Με ξένους VAR από πέντε χώρες μέχρι το τέλος της σεζόν στην Τουρκία

Έντιν Τζέκο

i

©Intime

Με ξένους VAR από πέντε χώρες μέχρι το τέλος της σεζόν στην Τουρκία

Κώστας Τόπας 09:53 - 13.04.2024

Με ξένους διαιτητές στο VAR θα διεξαχθούν τα τελευταία κρίσιμα παιχνίδια στο πρωτάθλημα της Τουρκίας, έπειτα από αίτημα της αντιπάλου του Ολυμπιακού στο Conference League, Φενέρμπαχτσε.

Η Τουρκική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (TFF) ανακοίνωσε αυτή την Παρασκευή (12/04) ότι ξένοι διαιτητές θα επιβλέπουν τα συστήματα VAR σε αγώνες που θεωρούνται «κρίσιμοι» αφού η Φενέρμπαχτσε εγκατέλειψε τον τελικό του Σούπερ Καπ εναντίον της Γαλατασαράι για να καταγγείλει αυτό που θεωρούν κακομεταχείριση των διαιτητών.

Σύμφωνα με την TFF, η χρήση ξένων διαιτητών για τις υπόλοιπες επτά αγωνιστικές της Süper Lig αυτή τη σεζόν έχει συμφωνηθεί με τις ομοσπονδίες πέντε ευρωπαϊκών χωρών.

Οι διαιτητές που θα επιβλέπουν το σύστημα VAR είναι από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Πορτογαλία. Αυτοί οι διαιτητές θα βοηθήσουν σε καθοριστικούς αγώνες, για παράδειγμα σε εκείνον που θα φέρει αντιμέτωπους τον πρωτοπόρο της κατάταξης, τη Γαλαταρσαράι, με τη δεύτερη, τη Φενέρμπαχτσε, και από τον οποίο μπορεί να προκύψει ο πρωταθλητής της Süper Lig.

 «Ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της τουρκικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου με την UEFA και πέντε ευρωπαϊκές ομοσπονδίες, οι ξένοι βοηθοί διαιτητές βίντεο (VAR) θα διοριστούν στους κρίσιμους αγώνες από την 32η  αγωνιστική... μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος», ανέφερε η TFF.

Υπενθυμίζεται ότι η αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Conference League κατέβηκε με την ομάδα κάτω των 19 ετών στον τελικό του Σούπερ Καπ της περασμένης Κυριακής, η οποία έφυγε από το γήπεδο μετά από δύο λεπτά αγώνα και δέχθηκε ένα γκολ από τον Μάουρο Ικάρντι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτό που θεωρεί συνεχιζόμενη κακοποίηση των διαιτητών.

Στην ομάδα της Κωνσταντινούπολης επιβλήθηκε πρόστιμο 117.000 ευρώ για αυτή την ενέργεια. Η Φενέρ έχει επίσης κατηγορήσει την Ομοσπονδία και τους διαιτητές για την επίθεση στους παίκτες της από οπαδούς της Τράμπζονσπορ που εισέβαλαν στο γήπεδο μετά το τέλος ενός αγώνα στις 17 Μαρτίου. Η τελευταία από την πλευρά της δέχθηκε ποινή 88.000 ευρώ και έξι αγώνες χωρίς φιλάθλους, μειώθηκε αργότερα σε τέσσερις.