European Super League vs διοργανώσεις UEFA: Ποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ τους

European Super League vs διοργανώσεις UEFA: Ποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ τους

Κώστας Τόπας 14:40 - 25.12.2023

Η European Super League ετοιμάζεται να προσφέρει αλλαγές σε σχέση με το τι θα προσφέρει το ανώτατο όργανο διοίκησης του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η UEFA από το 2024.

Η European Super League έχει ήδη ξεκινήσει σε συνεργασία με μια μορφή που αποτελείται από 64 συλλόγους και τρία τμήματα. Η νέα διοργάνωση που χρηματοδοτείται από την A22, πρόκειται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες για να αντιμετωπίσει άμεσα τις τρέχουσες τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις που διοργανώνει η UEFA. Το Champions League, το Europa League και το Europa Conference League.

Οι τρεις κατηγορίες της Euopean Super League

Στη European Super League οι τρεις αυτές κατηγορίες θα ονομάζονται Star, Gold και Blue αντίστοιχα, σε αντίθεση με τα τουρνουά που διοργανώνει η UEFA. Ενώ οι τρεις διοργανώσεις της ελβετικής οντότητας θα έχουν 36 ομάδες που θα συμμετέχουν η καθεμία τη σεζόν 2024/25 , αυτές της Α22 θα έχουν 16 ομάδες στις δύο υψηλότερες κατηγορίες, ενώ 32 στη χαμηλότερη, τη Μπλε.

Νέο Champions League ή διοργάνωση... Star;

Η διοργάνωση Star θα τεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με το Champions League, προσφέροντας ένα σχήμα που θα έχει δύο ομίλους αποτελούμενους από οκτώ συλλόγους. Παίζοντας συνολικά 14 παιχνίδια (7 στο πρώτο παιχνίδι και 7 στη ρεβάνς) και στη συνέχεια παρουσιάζοντας μια τελική φάση, με τους κλασικούς προημιτελικούς, ημιτελικούς και τον τελικό. Το νέο Champions League από την πλευρά του θα έχει νέα φάση ομίλων με οκτώ αγώνες όπου δεν θα υπάρχουν ρεβάνς μεταξύ των ομάδων, με τους πρώτους οκτώ από τους «36» να προκρίνονται στους «16», ενώ όσους τερματίσουν από την ένατη θέση και κάτω θα παίξουν μεταξύ τους  ένα προκριματικό, για τον καθορισμό των υπόλοιπων οκτώ ομάδων που έχουν καταταγεί για τη φάση των «16».

Στη συνέχεια, το υπόλοιπο τουρνουά συνεχίζεται όπως πριν, με τον αριθμό τον αγώνων να αυξάνεται από 13 σε 19, στο χειρότερο σενάριο, για να στεφθεί μια ομάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης. Αυτή η μορφή θα αντιγραφεί από τα μικρότερα «αδέρφια» του, το Europa League και το Europa Conference League. Περιέργως, το νέο Champions League κλείνει την πόρτα για τα play-off στο Europa League, όπως συνέβαινε έως τώρα.

Στην European Super League, οι δύο τελευταίες ομάδες από τα προκριματικά από τη Star League θα άφηναν τη θέση τους στην κορυφαία κατηγορία στους δύο φιναλίστ από τη Gold League. Από αυτό οι δύο τελευταίοι θα υποβιβάζονταν επίσης στη Blue League, από την οποία θα προβιβάζονταν και οι δύο φιναλίστ. Στη Blue League θα υπήρχε μια συνεχής και ρευστή μετάβαση ομάδων, αφού κάθε σεζόν 20 από τους 32 συλλόγους θα άφηναν τη θέση τους στην κατηγορία στους πρωταθλητές των διαφόρων εθνικών πρωταθλημάτων. Για να εξασφαλίσει μια ομάδα τη θέση της, πρέπει να προκριθεί σε μία από τις δύο πρώτες θέσεις στους τέσσερις ομίλους που θα ήταν στην κατηγορία.

Περισσότεροι αγώνες με την European Super League

Η UEFA εξασφαλίζει τουλάχιστον οκτώ αγώνες ανά σεζόν για τους συμμετέχοντες της, ενώ η Super League θα προσφέρει έναν ελάχιστο αριθμό 14 αγώνων.  Και στις δύο περιπτώσεις, η είσοδος με βάση την αθλητική αξία είναι εγγυημένη, αν και η διοργάνωση που ελέγχεται από τους Ελβετούς επιτρέπει στους πρωταθλητές κάποιων κατώτερων πρωταθλημάτων να μπουν στο υψηλότερο σκαλί της, ενώ η Super League θα τους κρατούσε στο τρίτο της βήμα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο βιώνει μια θεμελιώδη στιγμή στην ιστορία του με την ανάδυση μιας European Super League που έχει ήδη το «πράσινο» φως να λειτουργήσει χωρίς φόβο για αντίποινα από την UEFA.