Αυτή είναι η ιστορική Φερεντσβάρος που θα συναντήσει ο Ολυμπιακός στο Conference League (vids)

Φερεντσβάρος

i

©Photo by Laszlo Szirtesi/Getty Images/Ideal Images

Αυτή είναι η ιστορική Φερεντσβάρος που θα συναντήσει ο Ολυμπιακός στο Conference League (vids)

Κώστας Τόπας 15:53 - 18.12.2023 / Ανανεώθηκε: 15:56 - 18.12.2023

Το προφίλ της ιστορικής Φερεντσβάρος, που θα συναντήσει ο Ολυμπιακός στο Conference League.

Η Φερεντσβάρος, με την οποία θα τεθεί αντιμέτωπος ο Ολυμπιακός στα Play Offs του Conference League είναι μία από τις παλαιότερες και πιο επιτυχημένες ποδοσφαιρικές ομάδες συλλόγους στην Ουγγαρία. Ο σύλλογος, ο οποίος ιδρύθηκε στις 3 Μαΐου 1899, στη Βουδαπέστη, έχει πλούσια ιστορία και ισχυρή παράδοση επιτυχιών τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. 

Δημιουργήθηκε από μια ομάδα νεαρών αθλητών και λάτρεις του ποδοσφαίρου στην περιοχή Φερεντσβάρος της Βουδαπέστης. Τα πρώτα χρόνια του συλλόγου σημαδεύτηκαν από φιλικούς αγώνες και τοπικές διοργανώσεις, αλλά γρήγορα αυξήθηκε σε δημοτικότητα και ανάστημα.

Η ομάδα καθιερώθηκε ως κυρίαρχη δύναμη στο ουγγρικό ποδόσφαιρο στα χρόνια του Μεσοπολέμου. Ο σύλλογος κέρδισε τον πρώτο του τίτλο στο ουγγρικό πρωτάθλημα το 1903, και με τα χρόνια, έγινε σταθερός διεκδικητής του πρωταθλήματος. Συνολικά, η Φερεντσβάρος έχει κερδίσει τον τίτλο του ουγγρικού πρωταθλήματος περισσότερες από 30 φορές, καθιστώντας την έναν από τους πιο επιτυχημένους συλλόγους στη χώρα. Φέτος εντός συνόρων, η Φερεντσβάρος βρίσκεται στη 2η θέση με 30 βαθμούς.

Η επιτυχία της Φερεντσβάρος επεκτάθηκε πέρα ​​από τα σύνορα της Ουγγαρίας. Το 1928, ο σύλλογος συμμετείχε στο Mitropa Cup, μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων, και έφτασε στον τελικό. Αν και ηττήθηκε από την Ραπίντ Βιέννης, η απόδοσή της σηματοδότησε τις δυνατότητες του συλλόγου στην ευρωπαϊκή σκηνή. 

Η χρυσή εποχή και η πρόσφατη ιστορία

Η δεκαετία του 1960 ήταν μια χρυσή εποχή για την Φερεντσβάρος. Με επικεφαλής τον θρυλικό προπονητή Λάγιος Μπάροτι και με ταλαντούχους παίκτες όπως ο Φλόριαν Άλμπερτ ο οποίος αργότερα κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα, η Φερεντσβάρος γνώρισε τεράστια επιτυχία. Ο σύλλογος κέρδισε πολλούς τίτλους πρωταθλήματος και κυριάρχησε στο ουγγρικό ποδόσφαιρο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. 

Ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της ήρθε τη σεζόν 1964-1965 όταν κέρδισε το Κύπελλο Κυπελλούχων UEFA, τον μοναδικό ευρωπαϊκό τίτλο του συλλόγου μέχρι σήμερα. Νίκησε τη Γιουβέντους στον τελικό, με τον Άλμπερτ να πετυχαίνει το καθοριστικό γκολ. Αυτός ο ιστορικός θρίαμβος παραμένει μια αγαπημένη ανάμνηση για τη Φερεντσβάρος και τους οπαδούς της.

Τις επόμενες δεκαετίες, ο σύλλογος αντιμετώπισε προκλήσεις τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Περιλάμβαναν πράγματα όπως:

● οικονομικά προβλήματα

● προβλήματα στο ουγγρικό ποδόσφαιρο

● και πολλές ανακατασκευές και αναδιαρθρώσεις

Τα τελευταία χρόνια, η Φερεντσβάρος γνώρισε μια αναζωπύρωση, διεκδικώντας εκ νέου τη θέση της ως ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ουγγαρίας. Σήμερ, η ομάδα έχει σημειώσει επιτυχίες τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Τη σεζόν 2020-2021, η Φερεντσβάρος πέτυχε ένα ιστορικό ορόσημο με την πρόκριση στη φάση των ομίλων του UEFA Champions League. Ήταν η πρώτη εμφάνιση του συλλόγου στη φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης από την έναρξη του τουρνουά. Παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε σκληρούς αντιπάλους, οι εμφανίσεις του Φερεντσβάρος απέσπασαν επαίνους και δημιούργησαν ελπίδες για μελλοντικές ευρωπαϊκές εκστρατείες.

Το γήπεδο

Η Φερεντσβάρος έχει έδρα την «Γκρουπάμα Αρένα» της Βουδαπέστης (22.000 θέσεων), έχει κατακτήσει το 1975 το Κυπελλούχων. Έκανε το νταμπλ στην Ουγγαρία το 2021-22 ενώ πέρυσι στέφθηκε πρωταθλήτρια στη χώρα της. Συνολικά μετράει 34 πρωταθλήματα και 24 Κύπελλα. Στον πάγκο της είναι ο Ντέγιαν Στάνκοβιτς.

Η αντίπαλος του Ολυμπιακού μπορεί να υπερηφανεύεται για τους παθιασμένους φιλάθλους της, τους «Green Eagles», ο οποίοι είναι γνωστοί για την ακλόνητη πίστη τους και τις πολύχρωμες εμφανίσεις τους κατά τη διάρκεια των αγώνων. Η έδρα του συλλόγου, «Γκρουπάμα Αρένα» προσφέρει μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα κατά τις ημέρες των αγώνων. Αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από την αντίπαλη ομάδα που τους αντιμετωπίζει.

Συνοψίζοντας, η Φερεντσβάρος είναι ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος με ιστορία και παράδοση επιτυχιών στο ουγγρικό ποδόσφαιρο. Από τις πρώτες μέρες του τον 19ο αιώνα μέχρι τη σημερινή του αναβίωση, ο σύλλογος παρέμεινε ένας αγαπημένος θεσμός για τους φιλάθλους. Επίσης, συνεχίζει να έχει αντίκτυπο τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Καθώς ο σύλλογος προσβλέπει στις μελλοντικές προκλήσεις και ευκαιρίες, η κληρονομιά του ως ένας από τους πιο εξέχοντες ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ουγγαρίας παραμένει ισχυρή.

Ο θρύλος του σερβικού ποδοσφαίρου, Ντέγιαν Στάνκοβιτς

Στον πάγκο της είναι ο Ντέγιαν Στάνκοβιτς. Ο 45χρονος Σέρβος τεχνικός ανέλαβε τα ηνία της Φερεντσβάρος τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στο παρελθόν ο Στάνκοβιτς είχε αναλάβει ως προπονητής τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου στις 19 Δεκεμβρίου 2019. Έμεινε στην ομάδα για δυόμισι χρόνια κατακτώντας τρία πρωταθλήματα και δύο κύπελλα. Στις 6 Οκτωβρίου 2022 ανέλαβε την ιταλική Σαμπντόρια. Από την άλλη, η Ίντερ αποτέλεσε το δεύτερο σπίτι του Ντέγιαν Στάνκοβιτς αν αναλογιστεί κανείς φόρεσε τη φανέλα της για μία δεκαετία (2004-2013) και έζησε μεγάλες στιγμές μαζί της, με αποκορύφωμα τη χρονιά του ιστορικού τρεμπλ.

Ο 44χρονος τεχνικός είναι μέχρι το 2027 προπονητής της Φερεντσβάρος, η οποία βυθίστηκε σε κρίση μετά και τον αποκλεισμό από την Κλάκσβικ στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League τον περασμένο Ιούλιο. Ο ουγγρικός σύλλογος αποτελεί τον τρίτο σταθμό της καριέρας του Στάνκοβιτς, μετά τον Ερυθρό Αστέρα και την Σαμπντόρια.

Γνώριμη στους Έλληνες

Οι πρωταθλητές Ουγγαρίας αποτελούν -πολύ- παλιά γνώριμη του ελληνικού συλλόγου, καθώς τον είχαν αποκλείσει στο Κύπελλο UEFA το 1996, μετρώντας μία νίκη (3-1, εντός) και μία ισοπαλία (2-2, εκτός). Επιπλέον, έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν και τους ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, ΟΦΗ και Πανιώνιο, μετρώντας συνολικά τρεις προκρίσεις και έναν αποκλεισμό.

Τα αστέρια και ο γνώριμος Εσίτι

Ενα από τα πολυτιμότερα στοιχεία που έχει η Φερεντσβάρος είναι ο αριστερός της οπισθοφύλακας Κρίστιαν Ραμίρες, ο οποίος κοστολογείται με 5 εκατομμύρια ευρώ και με την ουγγρική ομάδα έχει καταγράψει έως τώρα 94 εμφανίσεις, έχοντας απολογισμό επτά γκολ και 17 ασίστ. Οσον αφορά το σκοράρισμα; Ο Μπαρνάμπας Βάργκα έχει αναλάβει τον ρόλο φέτος, με τον 29χρονο Ούγγρο διεθνή φορ να έχει βρει 17 φορές τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα σε 21 αναμετρήσεις. 

Στο ρόστερ της ξεχωρίζουν επίσης ο Δανός μεσοεπιθετικός Κρίστοφερ Ζακαρίασεν, ο εξτρέμ από το Μάλι Ανταμά Τραορέ, ενώ αρχηγός της είναι ο 34 φορές διεθνής με την Ουγγαρία τερματοφύλακας Ντένες Ντίμπουζ. Από τον Φεβρουάριο του 2022 αγωνίζεται και ο γνώριμος Άντερσον Εσίτι, ο οποίος στο παρελθόν είχε περάσει από τον ΠΑΟΚ. Φέτος, με την ουγγρική ομάδα έχει καταγράψει μόλις έξι εμφανίσεις.

Οταν είχε συναντηθεί με τον Ολυμπιακό πριν από 27 χρόνια

Ολυμπιακός και Φερεντσβάρος δεν είναι η πρώτη φορά που θα κοντράρουν τις δυνάμεις τους, καθώς πριν από 27 χρόνια οι δύο ομάδες είχα αναμετρηθεί στο UEFA Cup. Τότε, οι Πειραιώτες είχαν μείνει εκτός θεσμού, μετά τα διπλά ματς με τους Ούγγρους, οι οποίοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πρόκρισή τους. Το πρώτο ματς είχε διεξαχθεί στην Ουγγαρία στις 10 Σεπτεμβρίου του 1996. 

Ο ουγγρικός σύλλογος προηγήθηκε με τον Ζαβάντσκι στο 11’, με τον Ίλια Ίβιτς να ισοφαρίζει στο 29ο λεπτό. Παρόλα αυτά, το αυτογκόλ του Βαρεσάνοβιτς στο 35’ έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στους γηπεδούχους, οι οποίοι με τον Αράνι στο 52’ κλείδωσαν τη νίκη με 3-1 και έκαναν μεγάλο βήμα πρόκρισης.

Ο Μπρινιόλι στον... τάκο, «αέρας» ο ΠΑΟΚ και η ευκαιρία για ΑΕΚ & Ολυμπιακό

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο