι.