Η τελευταία επανάσταση της FIFA: Ποδόσφαιρο στους -30 βαθμούς Κελσίου! (vid)

Η τελευταία επανάσταση της FIFA: Ποδόσφαιρο στους -30 βαθμούς Κελσίου! (vid)

Κώστας Τόπας 08:47 - 05.03.2024

Η δομή του φουσκωτού θόλου χρηματοδοτήθηκε από ένα από τα έργα της FIFA για να επιτρέψει το ποδόσφαιρο να παίζεται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Η FIFA χρηματοδότησε τον θεαματικό φουσκωτό θόλο στη Μογγολία που δίνει τη δυνατότητα να παίζονται αγώνες στην απομακρυσμένη ασιατική χώρα σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό το «Air Dome» είναι ένας μοναδικός χώρος που επιτρέπει την διεξαγωγή ποδοσφαίρου παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες του χειμώνα στη Μογγολία. Στον «σκληρό» αυτό χειμώνα της Μογγολίας, μπορούν να επιτευχθούν χαμηλές θερμοκρασίες μεταξύ -15º και -30º βαθμούς Κελσίου.

Αυτό το Σάββατο (02/03) το πρωτάθλημα της χώρας ξεκίνησε ξανά και η ασυνήθιστη δομή έπρεπε να χρησιμοποιηθεί. Ένα κλειστό γήπεδο που καλύπτεται με φουσκωτό θόλο που μονώνει από το κρύο και τους δυνατούς ανέμους από έξω. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε αγώνα για τη γυναικεία ομάδα κάτω των 17 ετών τον περασμένο Απρίλιο. Είναι πλέον πλήρως λειτουργικό για το ποδόσφαιρο της ελίτ. Ο πρώτος αγώνας από τον Νοέμβριο στη Μογγολία έγινε κάτω από το «Air Dome».

Η δομή έχει μια εξωτερική μεμβράνη πάχους 1 mm και μια εσωτερική μεμβράνη 0,5 mm, εξαιρετικά ανθεκτική στη διάβρωση και μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες μεταξύ -45º C και 70º C. Ένα ειδυλλιακό κλίμα, φαινόμενο θερμοκηπίου, για παιχνίδι ποδοσφαίρου όταν ο αγώνας πρέπει να σταματήσει για πέντε μήνες λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών. Ποδόσφαιρο επιστημονικής φαντασίας χάρη στο έργο της FIFA.